NKS Lek 2010

Leuk maar taaie water, de Lek

De derde wedstrijd in het NKS vond vandaag plaats op de Lek bij Ameide, niet echt een water waar we ons vreselijk thuis voelen maar met een 11e plek in de finalewedstrijd van 2009 en een algeheel goed gevoel over onze riviervis capaciteiten hadden we er wel behoorlijk zin in.

Iedereen was er vroeg bij

Er verschenen 51 boten aan de start, geen slecht resultaat voor een rivierwedstrijd, al helemaal niet omdat we een week eerder nog op het Lauwersmeer lagen. De omstandigheden waren jammer genoeg niet heel ‘vissig’ en eigenlijk begon de wedstrijd voor dit jaargetij te laat. Dit feit werd nog eens bevestigd door de resultaten op andere wateren die werden bevist voorafgaand aan deze wedstrijd waarbij de vangsten toch vaak piekten in de vroege ochtenduren (04:00 tot 09:00).  Ook de berichten van de voorvissers waren niet geweldig. Tuurlijk kun je 10 maatse vissen vangen als je alleen op het parcours ligt maar met 50 concurrerende boten ziet het er vaak heel snel heel anders uit.

Bootcontrole vooraf, een eerlijk wedstrijd voor iedereen

Op http://www.getij.nl/index.cfm?page=getijtafels&location=HAGSBNDN hadden we al gezien dat we de hele dag met afgaand tij zouden vissen, voorwaar een heel ander scenario dan de destijds verviste finalwedstrijd die ook nog eens in een ander jaargetij was.  Om toch een beetje goed beslagen ten ijs te komen kozen we ervoor om de eerste uren volgens een vast plan te vissen omdat de verwachting toch was dat er niet veel gevangen zou gaan worden. Zo’n vast plan helpt je dan toch om gefocussed te blijven en niet al te zeer te gaan ‘zoeken’.

Het plan was simpel, we gingen de kribben in de buitenbochten bevissen, nadat we wat hotspots hadden bevist door er op snelheid met zware loodkoppen overheen te ‘speedvertikalen’. Het speedvertikalen leverde niks op dus werd er geankerd in de als eerste gekozen krib en al snel vlogen de saltshakers met 10 grams loodkopjes richting de krib en de nering. Uiterst subtiel werden ze teruggevist terwijl 2 sleephengels met een stukje vis op een eventuele bonusvis lagen te wachten.

Na diverse kribben zo bevist te hebben,  zonder resultaat overigens, werd toch besloten om de stroomnaden met een stevig tempo af te vissen, maar in lijn met de start konden we ook daar geen potten breken. Dan maar de uitstroom van de kribben zelf bevissen en al werpend en vertikalend visten we dieptes van 1 tot 3 meter af die strak langs kribben en stroomkantjes lagen.

Het zal rond een uur of 10 geweest, terwijl we een mooi mosselbankje aftikten, dat Jeroen aansloeg op wat een mooie vis leek. Een mooie vis was het ook, alleen was het een dikke baars i.p.v. een snoekbaars. Met 46,1 centimeter in onze ogen wel een kandidaat voor de dagoverwinning voor wat betreft baarzen.  Later bleek het de 2e baars te zijn zodat ook deze prijs ons door de neus werd geboord :)

jeroen met fraaie baars

Na nog een gemiste aanbeet van vermoedelijk nog een baars op praktisch dezelfde plek en de nodige ondiep acties in andere kribvakken was het inmiddels richting het middaguur en nog steeds konden we geen snoekbaars noteren. Ook de nabij liggende boten gooiden geen hoge ogen aangezien je praktisch niemand vis zag landen of aanbieden. Telefonisch overleg leerde ons dat er wel wat vissen waren gevangen maar het was zeker niet wild. Toch werden er wel ‘goeie’ vissen gevangen, getuige het koppel Heine en Kalschoven.

De man die altijd lacht met wederom de dikste vis van de wedstrijd

Toch bleven we vol goede moed doorgaan, de terechte verwachting was dat we met 2 vissen er leuk bij zouden zitten en zolang je nog vist kun je nog vangen is het devies. Op zoek naar die paar vissen kwamen we ook op stekken waar die dag nog niet gevist was. Binnenbochten met veel kiezels en mosselen werden afgetikt met shads en fireball en het was wederom Jeroen die een fraaie baars wist aan te slaan. Een kleiner exemplaar dan de vorige die dan ook snel werd teruggezet.

Het risico van het bevissen van dit soort stekken is natuurlijk altijd het vastlopen van je shad en aan het einde van het eerste driftje was de stand dan ook Lek: 4 boot 8: 0. Het 2e driftje ging ongeveer net zo goed dus de vooraf geprepareerde onderlijntjes gingen er flink snel doorheen. Naast de onderlijntjes ging ook de tijd er snel doorheen en wat we ook probeerden, we konden geen vis haken.

Om 15:00 kozen we dan ook eieren voor ons geld, de boot werd getrailered en we kregen 40 punten aan de broek, van 40 punten naar 80 punten in 3 wedstrijden, onze klassements aspiraties lopen een ferme deuk op, maar het NKS is natuurlijk veel meer dan klassementen en punten dus we gaan vol goede moed door. Wellicht dat het Gooimeer ons over enkele weken wat beter gezind is.

Hendrik-Jan Verheij en Jeroen Vloon.

Altijd gezellig, biertje, info uitwisselen en nakaarten

De mannen die de grootste baars vingen, 49,2

Vorige week nog de aanmoedigingsprijs, nu de 2e dikste vis

Strakke 3e plek voor de zuiderburen

Goed gevist, 2e plek voor van de camp en wouters

Piet van Es en Ed Klein, pech op het lauwersmeer en hier gewoon de winst pakken

Statistiek NKS wedstrijd Lek (13-06-2010)
totaal aantal vissen 63
aantal boten 51
gemiddeld aantal vissen per boot 1,24
lengteverhouding ten opzichte van totaal
> 80 cm 3 4,76%
70-80 cm 1 1,59%
60-70 cm 2 3,17%
50-60 cm 35 55,56%
<50 cm 22 34,92%
plaats totale lengte (cm) gemiddeld per vis (cm)
1e 216,2 54,05
2e 197,9 49,48
3e 194,2 64,73
4e 181,8 60,60
5e 167,6 55,87

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Hendrik-Jan schreef:

  Sja, geen eer aan te behalen, ik zelf heb de hele dag geen beet gehad.

  Volgende keer beter dan maar (hoop ik :)

 2. Volkmar schreef:

  Hey HJ toch te vroeg gepiekt dus met die mooie vis zaterdagochtend… :- )

  Blijft toch een raar seizoen voorlopig, gelukkig hebben we nog even…

  Groet,
  Volkmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *