NKS Afgedamde Maas

Paraplu’s waren geen overbodige luxe!

Afgedamde Maas

27 februari 2011

 De eerste wedstrijd van het NKS seizoen op het Haringvliet bleek ondanks de tegenvallende vangstberichten een succes, met maarliefst 368 maatse snoekbaarzen. Het geeft dus vertrouwen, tegenvallende berichten zijn geen garantie voor een taaie wedstrijd. Ook voor de wedstrijd op de Afgedamde Maas waren de vooruitzichten zowel qua vangsten als het weer zeer zeker niet top.  De weersvoorspellingen waren slecht; windkracht 4, koud en een hele dag regen. Als de vangstberichten dan melden dat het vangen van een snoekbaars zeer moeilijk is, lijkt het een zeer taaie wedstrijd te gaan worden.

 

Paraplu’s waren geen overbodige luxe!

De wedstrijd

 

Dat taai bepaalde betekenissen heeft werd bij de start al duidelijk, regen die non stopt naar beneden valt met daarbij een koude wind maakte het voor de 51 deelnemende boten al taai. De horeca gelegenheid van camping de Rietschoof maakte het voor de deelnemers in ieder geval mogelijk om voor de start nog even op te warmen onder het genot van een bakje koffie. Als om 8.30 uur het startsignaal klinkt, gaat het merendeel van de boten opzoek naar de gewenste glasoog.

De eerste uren van de wedstrijd bleken de uren waarin het zou moeten gebeuren. Verschillende taluds tussen de 4 en 8 meter werden door de deelnemers aangedaan. Op verschillende technieken (o.a. dropshot, shads en fireball) lieten de eerste snoekbaarzen zich verschalken. In de uren daarna zakten de vangsten helaas drastisch weg en werd het voor de deelnemers een echte strijd, zowel tegen de natuurlijke elementen als het vangen van een snoekbaars.  Voor sommigen was dit de aanleiding om de wedstrijd vroegtijdig te staken, anderen wisten niet van ophouden om zo te bewijzen dat ook tijdens taaie omstandigheden er vis te vangen is.

Bijzonderheden

Hoewel dit een echte zware wedstrijd was, heeft ook deze weer opvallende gebeurtenissen. Tijdens taaie wedstrijden kan een enkele vis het verschil maken tussen een ere plaats of niet. Het duo Perry Verstappen & Cor van Wanrooij was dit door alle omstandigheden waarschijnlijk even vergeten en zetten een baars van +/- 40cm terug. Een beslissing die voor het duo Jakob Veenema & Eppie Hoogstra goed uitpakte, zij wisten met een baars van 34.7cm de prijs voor de grootste baars te winnen.

De enige baars die ter meting werd aangeboden 34.7cm voor het duo Veenema & Hoogstra, gefeliciteerd!

Het tweede opvallende is dat er tijdens de middag vele snoeken bij de controleboten werden gemeld, voornamelijk tussen de 60 en 80 centimeter. Dit op zich is niet zo opvallend maar wel twee 80+ snoeken, deze vielen op doordat zij exact dezelfde lengte hadden namelijk 80.3cm. Het betekende voor de duo’s Jan Boomsma & Herman Schuurman en Gerrit-Jan van der Vliet & Hylke Heeres dat beide de prijs voor de grootste snoek in ontvangst mochten nemen.

Zou het dezelfde snoek zijn geweest? In ieder geval wel dezelfde prijs voor de grootste snoek, gefeliciteerd heren!

Het derde opvallende feit is dat net als op het Haringvliet, bijna de volledige top 10 van grootste snoekbaarzen 60+ was. Gezien het geringe aantal gevangen snoekbaarzen, is dit een groot percentage. De grootste snoekbaars kwam uiteindelijk op naam van het duo Marcel Asbroek & Willem Stolk met 79.5cm, gefeliciteerd!

Deze snoekbaars kan het op de dropshot gepresenteerde shadje niet weerstaan.

De prijsuitreiking

Als om drie uur het eindsignaal heeft geklonken wordt duidelijk dat het vandaag een zeer taaie wedstrijd is geweest. Uiteindelijk hebben 51 deelnemende boten (24 boten met vis) 41 maatse snoekbaarzen gevangen, dit betekend natuurlijk dat de teams met 1 of 2 snoekbaarzen als nog kans maken op ere metaal. De top drie van vandaag wisten samen 13 vissen te vangen, er mag dan ook gezegd worden dat deze er met kop en schouders boven uitstaken.

Op de derde plaats vinden we de winnaars van de 2006 editie terug. Tom Kroon & Eric Marteijn hadden blijkbaar nog een aantal stekken onthouden om zo een totaal van 1791mm bij elkaar te vissen.

Een gemiddelde van net geen 60cm leverde een verdiende 3e plek op.

De tweede plaats was voor het duo Eric Peters & Pierre van Aalten, met vier snoekbaarzen en een gemiddelde lengte van ongeveer 55cm per snoekbaars. Dit bracht hun op een totaal van 2187mm.

 

4 snoekbaarzen leverde een verdiende 2e plek op.

 

De prijs van de grootste snoekbaars hadden ze met 79.5cm al op zak, maar ze wisten hier nog 5 maatse snoekbaarzen bij te vangen zodat hun totaal op 3625mm kwam. Het verschil met de nummer twee is qua lengte meer dan drie maatse snoekbaarzen, er mag dus ook gezegd worden dat het duo Willem Stolk & Marcel Asbroek zich vandaag glorieus naar de overwinning hebben gevist.

 

Willem Stolk & Marcel Asbroek staken met kop en schouders boven de rest uit, gefeliciteerd!

 

Het klassement is na deze wedstrijd stevig door elkaar geschud, hoewel de verschillen nog klein zijn. De strijd om het Nederlands kampioenschap zal zich op 20 maart 2011 voortzetten op het Volkerak. Een water waar verassingen mogelijk zijn en het klassement weer om kan draaien, kortom de kaarten zijn dit seizoen nog niet geschud.

Onze dank gaat uit naar de federatie(s) en sponsoren die het wederom mogelijk hebben gemaakt de wedstrijd op de Afgedamde Maas te vervissen.

Roofvisgroeten,

Het NKS Bestuur

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *