Dutchanglers Jaaroverzicht 2014

Een traditie ondertussen, ons Dutchanglers jaaroverzicht. Ieder jaar weer een gevecht voor ieder van ons; een keuze maken van de mooiste/bijzonderste/grootste/gaafste vissen die we gevangen hebben. En als je dan het overzicht ziet; prachtig! We hebben ze weer weten te raken, in Nederland en vaak ook (ver) daarbuiten! Maar belangrijker nog: vaak gevangen in bijzijn van één van de andere Dutchanglers, of andere vismaten, vrienden en familie, in prachtige natuur. Een gezamenlijke belevenis dus. Het resultaat telt en de beleving is er nog steeds geen procentje minder van geworden. Het lijkt zelfs elk jaar wel erger te worden…… En gezien de reeds geplande visreizen in 2015 zal volgend jaar het kiezen van het lijstje wel weer net zo lastig worden :-).

Op naar een mooi 2015!

De Dutchanglers.

———————————————————————————

.

 Jaaroverzicht Hendrik-Jan Verheij

In 2014 viste ik veel in het buitenland en heb ik bijvoorbeeld het snoeken in Nederland een beetje laten liggen. De focus kwam wat meer op karper te liggen en de winters werden op de rivieren doorgebracht op zoek naar grove snoekbaarzen. Trips naar La Palma, Suriname en 2 keer naar Frankrijk waren allemaal zonder meer succesvol en er werden weer de nodige grote en exotische vissoorten gevangen.

De aankoop van een kajuitbootje vergrootte ons bereik enorm en we konden buiten de drukte om lekker op karper vissen zonder allerhande pottekijkers. Daarnaast wist ik ook dit jaar weer een flink aantal graskarpers te vangen boven de 20 kilo. Meervallen zijn er dit jaar ook weer meer dan voldoende uitgekomen, zowel in Frankrijk als in Nederland wist ik diverse mooie vissen te vangen.

spiegelkarper

Een oude bekende op 22 kilo

volschub karper

Mooier wordt het wat mij betreft niet

karper meter

Meterschub in het voorjaar

karper frankrijk

3 weken Frankrijk, in de laatste week begon het echt te lopen….

snoekbaars3

Doorzetten op de rivier, ze liggen er heus wel

snoekbaars2

Snoekbaars met kronkelstaart

snoekbaars1

En dik zijn ze zo in de winter op het stromende water

snoekbaars

De bak van het jaar, werpend op een grote shad

tarpon

Tarpon tijdens onze trip naar Suriname

piraiba1

Piraiba catfish, ons doel

piraiba

Dikke dril op een voor piranha bedoeld aasje

meerval nl

Nederlandse meerval

meerval fr

Maar ook in Frankrijk liep het lekker door

meerval 2 meter fr

Dik 2 meter op een boilie

grashapper2

Vroeg in het voorjaar

grashapper1

Heerlijke bak

grashapper

Het blijven toch gewoon schitterende vissen

rog

Vloermat XL op nieuwjaarsochtend

snoek

bluefin

Bluefin madness in Oktober

roofblei1

Ook dit jaar toch nog weer roofblei

roofblei

En beste dikkerds ook :)

.

Jaaroverzicht Michel Rijnberg

2014 was een jaar waarin ik veel verschillende visserijen heb beoefend en veel verschillende vissoorten heb belaagd. Vissen biedt zoveel mogelijkheden en zoveel variaties dat ik me niet kan specialiseren. Ik heb respect voor de mannen en vrouwen die dat wel kunnen maar ik kan het niet.  Drie korte buitenland trips (2-3 dagen) werden ondernomen en en alle drie waren ze zo waar succevol. Zo kon ik na 2 eerdere mislukte pogingen eindelijk een grote Striped Bass van mijn bucket list afstrepen. Maar ook in Nederland beleefde ik mooie sessies. Hoewel ik nota bene welhaast aan de IJssel woon had ik er nog nooit een barbeel gevangen. Inmiddels, kon ik eindelijk mijn eerste IJsselbarbeel vangen en wist ik totaal onverwachts mijn PR karper te verbeteren. Hierbij een overzicht van de mooiste foto’s en vissen. Foto’s die mij weer even terugbrengen naar het moment. Ik hoop dat jij er ook plezier aan beleeft.

Snoek op fireball onder een dobber

Een taaie dag in het vroege voorjaar op een monotoon kanaal. Met een fireball onder een dobber slepen we kilometers water af. Einde van de middag is de dobber dan toch echt weg en komt na een mooie dril deze wat vreemd gebouwde snoek boven.

 

MR90

Met Roel beleef ik een dag met veel vis waaronder een paar heuse kastelen. De sessies kort daarna op dezelfde plek leveren niks op of slechts kleine vis. Bizar toch hoe groot de verschillen tussen de visdagen zijn. Soms lukt alles, maar meestal is het ploeteren.

 

snoekbaars met grote shads

Riviervissen gericht met groot kunstaas (shads) op grote snoekbaars kan supertaai zijn. Dit soort vissen maken dan echter weer veel goed

 

Snoek vlak voor de paai

Wadend vissen deed ik ook afgelopen jaar weer zeer regelmatig met wisselende resultaten. Deze klepper vlak voor de paai is van ongekende schoonheid.

 

snoek op de Bulldawk

Met Volkmar op de rivier betekent een dag lang je arm uit de kom gooien met groot kunstaas. Als er dan echter zo’n spoorbiels uit komt ben je de inspanning meteen weer vergeten.

 

baars van helder zandgat

Met de bellyboat viste ik een paar keer verticalend en werpend gericht op grote baars op een helder zandgat. Wat zijn het toch mooie vissen.

barbeel_1250

Hoewel ik bijna aan de IJssel woon had ik eigenlijk nog nooit gericht op Barbeel gevist. Daar moest afgelopen jaar maar eens verandering inkomen. Op de avond dat Nederland een waanzinnige overwinning op Spanje behaald vang ik deze beauty. Wat een spectaculaire aanbeten geven die Barbelen!

Striped Bass Montauk

Na 2 eerdere pogingen een “trophy-sized” Striped Bass te vangen reis ik afeglopen zomer wederom af naar Montauk New York om een 2 dagen op Striped Bass te vissen. Dit keer klopt alles en vang ik vele prachtige vissen.

Striped Bass Montauk Jeff Nichols

Off the bucket list!

graskarper op broodkorst

Het besluipen van graskarpers met een broodkorst blijft een mooie bezigheid op zwoele zomeravonden

Queenfish malaysia

Een zeer gewenste bijvangst tijden het vissen op Zeilvis in Maleisie, een prachtige Queenvis. Wat een coole vissen!

Sailfish jumping Kuala Rompin

hier was het mij om te doen tijdens mijn 2-daagse vistrip in Maleisie; Zeilvis! Ik werd rijk bedeeld. Vistrips in het buitenland zijn altijd een beetje een gok. De omstandigheden en het weer gooiden al vaker roet in het eten. Dit jaar verliepen 3 buitenlandtrips volledig naar wens

sailfish Shimano Monster STC

Daar kwam ik voor!

sailfish Maleisie Rompin Shimano

Een trip om niet meer te vergeten

schubkarper in het donker

Maar ook in Nederland liep ik tegen enkele verassingen aan. Met John op zoek naar nieuwe zeeltstekken belanden we op een plas waar een een grote karper in een wierbed vinden. Pogingen deze te vangen met een vlok mislukken. Het formaat van de vis bezorgt me echter kriebels en ik besluit een voercampagne te starten. De eerste keer vang ik meteen 2 vissen, geen toppers. De vier daaropvolgende sessies, ook HJ is inmiddels aangeschoven, leveren geen vis meer op. Op de vijfde sessie loopt in het donker mijn alu-wakertje strak tegen de hengel waarna een lomp gewicht rondjes begint te zwemmen, veel lijn wordt er niet genomen. Even later ligt een gigant van een schubkarper in mijn net. HJ en Roy zijn een uurtje later met een Waymaster klok ter plaatse. Voor de 25 kilo heeft deze vis net een paar boilies te weinig gegeten maar met 49,5 pond wordt mijn PR karper verpulverd,

 

Zeelt vissen

Zeelt had ik al een paar jaar niet meer gevangen en daar moest maar eens verandering inkomen. Met o.a. John worden enkele sessies gevist gericht op zeelt. Het viel niet mee maar uiteindelijk werd doorzetten toch beloond.

 

zeelt terugzetten

spiegelkarper

In het najaar wordt met HJ een aantal nachten hardcore gekarperd met o.a. dit schilderij als resultaat

 

roofblei aanbeten

Roofblei vissen blijft fantastisch . De knalharde aanbeten zorgen regelmatig voor vuurwerk. Een heerlijke visserij.

 

blauwvin tonijn middelandse zee

In oktober vis ik met HJ 2 dagen in Zuid Frankrijk op Blauwvin Tonijn. Tenminste, dat is de bedoeling. De eerste dag kunnen we niet uitvaren door harde wind. De 2e dag maakt echter alles goed als we 12 vissen weten te vangen.

 

tonijn zuid frankrijk

Wat een kleurenpracht!

 

snoek dood aas zandgat

Dood aas vissen in winter, vanaf de kant of uit een boot blijft spannend.

 

Doc1

The big one that got away… Naast de successen zijn er ook de mislukkingen. Ze horen erbij maar blijven moeilijk te verkroppen. In december vis ik met Volkmar een dag lang op snoek maar we krijgen geen beet. Einde van de middag voel ik mijn dode aasvis op een fireball dan toch ineens gepakt worden boven ondiep water. Ik geef even mee en haal dan hard uit. Ik sla vast op een dood gewicht dat langzaam begint te zwemmen. Na 2 minuten hard drillen krijg ik heel langzaam een beetje grip op de vis. We weten beide genoeg, dit is een monster. Miischien wel de grootste snoek van het jaar, misschien zelfs wel een PR snoek? We zullen het nooit weten want totaal onverwachts schiet de vis los..

.

Jaaroverzicht Volkmar Strikkers

Een bewogen jaar, dat mag wel gezegd worden. Op de 1e dag van de gesloten tijd wordt ik naar huis gestuurd met de mededeling dat mijn werkgever failliet gaat. Van 2 avonden per week overwerken naar helemaal geen werk binnen twee weken. Een baan waar ik trots op was, de klap was aanzienlijk. En dan ook nog eens vrij zijn maar niet kunnen roofvissen!

Zes weken opzegtermijn, ik had al zitten rekenen… Solliciteren loopt voorspoedig en op de 2e dag van het nieuwe seizoen ben ik weer aan het werk… Afijn, gelukkig werkten de karpers en zeelten aardig mee.

Met een nieuwe baan op zak kwam de volgende grote stap, op 14 juli wordt mijn vriendin mijn vrouw en samen beleven we een schitterende huwelijksreis in Costa Rica. Een reis waarop ik 1,5 dag kon vissen en werkelijk met mijn neus in de boter viel. Het perfecte plaatje!

Na een weergaloze zomer op de rivier storte de visserij halverwege het najaar helemaal in. Wisselvallige omstandigheden, daar houden de rovers niet van. Wat begint als een super seizoen gaat dan ook een beetje uit als een nachtkaars, waarbij het sessie na sessie sprokkelen is voor een vis. Heel erg is het niet, want eind december krijgen we de sleutel van een nieuwe woning en moet er geklust worden. Weer een grote verandering dus, het jaar is compleet!

Halve meter baars

De eerste baars van het jaar tikte direct de 50 aan, magisch!

winter snoekbaars Volkmar

Na enkele jaren investeren levert het wintervissen op snoekbaars nu steevast dikke vissen op

Snoekbaars rivier

Wat een beuk van een aanbeet gaf deze kneiter tijdens een hoogwaterperiode, ik voel hem nog in mijn pols!

Roofblei met kunstaas

Eind maart ging de roofblei helemaal los. Van de 3 80ers die ik in een klein uurtje ving was dit de grootste

graskarper van de rivier

Epische dril, 45 minuten hangen in de hengel. Dikke meerval? Nee een valsgehaakte grashapper tijdens het roofbleien…

snoek als bijvangst

Af en toe een snoek tijdens het snoekbaarzen, ik vind het fantastisch!

Zeelt tijdens de gesloten tijd

Gesloten tijd, in april was het één groot zeeltenbal!

karper jagen met de broodvlok

Met de broodvlok jagen op karper blijft toch ook uitermate vermakelijk

Snoek vissen op de rivier

Maar gelukkig was het snel weer juni en ik viel met mijn neus in de boter. Het ging helemaal los op één stuk rivier en elke visdag kwamen er 1 of meer meters aan boord, 8 sessies achter elkaar!

Roosterfish Costa Rica

Huwelijksreis in Costa Rica, natuurlijk gingen er hengels mee. Dromen werden werkelijkheid, slechts één dag op zee en de roosters gingen helemaal los!

 

Snoek op de BBZ

Deze greep de BBZ tijdens het afzinken voor een plantenbed, nooit wat gevoeld totdat ik begon te draaien!

dikke roofblei

Absurd dikke roofblei, 9,5 kilo en nog geen 80cm!

snoekbaarzen in het donker

Snoekbaarzen in het donker, diehard visserij maar als het dan lukt…

Snoek op XXL Twister

Beul van een snoek op de XXL tail twister, wat een waanzinnig sterke vis was dit!

snoekbaars kasteel in het donker

Over beulen gesproken, diezelfde avond ving ik, na 3 uur in het donker door te hakken, dit waanzinnige kasteel!

Roofblei

Een 80+ roofblei blijft speciaal, zeker als ze de plug pakken op het moment dat je deze uit het water trekt!

Snoek met de fireball

Ik zet de fireball hengel even in de steun voor een broodje. Dikke boog op de Dragonfly en nog voor ik kan reageren giert de baitrunner het uit. Rondvliegend brood, dikke bak!

Snoek op een gebroken hengel

Nog een dril om nooit te vergeten. Bij de aanslag breekt de hengel op de rand van het kurk finaal af! Ik grijp de blank, HJ bediend de reel. Deze stierenneksnoek mocht er zijn!

.

Jaaroverzicht John Smit

2014, opnieuw een bijzonder jaar. Met als hoogtepunten toch wel de gezinstrip op steur op de Fraser river in Canada en de trip naar Noord Noorwegen met vader, broer en zoon; drie generaties als cadeau voor mijn vader die 70jaar was geworden. Daarnaast weer een belachelijke hoeveelheid snoek, waarbij de Aje To! platbodem zich als “havenrammertje” helemaal heeft bewezen! En daartussen een paar mega uitschieters met als klap op de vuurpijl een puntgave megastoere grote meerval in Nederland, op een karperrigje, tijdens het binnendraaien……… Voor de rest voornamelijk gewoon lekker gevist. Roofblei, snoekbaars, paar karpertjes. Ja, karpertJES. Want een karper boven de 30pond in Nederland lijkt mij niet vergeven, dat probeer ik nu al jaren. Om me heen worden ze voldoende gevangen…… Laten we dat dan ook maar het doel van 2015 maken: een schub of spiegel, zwaarder dan 30pond. En natuurlijk een mooie dogtooth tuna, in Sri Lanka, waar Michel en ik dit jaar naartoe gaan! En voor de rest lekker genieten, buiten, in de natuur. Wat een heerlijke hobby hebben wij toch!

.

De gezinstrip op steur op de Fraser river in Canada. Mooier wordt het niet!

De gezinstrip op steur op de Fraser river in Canada. Mooier wordt het niet!

De steur die Jelle helemaal zelf gevangen heeft, kanjer!

De steur die Jelle helemaal zelf gevangen heeft, kanjer!

Opa werd 70 en wilde graag nog een keer een grote kabeljauw vangen. Dat deed hij!

Opa werd 70 en wilde graag nog een keer een grote kabeljauw vangen. Dat deed hij!

En een leuke heilbot, dikke pret!

En een leuke heilbot, dikke pret!

Broer Niels met een mooie kabeljauw.

Broer Niels met een mooie kabeljauw.

Jelle met een forse lom.

Jelle met een forse lom.

Aan een licht stokje, van diep water, prachtig!

Aan een licht stokje, van diep water, prachtig!

De klapper in Nederland: een prachtige meerval aan een karperrigje, gegrepen tijdens het binnendraaien!

De klapper in Nederland: een prachtige meerval aan een karperrigje, gegrepen tijdens het binnendraaien!

Leuke havenvisjes vangen in Kos.

Leuke havenvisjes vangen in Kos.

Ook Jelle ving er de nodige.

Ook Jelle ving er de nodige.

De Aje To! bewees zich dit jaar helemaal, wat een vis is erin gekomen! Het is een systeem buur!

De Aje To! bewees zich dit jaar helemaal, wat een vis is erin gekomen! Het is een systeem buur!

Dikke snoeken 1

Dikke snoeken 1

Dikke snoeken 2

Dikke snoeken 2

Hele dikke snoeken 3

Hele dikke snoeken 3

Boomstammen 4

Boomstammen 4

Megasnoeken 5

Megasnoeken 5

Prachtige roofbleien.

Prachtige roofbleien.

De nodige snoekbaarzen.

De nodige snoekbaarzen.

Karperen op de pen, een genot!

Karperen op de pen, een genot!

Karperen op de vlok, ook een genot!

Karperen op de vlok, ook een genot!

.

Jaaroverzicht Roel Orsel

De drukte op het werk en het vele reizen naar de US hadden hun weerslag op het aantal dagen dat er gevist werd. Voor het eerst in een lange tijd was dit een volkomen “metervrij” jaar voor mij. Gelukkig was er wel de jaarlijkse buitenlandse vistrip, dit jaar met HJ naar Suriname, die de begeerde Lau en een specimen Tarpon in de boot bracht – in 2015 maar weer eens meer vissen.

.

In het voorjaar op kastelenjacht op een gekende stek - bingo

In het voorjaar op kastelenjacht op een gekende stek – bingo

Het alsmaar helder wordende water zorgt ervoor dat we meer snoek vinden, waar we eerder vooral snoekbaars vingen

Het alsmaar helder wordende water zorgt ervoor dat we meer snoek vinden, waar we eerder vooral snoekbaars vingen

Vakantie in Suriname – de eerste grote vis is tot verrassing tarpon

Vakantie in Suriname – de eerste grote vis is tot verrassing tarpon

De tweede vis – wederom tarpon – almost too big to handle

De tweede vis – wederom tarpon – almost too big to handle

Eindelijk op dag 5 een Lau – wat een snorharen hebben ze

Eindelijk op dag 5 een Lau – wat een snorharen hebben ze

De zelfde vis van voren – omdat ze zo’n mooie “bakkes” hebben

De zelfde vis van voren – omdat ze zo’n mooie “bakkes” hebben

Piranha’s – Pierengs zoals ze in Suriname heten, slopen je aasvissen, geen wonder met zo’n gebit

Piranha’s – Pierengs zoals ze in Suriname heten, slopen je aasvissen, geen wonder met zo’n gebit

Heerlijke vissessie met Michel op de rivier – werpend op snoekbaars

Heerlijke vissessie met Michel op de rivier – werpend op snoekbaars

Zelfde sessie – eindelijk mijn PR roofblei over de 70 cm heen, maar loop nog steeds ruim 10 cm op de meeste DA-ers achter

Zelfde sessie – eindelijk mijn PR roofblei over de 70 cm heen, maar loop nog steeds ruim 10 cm op de meeste DA-ers achter

Snoek geeft sport op superlicht materiaal bij het snoekbaarsen op de rivier

Snoek geeft sport op superlicht materiaal bij het snoekbaarsen op de rivier

.

Jaaroverzicht André de Wit

Mede door de goede zomer vaak achter de karpers aangezeten. De visuele visserij met de korst is één van de spannendste visserijen die er zijn! Hierdoor kwam de visserij op de rovers op een lager pitje te staan. Maar dat maakte ik weer goed in de buitenlands vistrips!

Veelal met de bellyboot nieuwe uitdagingen aan in de vorm van onbekende plekken. Soms met je neus in de boter en soms op je bek gaan, hoort er allemaal bij. Ik heb gemerkt dat ik regelmatig nieuwe prikkelingen nodig heb om gemotiveerd te blijven. Maar als het dan lukt is de voldoening erg groot!

.

Ga niet te snel naar huis, soms komt de beloning in het donker!

Ga niet te snel naar huis, soms komt de beloning in het donker!

Maart, dikke baarzentijd!

Maart, dikke baarzentijd!

De eerste vis tijdens een topdag met Volkmar…

De eerste vis tijdens een topdag met Volkmar…

En de afsluiter tijdens de laatste zonnestralen!

En de afsluiter tijdens de laatste zonnestralen!

Heerlijk in de hangmat in Venezuela.

Heerlijk in de hangmat in Venezuela.

Met schitterende peacocks…

Met schitterende peacocks…

En brute payara's!

En brute payara’s!

Nieuwe stek goedgekeurd.

Nieuwe stek goedgekeurd.

Pr in het buitenland ook wat aangescherpt.

Pr in het buitenland ook wat aangescherpt.

Voor mij het mooiste wat er is…

Voor mij het mooiste wat er is…

In West Papua verbleven we in een dorpje, was een ervaring om nooit te vergeten!

In West Papua verbleven we in een dorpje, was een ervaring om nooit te vergeten!

Ongelooflijk dat deze vissen zelfs met 150grams hengels soms niet af stoppen waren…De Mike Tyson onder de baarzen!

Ongelooflijk dat deze vissen zelfs met 150grams hengels soms niet af stoppen waren…De Mike Tyson onder de baarzen!

En van de zware spinhengel naar de dubbelhandige zalmhengel in Canada. Achter de coho zalmen en steelheads aan.

En van de zware spinhengel naar de dubbelhandige zalmhengel in Canada. Achter de coho zalmen en steelheads aan.

Samen met vrienden prachtige vissen vangen in een schitterende omgeving, mooier wordt het niet!

Samen met vrienden prachtige vissen vangen in een schitterende omgeving, mooier wordt het niet!

Ze noemen het niet voor niets Beautiful British Columbia…

Ze noemen het niet voor niets Beautiful British Columbia…

De beloning van een nieuwe stek!

De beloning van een nieuwe stek!

De zoektocht naar nieuwe plekken kost soms wat moeite.

De zoektocht naar nieuwe plekken kost soms wat moeite.

 

Tot zover ons jaaroverzicht. Het is weer een mooi rijtje geworden!

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Willem schreef:

  GRUWELIJK overzicht! Dat er in 2015 maar weer veel PR’s verbroken mogen worden.
  HJ en Volkmar, veel succes in Andaman. Mooie plek om het jaar te starten.

  Tight lines,

  Willem

 2. Jan Kiel schreef:

  Geweldig overzicht mannen. Op roofvis gebied doe ik ook leuk mee maar met die dikke karpers wil het nog niet echt lukken. Misschien volgend (dit) jaar. Die vakantie vissen zijn ook echt super, kortom TOP.

 3. Als we het over beleving hebben dan hoef je alleen maar naar de foto’s te kijken :PURE PASSIE.

  Jaap.

 4. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Hoi Victor,

  Zeker wel… alleen zat er een paar weken tussen de foto’s :P

  HJ

 5. Victor schreef:

  Top overzicht, mooie vissen gevangen. Hendrik-Jan en Michel jullie zijn toch niet beide met dezelfde vis op de foto gegaan :-)

 6. Jeroen schreef:

  ‘T wordt elk jaar gekker! Prachtige vangsten mannen, dat dit jaar ook weer veel moois mag brengen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *