Lyngenfjord, een verjaardagscadeau, deel 2

Dit is deel 2 van het familie-avontuur in het Lyngenfjord. Deel 1 kun je hier lezen. Het vissen in het Lyngenfjord is relatief eenvoudig. De stekken zijn toegankelijk en je vaart maximaal een uur om bij je stekken te komen (althans, dat deden wij deze week). Er is veel structuur op de bodem en diepte variatie; met een beetje inzicht in het lezen van dieptekaarten en het gebruiken van de aanwezige Garmin dieptemeter/GPS heb je a snel een paar goede stekken gelokaliseerd. Daarnaast geeft Stein-Erik op de kaarten ook even aan waar de dagen voorafgaand aan je trip goede vangsten zijn geweest. Zelf had ik een paar stekken van Roel gekregen die ook in de zomerperiode er was en deze hebben we als eerste “afgeschuimd”.

Snel op pad naar de stekken!

Snel op pad naar de stekken!

.

Een andere factor is de wind. Waar je op zee direct uitgeschakeld kunt raken door de wind kun je in het Lyngenfjord altijd wel ergens terecht. Behalve bij harde noordenwind, dan ben je klaar en wacht de grote breedbeeld TV in de kamer met uitzicht op het fjord op je. Of je gaat vissen vanaf de steiger; de steiger waar ik deze week met mijn Beastmaster de grootste koolvis van de week vanaf ving met 30/00 nylon aan een asp spinnertje . De Noorse weerwebsite www.yr.no geeft een detailvoorstelling per uur en net als Roel destijds was ik ook nu verbaasd over de accuratesse van deze uur voorspelling. Echt nuttig om te gebruiken!

Beautiful Norway

Beautiful Norway, soms wat winderig, deze week prima!

.

In de zomer kun je qua licht 24/7 vissen; het wordt niet donker! En het is fraai om te zien dat de vissen ’s nachts tot wat actiever lijken. Er wordt veel gevist op het Lyngenfjord, ook door beroepsvisserij. Maar zoals op zoveel plekken in Noorwegen is het bestand redelijk goed in evenwicht en de vis zo talrijk dat dat geen effect op de populaties lijkt te hebben.

Actieve beroepsvisserij

Actieve beroepsvisserij

.

Wel is er een grote variatie in de hoeveelheid grote vis die wel/niet in het fjord zit in de zomer. Het ene jaar is gewoon beter dan het andere. In onze week zat er jammer genoeg gewoon niet veel grote vis hetgeen ook bleek uit de vangsten van de andere groepen die er actief waren. Daarentegen zat er van de middenklasse zoveel vis dat je af en toe moest uitrusten van het drillen. En heel veel soorten! We vingen kabeljauw, koolvis, heilbot, zeewolf, schelvis, roodbaars, leng, lom, broekpaling, makreel en krabben!

De diepte waarop wij gevist hebben is voornamelijk van 20-50 meter; daar zat gewoon heel veel vis met een lengte tot 70cm. De uitschieters die we vingen (kabeljauw) kwamen allemaal van water dat direct tegen heel diep water aanlag en de grootste van de week kwam van 110meter diep….. De koolvis zat erg gegroupeerd en migreerde snel door het fjord. Je moest echt blijven zoeken. Zeewolf was niet wild maar waar we ze vingen was op de traditionele plekken; onderaan steenstortranden op ongeveer 20-30 meter diep. Heilbot kwam van 20meter zandplaten en werd gevangen op kunstaas (Savage gear sandeel shad en eenmaal op een pilkertje).

Wat een gave beesten zijn dit toch en wat een rovers!

Wat een gave beesten zijn dit toch en wat een rovers!

.

Onze belevenissen:

De eerste twee dagen hebben we het er gelijk goed van genomen. Het weer was zo geweldig! En alhoewel de wind wat onhandig in het Noorden zat konden we met de driftzak en een paar plekken in de luwte toch altijd goed vissen. ’s Avonds ging de wind vaak liggen en na het eten stoven we dan alweer het water op om opnieuw te vissen en te genieten van de spectaculaire uitzichten op de gletsjer die in de zomer helemaal vrij liggen op de toppen van de Noorse alpen!

Middernacht...... vissen drillen in lekker warm weer, geen wind; echt, dit is Poolgebied :-)

Middernacht…… vissen drillen in lekker warm weer, geen wind; echt, dit is Poolgebied :-)

.

Prachtige vergezichten op de gletsjers in de Noorse Alpen

Prachtige vergezichten op de gletsjers in de Noorse Alpen

.

We visten die eerste dagen tot een uur of twee ’s nachts en gingen dan lekker slapen. Fascinerend om te zien hoe hier het restlicht van de zon ’s nachts met je meedraait! Iedereen ving gelijk goed zijn visje en hoewel de formaten dus niet groot waren werd dat ruimschoots goed gemaakt door de hoeveelheid, het mooie weer en de hard vechtende vissen. En overigens: als je drie koolvissen van 60cm tegelijk staat te drillen op shad en gummimaks, nou, dan gebeurt er wel wat…. :-) . We hebben die eerste dagen diverse stekken afgevist, ook wat meer op afstand naar het Noorden, zodat we allemaal een goede indruk kregen van dit geweldige gebied.

Fraaie leng voor Jelle

Fraaie leng voor Jelle

.

Heerlijk! in je Tshirtje vissen drillen

Heerlijk! in je Tshirtje vissen drillen

.

Opa Henk met 1 van de vele koolvissen

Opa Henk met 1 van de vele koolvissen

.

De grootste van Niels

De grootste van Niels

.

Een mooi fenomeen zijn de bruinvissen die in het gebied rondzwemmen; in het kraakheldere azuurblauwe water konden we ze regelmatig rond de boot zien zwemmen en met name ’s avonds kwamen ze vaak superdicht langs de boot. Een hilarisch moment met zoon Jelle was dat op het moment dat hij beet kreeg en dacht er een hele grote aan te hebben een bruinvis opeens uit het niets ongeveer over zijn hengel heen sprong. Dan ben je in één keer weer helemaal wakker, zeg maar .

Bruinvissen waren echt overal en soms heel dichtbij

Bruinvissen waren echt overal en soms heel dichtbij

.

Na de eerste dagen zijn we wat gerichter op soorten gaan vissen. Zo hebben we een avond besteed aan het vangen van een zeewolf en zijn we verdergegaan op het vissen op heilbot. Helemaal nadat Niels de aanbeet-der-aanbeten kreeg toen zijn koolvis in het opdraaien in 1 keer werd gegrepen en in hoog tempo iets met veel geweld terug zwom naar de bodem. Na wat trekwerk verloren we helaas deze vis. De adrenaline rush die dat echter gaf maakte dat hij de sessies erna nog maar 1 ding wilde: een grote heilbot! In totaal hebben we er drie weten te vangen, geen grote maar wel erg leuk en spectaculair! Zelf vond ik het erg grappig om een herhaling te hebben van mijn heilbotvangst. In de haven net buiten de steigers tijdens het aasvisjes vangen; exact gelijk aan wat gebeurde in 2009 op nagenoeg dezelfde plek!

Niels werd heilbot-freak; zeker nadat hij een grote verloor was hij verkocht aan de kracht van deze beesten!

Niels werd heilbot-freak; zeker nadat hij een grote verloor was hij verkocht aan de kracht van deze beesten!

.

Gezinsheilbot, lachen!

Gezinsheilbot, lachen!

.

Herhaling! Op dezelfde plek in de haven aan een klein pilkertje en lichte hengel: heilbot!

Herhaling! Op dezelfde plek in de haven aan een klein pilkertje en lichte hengel: heilbot!

.

Opa zat ondertussen van alles enorm te genieten en viste vrolijk mee. En moest met name kostelijk lachen om Jelle die het kennelijk zo naar zijn zin had dat hij nagenoeg de hele dag liep te zingen en grappen liep te vertellen. Terwijl hij ook de hele dag door bleef vissen!! En ondertussen ook uitstekend de boot kan bedienen. Met natuurlijk af en toe een break en dat gold voor iedereen; na een uurtje drillen en takelen ben je wel even aan wat rust toe. Een broodje en een kop koffie in het zonnetje in de boot, kijkend naar de bergen, maakte dat het dan weer snel in orde kwam!

Koning van de Stroming, wat had hij het naar zijn zin!

Koning van de Stroming, wat had hij het naar zijn zin!

.

Tussen het drillen door even bijkomen in het zonnetje met een drankje, top!!

Tussen het drillen door even bijkomen in het zonnetje met een drankje, top!!

.

Magistrale vergezichten

Magistrale vergezichten

.

Prachtig

Prachtig

.

Lekker rustig varend van de ene naar de andere stek

Lekker rustig varend van de ene naar de andere stek

.

Thuis op de steigers had Jelle ondertussen letterlijk zijn eigen zeeaquarium bij elkaar gevist met de krabhengel. Dit tot groot genoegen van een Noors kindje dat kwam kijken samen met zijn vader. De vader bleek uiteindelijk de eigenaar te zijn van een aluminium boot die eerder die week gezonken was na een stortbui. En nu met veel spektakel en creativiteit weer opgetakeld en gepompt moest worden. Kijk even goed naar de foto met de tractor: volgens mij het ultieme bewijs waarom mannen eerder doodgaan dan vrouwen……..

zee-aquarium

zee-aquarium

.

Even Apeldoorn bellen......

Even Apeldoorn bellen……

.

This is why men die sooner than women......

This is why men die sooner than women……

.

Na een paar dagen hebben we het tempo er iets uitgehaald en zijn we soms ook wat langer bij het huisje gebleven, gewoon een beetje relaxen, lekker een filmpje kijken. Genieten met zijn vieren want het bleef toch wel een unieke ervaring, zo samen op pad! Of een beetje prutsen met het spinhengeltje vanaf de steiger. En één dag hebben we overdag echt helemaal aan land doorgebracht en zijn we pas ’s avonds weer gaan vissen. Toen regende het echt te hard.

Opa vist vanaf de steiger en vangt de ene mooie koolvis na de andere op een ASP spinner

Opa vist vanaf de steiger en vangt de ene mooie koolvis na de andere op een ASP spinner

.

Dit leverde overigens de dag erna wel weer hele spectaculaire plaatjes op. De rotswanden waaronder we eerst in het zonnetje lagen waren nu ingesloten door wolken waaruit kleine watervallen naar beneden rolden: het regenwater dat erboven afwaterde uit de bergen, schitterend! En tijdens deze dag ontdekten we een nieuwe vriend; de zeeotter in de haven! Die kwam dus stiekem het fileerhok binnengelopen en jatte daar viskoppen! Wat een slim beest, en wat een mooi beest ook! Zelf aten we elke dag een visje, van iedere soort één. De overige vis was allemaal catch and release behalve dan die enkele die het niet redde. Die gaven we aan een van de andere groepen of lieten we aan de meeuwen.

Fraaie uitzichten op diverse kleine watervallen

Fraaie uitzichten op diverse kleine watervallen

.

Nu nog regenpak, daarna weer droog en lekker

Nu nog regenpak, daarna weer droog en lekker

.

Mysterieuze doorkijkjes

Mysterieuze doorkijkjes

.

Rimpelloos......

Rimpelloos……

.

De dader! Zeeotter jat vis.

De dader! Zeeotter jat vis.

.

Ondertussen waren er wel een aantal hele mooie vissen uitgekomen en ook veel soorten. Mooie kabeljauwen, veel koolvis, leng en roodbaars kwamen het meest voorbij, naast een paar lommen, schelvis, de heilbotten en zelfs 1 makreel! Gevangen door Niels die daarop spontaan door Jelle tot Nelis Makrelis werd gedoopt! Jelle zelf was overigens de koning van de broekpalingen en uiteraard de krabben. En ving ook nog een zeewolf, de enige vis waar hij zelf maar even niet mee op de foto ging .

.

Succes voor Opa!

Succes voor Opa!

.

Stevige leng, harde vechter op licht materiaal

Stevige leng, harde vechter op licht materiaal

.

Een leuke lom voor Jelle!

Een leuke lom voor Jelle!

.

Vader en zoon

Vader en zoon

.

Opa en kleinzoon

Opa en kleinzoon

.

Coole Koolvis

Coole Koolvis

.

Roodbaars voor Opa

Roodbaars voor Opa

.

De grootste, vanaf 110m op de nieuwe hengel!

De grootste, vanaf 110m op de nieuwe hengel!

.

Jelle helemaal blij met zijn zeewolf!

Jelle helemaal blij met zijn zeewolf!

.

sweet

sweet

.

En zo vloog de week voorbij en was het voor we het wisten alweer tijd om in te pakken en de omgekeerde route terug naar huis te vliegen. Maar wat hebben we genoten! En wat heeft Opa een vis gevangen. Iedereen eigenlijk, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat het zijn verjaardagscadeau was. Simpelweg gezegd: het was een topweek en nog uniek ook. Op een toplocatie. Met de mooiste natuur en een prachtig bestand aan vis. En nog makkelijk bereisbaar ook. Een echte aanrader dus voor iedereen die dit eens mee wil maken!

Thuis werden we opgewacht door de dames en nadat we gezamenlijk gegeten hadden in een nabij restaurant met een gele M gingen we allemaal huiswaarts. Een bijzondere ervaring en herinnering rijker!

.

John Smit namens Opa Henk Smit, Niels Smit en Jelle Smit.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. John schreef:

  Bonjour Madjao, oui, tout va bien. Et toi? Merci pour ton message, je t’ai envoye une invitation sur FB. Salut! John

 2. Madjao schreef:

  il y a de très beau poisson par ici !!!yessssss.c’est super j’adore!

 3. Madjao schreef:

  salut John smit c’est madjao de l’Ardèche .tu vas bien?et la famille? tu peux me rejoindre sur mon
  facebook: Madjao Land
  merci
  Madjao

 4. John schreef:

  Hi Swenn, dank voor je compliment. Wij vingen de vis allemaal op diepte, vanaf 20 meter tot 100 meter. Ik ben zelf geen vliegvisser maar ik denk dat voor deze visserij vliegvissen geen optie is. Als je het toch gaat proberen ben ik benieuwd naar je resultaten! Groet, John

 5. Swenn schreef:

  super tof verslag en foto’s. Vingen jullie alleen vis op diepte of is er ook vis op de vlieghengel te vangen?

 6. Arno schreef:

  Ik heb het artikel mijn kinderen ook (3x) laten lezen. Handenwrijvend wacht ik mijn verjaardagscadeautje af :-)

 7. John schreef:

  Hi Michel! Hij staat er twee keer op, de beste foto is de nachtfoto waar je supermooi de actie van hengel op kan zien :-).

 8. Michel schreef:

  Prachtig en mooie foto’s (al had ik nog graag een close-upje gezien van de hengel waar ik zo op had zitten zwoegen;))

 9. Opa Henk Smit schreef:

  Tja wat moet ik hierbij nog zeggen.
  Genoten heb ik ,en nu weer dit mooie verhaal en de prachtige
  foto’s.
  Bedankt Mannen!!!!

 10. cornelis schreef:

  het genieten straalt er vanaf…mooi !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *