NKS Lauwersmeer

Traileren in een pittoresque omgeving

Zondag 6 Juni, met een tot op heden stroef lopend seizoen konden we eindelijk de 2e wedstrijd van het seizoen in de boeken gaan vissen. Dit keer op het onvolprezen Lauwersmeer, een water in het uiterste noorden van de provincies Groningen en Friesland en voor sommige deelnemers een hele rit.

Jeroen en ik sliepen bij Tjeerd van der Ploeg en na de nodige visverhalen en wat biertjes gingen we dan ook slapen. Helaas was er een friese staartklok en een onwillig luchtbed die daar een stokje voor staken dus tamelijk brak koppelden we de andere morgen de boot aan de auto om het laatste uurtje richting het Lauwersmeer te rijden

Met de ervaring van vorig jaar nog relatief vers in het geheugen, een 4-tal vissen waren toen genoeg om zeer hoog te eindigen, was de opkomst voor een uitwijkdatum redelijk te noemen.  44 boten meldden zich uiteindelijk bij de start. Iets minder dan verwacht, een aantal deelnemers had helaas verzuimd om zich af te melden voor de uitwijkdatum.

Aan de helling bereikten ons toch al snel wat geluiden van lokale deelnemers die deden vermoeden dat het deze keer wel eens wat beter zou kunnen zijn. Er was de dagen voorafgaand aan de wedstrijd best redelijk gevangen dus een 7-tal vissen voor de winnaar moesten er wel inzitten

Traileren in een pittoresque omgeving

Met de waypoints van het vorige jaar nog vers in de gps was ons plan om deze met flink wat tempo eens af te vissen om zo de in onze ogen waarschijnlijk al  verspreid liggende vissen tegen te komen, die als het wat mee zat onze shads te grazen zouden nemen. Niet echt de meest successvolle tactiek zo bleek, want hoewel onze waypoints nog goed bleken te kloppen vingen vooral Uithol en Uithol en Wensink en Wildeboer daar in de morgen de vissen en moest ik het met een snoeiharde aanbeet doen die slechts een verfrommelde shad opleverde.

Ook Jeroen miste nog wat frommels en ongeveer een klein uurtje in de wedstrijd hadden we nog helemaal niks. Dit in tegenstelling tot de anderen op deze stek die toch al enkele vissen hadden weten te verschalken. Ik besloot dan ook het tempo eruit te halen om beter met de bijhengel te kunnen vissen en daarnaast met shads te gaan werpen.

De eerste worp,  nog tijdens het afzakken kreeg ik al een mooie droge tik en hoewel Jeroen me aankeek alsof ik hem voor de gek zat te houden wist ik toch echt de eerste maatse vis te arresteren. Gelukkig wist ook Jeroen niet veel later een vis net aan de maat te vangen zodat we in ieder geval van de hatelijke ‘0’ af waren.

Even later dan toch die verlossende beuk en onder de boot buitelde een ogenschijnlijk fraaie snoekbaars flink onder de hengeltop. Helaas bleek dit een snoekje te zijn, normaal best leuk maar nu toch ongewenst. Ik had hem graag ingeruild voor een snoekbaars van gelijke grootte :)

Inmiddels was ook de wind, die in de ochtend nog licht aanwezig was, gaan liggen en dat was kennelijk het startsein voor een heel legioen aan insectengespuis om iedereen op het meer lastig te gaan vallen. Kleine zwarte vliegjes in je oren, groenige muggen overal en daartussen nog de nodige steekbeesten, maakten iedereen het leven zuur. Overigens wel een hilarisch gezicht, in de rechterhand een vertikaalhengel en met links de hele tijd om je hoofd heen zwaaien.  Het leek wel een scène uit een lachfilm.

Na wat telefonisch overleg bleek het bij de harde kern nog vrij rustig te zijn terwijl een aantal ‘locals’ ze toch best aan het vangen waren. Niet echt een verrassing aangezien op voorhand de inschatting al was dat lokale kennis hier flink door zou gaan wegen.

Zelf besloten we het wat meer richting de sluizen te gaan proberen omdat ik daar ook nog wel een aardig taludje wist. Helaas wilde het ook daar niet echt vlotten, en al helemaal niet subtiel dus we besloten toch maar weer het tempo erop te gooien. Terwijl ik een shad monteerde met een wat zwaardere loodkop dreven we tegen het talud op en praktisch bovenaan aangekomen zag ik een dikke ‘banaan’ op de bodem staan. Aangezien het daar maar 2 meter diep was moest de vis praktisch onder de transducer staan dus snel een shad in het water geplonst en na 1 keer optikken kreeg ik een snoeiharde beuk en kon ik Jeroen melden dat ‘er 1 op zat’.

Wederom wat ongeloof van de zijde van Jeroen,  maar gelukkig werd er snel geschakeld, best wel nodig toen bleek dat het rubbernet nog in de controleboot was achtergebleven. De vis werd met de hand geland, een goeie vis van net in de 60 nog deels in het paaikleed.

Onze grootste vis

Na wat werp en vertikaalpogingen op het ondiep bleek dit eens te meer een ‘lucky shot’ geweest te zijn dus zochten we het talud weer op waar we het op snelheid wilden gaan proberen. Na enkele honderden meters kreeg ik een leuke tik hetgeen resulteerde in nog een maatse snoekbaars, 10 meter later gevolgd door de volgende.

Uiteraard putten we hieruit moed, na het zetten van een waypointje besloten we eerst de 3 vissen ter meting aan te gaan bieden en ons schepnet op te gaan halen.  Het zou toch jammer zijn als we een vis zouden lossen doordat we geen schepnet hadden.

Terug op de stek, dit keer met schepnet,  bleek dat we ons daar geen zorgen over hadden hoeven maken aangezien we nooit een tikje meer kregen. Weliswaar wist Jeroen nog een leuke baars te arresteren door met shads te werpen maar de snoekbaarzen bleken van de aardbodem verdwenen te zijn.

Na nog de nodige waypoints  en  ‘vissige’ plekken te hebben afgevist besloten we dan toch maar om het laatste uurtje op de stek die in de ochtend leuk vis opleverde uit te vissen. Zelf kreeg ik hier nog een keiharde aanbeet die helaas de haken wist te ontwijken en wat we verder ook probeerden het mocht niet baten.

We eindigden de dag met 5 maatse vissen, 1 ondermaatse en 1 baars en 1 snoek hetgeen goed bleek te zijn voor de 12e plek. Wat ons betreft een nette uitslag.

De uiteindelijke uitslag:

1. Jeroen Wensink & Harold Wildeboer  met 7 maatse vissen en in totaal 4628 mm
2.
Johannes Klimstra & Jan Kooistra met 7 maatse vissen en in totaal 4037 mm
3.
Chris Boxberger & Peter Engelen met 7 maatse vissen en in totaal 3757 mm
4.
Mark Tigchelaar & Anco van Dam met 7 maatse vissen en in totaal 3708 mm
5.
Sven Vervloesem & Marc Dauwen met 7 maatse vissen en in totaal 3487 mm

Statistiek NKS wedstrijd Lauwersmeer (06-06-2010)
totaal aantal vissen 159
aantal boten 44
gemiddeld aantal vissen per boot 3,61
lengteverhouding ten opzichte van totaal
> 80 cm 1 0,63%
70-80 cm 7 4,40%
60-70 cm 14 8,81%
< 60 cm 137 86,16%
plaats totale lengte (cm) gemiddeld per vis (cm)
1e 462,8 66,11
2e 402,7 57,53
3e 375,7 53,67
4e 370,8 52,97
5e 348,7 49,81
6e 331,2 55,20
7e 312,9 52,15
8e 312,7 52,12
9e 301,4 50,23
10e 299,4 49,90
11e 296,4 49,40
12e 250,8 50,16
13e 234,2 46,84
14e 225,1 45,02
15e 219,8 54,95

Jeroen Wensink en Harold Wildeboer

Grootste vis van de wedstrijd voor Sjoerd Hoekstra

Met de IJsselsport bon voor de grootste vis

Een koppel om altijd rekening mee te houden, Dauwen en Vervloesem

Johannes Klimstra & Jan Kooistra goed voor een knappe 2e plek

Het hoeft niet altijd een lund te zijn, 4e in een rubberboot ! Knappe prestatie

15 maatse vissen op een relatief onbekend water !

Volgende week de wedstrijd op de Lek bij Ameide, zelf hopen we daar natuurlijk toe te kunnen slaan maar er zijn er vast meer die dat hopen :)

We zien jullie dan !

Hendrik-Jan Verheij en Jeroen Vloon

Kijk voor meer informatie en om in te schrijven op www.nksnoekbaarsvissen.nl, altijd goed voor een gezellige dag, je leert er een hoop van en je hoeft echt geen dikke boot te hebben om de wedstrijd te winnen. Snoekbaarzen letten daar nl. niet op :)

  • Team / vissers Boot Ticket? Aantal Punten
  • 1. Jeroen Wensink & Harold Wildeboer 84 ja 7 4628
  • 2. Johannes Klimstra & Jan Kooistra 116 ja 7 4037
  • 3. Chris Boxberger & Peter Engelen 41 ja 7 3757
  • 4. Mark Tigchelaar & Anco van Dam 110 ja 7 3708
  • 5. Sven Vervloesem & Marc Dauwen 7 ja 7 3487

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *