NKS 2011 Gooimeer

Wat is er mooier dan ontspannen ontbijten met zicht op het strijdtoneel..

Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen
Gooimeer
12 juni 2011

Door slechte weersomstandigheden is de wedstrijd op het Lauwersmeer, helaas twee maal afgelast. Gelukkig hoefden de deelnemers niet lang te wachten, op de doorstart van het NKS seizoen 2011. Een week na de tweede afgelasting stond de befaamde wedstrijd op het Gooimeer op het programma. Het Gooimeer staat bekend om zijn vele aantallen en mooie snoekbaarzen, de laatste weken viel dit echter tegen en zou het wel eens taai kunnen worden. Het weer zou in ieder geval geen spelbreker zijn, met een matige wind en volop zon beloofde schitterend visweer.

Wat is er mooier dan ontspannen ontbijten met zicht op het strijdtoneel..

De wedstrijd

Als de spullen in orde zijn en het stevige ontbijt verorbert, is het om 8.30uur voor 57 boten de hoogste tijd om aan de wedstrijd te beginnen. Het veld verspreid zich over het uitgestrekte Gooimeer, opzoek naar mooie taluds om de gewenste snoekbaarzen te verschalken. De eerste snoekbaarzen lieten dan ook niet lang op zich wachten, tussen de 4 en 13 meter werden de eersten gevangen. Deze eerste vroege vangsten van zowel ondermaatse als mooie maatse vissen, beloofde veel goeds voor het verloop van de wedstrijd.
De glasoog had hier helaas heel andere gedachten over, want na een knots gek ander half uur leek deze te zijn verdwenen.   Het gros van de boten had tijdens dit ander half uur toegeslagen en met allerhande technieken hun snoekbaarzen verschalkt.  Sommige deelnemers spraken over een rare wedstrijd, er was namelijk geen peil te trekken op wat voor techniek het meeste opleverde.  Snel of traag vissen met dropshot, shads, fireball en sleepje, of voor anker gaan met de pen het leverde voor de meeste boten snoekbaarzen. Mits deze voldoening zagen in het aangeboden hapje. In totaal werden door 57 boten (42 boten met vis) 141 maatse snoekbaarzen ter meting aangeboden.

Spanning en positionering voor de start.

Bijzonderheden

 

Gedurende iedere wedstrijd gebeuren er een aantal bijzonderheden, een opvallend feit tijdens deze wedstrijd is dat er geen enkele baars ter meting is aangeboden. Het Gooimeer staat nu niet zo zeer bekend op zijn grote aantallen baarzen, maar tijdens alle voorgaande edities werd er toch minimaal een baars ter meting aangeboden. Mogelijk ligt de verklaring in de diepte waarop gevist is. Het tweede opvallende feit is dat er tijdens de wedstrijd een groot aantal mooie snoekbaarzen is gevangen. De 17e grootste snoekbaarzen waren allen 70+, en de top tien was zelf volledig 80+. De grootste snoekbaars kwam uiteindelijk op naam van het duo, Eric Peeters en Pierre van Aalten. Deze heren wisten tijdens de taaie wedstrijd een schitterende snoekbaars van 91.4cm te vangen, gefeliciteerd!

Jan Henrik Koll met een mooie vis

De prijsuitreiking
Tijdens de prijsuitreiking zijn er normaal gesproken prijzen voor de bonusvissen (baars & snoek). Gezien het feit dat er geen baars ter meting is aangeboden en het voor de snoek nog gesloten seizoen is, hebben deze prijzen geen gelukkige winnaar gevonden.  De prijzen die wel werden uitgereikt, zijn de bootprijzen voor de beste boten van de dag. Dat om mee te doen in de strijd om deze prijzen het vangen van 7 maatse vissen van belang is, blijkt al het gehele seizoen. Ondanks de taaie wedstrijd wisten toch 4 teams deze gewenste zeven te vangen. De uiteindelijke derde plaats was met 4056 voor het duo Jakob Veenema & Eppie Hoogstra.

Een gemiddelde van 57,94cm per snoekbaars leverde een verdiende 3e plaats op.

De tweede plaats op het Gooimeer was voor een van de internationale deelnemers aan het NKS. Een eind van huis wisten Frank Doetsch & Joachim Greszik  7 maatse snoekbaarzen te vangen met een gemiddelde van 58,96cm wat hun naar de 2e plek bracht.

4127mm was net voldoende voor de 2e plaats.

Het mag gezegd worden dat de overwinning op het Gooimeer met vlag en wimpel naar het duo Bart Michels & Rens Schipper is gegaan. Een gemiddelde van bijna 66,7cm per gevangen snoekbaars, bracht hun op een totaal van 4469mm een verschil van 34,2 met de runners up.

Een mooi gemiddelde om mee thuis te komen, levert de eerste plaats voor het duo Michels & Schipper, Gefeliciteerd!

Met nog vier wedstrijden te gaan, is het boven in het klassement nog spannend de leiders Robert Poelwijk & Jan Vos hebben een voorsprong weer een beetje uitgebouwd en gaan stevig aan kop. Echter 1 mindere wedstrijd en het verschil is weer minimaal. De volgende wedstrijd vind plaats op 25 juni 2011 met als strijdtoneel de Lek, hopelijk mogen we jullie daar weer begroeten.

Onze dank gaat uit naar de federatie(s) en sponsoren die het wederom mogelijk hebben gemaakt de wedstrijd op het Gooimeer te vervissen.

Roofvisgroeten,

Het NKS Bestuur

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *