Speelkwartier

Opeens zijn ze er

Stromende regen en een bulderende wind, dat is wat ik over me heen kreeg tijdens twee roofbleisessies midden in de week. Qua vangsten was ik zeker succesvol, maar alles er omheen ging fout. Een 13 ponder die het loodje legt, een hengel die sneuvelt met als gevolg een versierde roofblei en mijn favoriete topwater zien wegdrijven… Nee echt heel bevredigend was het niet…

Vandaag komt daar hopelijk verandering in. Ik ga op pad met Eric de Lange, misschien beter bekend als de Tukker. Bouwer van onder andere de Bössel, Heuker en uiteraard… de Tukker. Gezien de resultaten van de twee genoemde sessies zullen we eerst een poging doen op roofblei, om daarna over te schakelen op snoek. De weersvoorspellingen waren veelbelovend, grijs weer, beste wind maar gelukkig niet al te veel regen. Dat laatste komt goed uit want ik ben nog steeds aan het opdrogen van de woensdag…

Om half zeven rolt de boot van de trailer en in de schemer varen we naar de eerste stek. Al snel vliegen er twee topwaters door de lucht en vissen we een paar grote plantenvelden uit. Af en toe een grote staart in het oppervlak, maar verder is het verdacht rustig. Nu hoef je roofbleien niet altijd te zien jagen, het is echter ook qua andere vissoorten erg stil.

We gaan door naar de volgende stek. Een stek waar diepduikers het vaak goed doen en dus gaat mijn favoriete Strike King Sexy Shad weer aan de speld. Daar waar ze hem woensdag elke drift wel kwamen halen blijft het nu akelig stil. Ook speedtrollend weten we geen aanbeet los te peuteren. Na een klein uur besluit ik dat we het nog één drift proberen, om daarna door te gaan naar de snoekstekken.

Het is alsof ze het gehoord hebben onder water, want na een flinke tik volgt vlak onder de top een heerlijke beuk, de vis neemt gelijk een paar mooie runs en heeft er duidelijk zin in. Niet enorm, maar wel een echte vechter. Even later mag ik met een leuke vis van midden 60 op de plaat.

Opeens zijn ze er

We speedtrollen terug naar het begin van het talud als Eric een belachelijk harde aanbeet krijgt, waarop zijn lijn gelijk helemaal slap valt, het gaat echter helemaal fout als de vis direct daarop weer een enorme run neemt. Kennelijk is de lijn om de top geslagen, of er zat een slecht punt in, maar hoe dan ook hij breekt spontaan af en we kijken beteuterd na zijn terug verende hengel. Dat was een beste!

Eric knoopt een nieuwe speld aan de lijn en we starten opnieuw. Dit keer is het mijn sexy shad die op hoge snelheid onderschept wordt. Even denk ik dat de vis gelost is, maar dan giert ze door de slip. Weer een mooie vis van midden 60. Ze gaan los!

Niet dus… want het is direct weer afgelopen met de actie. We besluiten daarom door te gaan naar de snoekstekken die ik vandaag wil aan doen. Kijken of die een beetje willen meewerken…

Het zal nog geen tien worpen geduurd hebben of de eerste snoek komt half het water uit, waarbij hij de grinder finaal weet te missen. We bombarderen de plek nog een tijdje maar de snoek laat zich niet meer zien. Verder driften dan maar, we zijn halverwege een mooie plantenbed als ik opeens een snoek in het oppervlak zie zwemmen richting mijn spinnerbait. Gewoon boven 4 meter water in de volle hoofdstroom! Ik sta totaal verbaast toe te kijken hoe de snoek uiterst relaxt naar mijn spinnerbait toe zwemt… hap…! Van verbazing sla ik maar half aan maar gelukkig draait de snoek de goede kant op waardoor hij toch goed hangt. De vis is erg rustig maar neemt dan toch een drietal snelle runs, dat is het mooie aan die riviervissen. Het acceleratievermogen is gewoon enorm! Landen is nog even lastig want telkens gaat de vis weer goed tekeer. Dan kan ik haar toch onder de kieuw vatten, een prachtige stevige riviervis van 98cm. Dat snoeken gaat lekker!

Prachtige riviersnoek

Als de vis is terug gezet vissen we verder. Twee kribvakken verder voel ik een vis van achteren over de spinnerbait heen vreten. Ik sla aan maar door de hoge driftsnelheid kan ik de haak niet goed zetten. Een grote kolk verschijnt in het oppervlak en mijn spinnerbait komt boven, dat was een beste!

We gooien nog even door en besluiten hetzelfde driftje nog eens te doen. Bij de plek waar ik de eerste vis miste is het nu raak voor Eric. Ook weer een gluiperige aanbeet en bovendien vecht de snoek totaal niet. Toch is het weer een behoorlijke snoek en we wachten dan ook even om er zeker van te zijn dat de snoek niet totaal door het lint zal gaan in de boot. Dit lijkt er echter niet van te komen en dus grijpt Eric de vis resoluut onder de kieuw. De vis is slanker dan de mijne maar blijkt wel net zo lang te zijn. Beide een mooie vis dus, dat begint goed!

Ook voor Eric een mooie vis

We maken de drift af en besteden extra aandacht aan de plek van die grote vis die ik miste, maar het blijft bij deze twee vissen. Door naar het volgende stuk dan maar, het gas gaat open en we varen een minuut of vijf richting de volgende stek.

We gooien een stijl talud af met groot aas. Wat direct opvalt is dat de witvis, die vorige week allemaal rond de 3-4 meter lijn hing, nu stijf op de bodem ligt. We zien ook nergens mooie grote bogen op half water en het is dan ook niet heel gek dat er helemaal niets gebeurt hier. Snel door naar de volgende stek dus!

Hier proberen we het een ruim half uur maar eigenlijk hebben we al snel in de gaten dat dit niets gaat worden. Met ruim 3,5km/h op de GPS driftsnelheid (stroming) is van gestructureerd afvissen geen sprake. Door naar andere stekken dan maar. We komen onderweg langs de plek van die grote misser en ik stel voor toch nog even te gooien. Al snel laat de snoek van zich horen. Opeens valt de weerstand weg, ik sla aan maar voel nog steeds niets… Draaien als een gek om de lijn op spanning te krijgen. De vis hangt en zwemt gelijk traag maar ontembaar richting open water. Dit is een dikke bak! Roep ik naar Eric als de vis plots omdraait en los schiet… Gloeiende!

Het blijkt gelijk het laatste wapenfeit van deze dag. We vissen nog ruim vier uur door maar ondanks het behoorlijk snoekerige weer gebeurt er helemaal niets meer. Opvallend is ook dat je werkelijk geen vogel hoort fluiten. Het weer is aan het veranderen en de natuur heeft pauze in gelast. Tegen half vijf besluiten we dat het mooi geweest is. Terug naar de helling, lekker vroeg thuis.

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *