De keuze gemaakt – “Wie zaait zal oogsten”

Soms ging het 's ochtends vroeg direct los, andere dagen pas veel later

Zoals ik in mijn vorige verslag beschreef had ik het wel gehad met de drukte. Dit is dan ook één van de redenen waarom  de frequentie van verslagen behoorlijk afgezwakt is tot, je kunt nu wel spreken van, een minimum. Het is gewoon een feit dat je tegenwoordig min of meer je eigen glazen in gooit als je open en actueel goede vangsten op het net plaatst en hoewel begrijpelijk (eigen schuld) gooi ik het vanaf nu over een andere boeg. Vooralsnog lijkt deze boeg wat op te leveren want ik heb de afgelopen maanden vrijwel altijd in alle rust kunnen vissen op de verschillende rivieren die ik op het programma had.

Soms ging het 's ochtends vroeg direct los, andere dagen pas veel later

Soms ging het ’s ochtends vroeg direct los, andere dagen pas veel later

Werpend een dikke beuk, heerlijk!

Werpend een dikke beuk, heerlijk!

Ook deze kwam werpend

Ook deze kwam werpend

Even snoeken tussendoor...

Even snoeken tussendoor…

Van die rivieren bleken telkens weer de getijderivieren de grootste uitdaging omdat je hier nu eenmaal meer afhankelijk bent van bijtperiodes tegenover ‘dode momenten’. En dan moet je ook nog eens net tijdens die korte bijtperiodes op de juiste stekken liggen! Echter het gemiddeld formaat snoekbaars dat je kunt vangen op deze wateren ligt significant hoger, evenals de aantallen, en dat maakt de uitdaging meer dan de moeite waard. Als je na twee maanden vervolgens kunt concluderen dat je meer snoekbaarzen boven, dan onder de 80cm in de boot hebt gehad, dan mag je toch wel spreken van een zeer geslaagde missie!

Één van de mooiste exemplaren

Één van de mooiste exemplaren

Strak mannetje

Strak mannetje

Werpend dergelijke vissen vangen...

Werpend dergelijke vissen vangen…

Veel mooier kan het niet!

Veel mooier kan het niet!

Ook mannetjes gaan de 80 voorbij

Ook mannetjes gaan de 80 voorbij

Deze dame lag naast haar vent...

Deze dame lag naast haar vent…

Op knappen

Op knappen

Derde kneiter binnen het uur... Marcel keek glaziger dan dit kasteel..! : )

Derde kneiter binnen het uur… Marcel keek glaziger dan dit kasteel..! : )

Grappig detail is dat ik vanaf de eerste week van februari nog maar 1 enkele shad heb gebruikt aan de verticaalstok en hier dan ook al mijn vissen op ving. Ik zou dus kunnen stellen dat ze “echt alleen maar deze shad wilden…” : ) Mijn theorie blijft dan ook dat type shad misschien voor slechts 5% uitmaakt of een snoekbaars er voor gaat of niet, daar waar aasaanbieding de andere 95% voor zijn rekening heeft. En die aasaanbieding, daar hebben we veel tijd in moeten steken maar oh wat blijkt hij nu effectief en vooral selectief!

André ging er met de hoofdprijs vandoor! 9,5 kg!

André ging er met de hoofdprijs vandoor! 9,5 kg!

Vleeshomp op zn vleeshomps gefotografeerd

Vleeshomp op zn vleeshomps gefotografeerd

Na Andre's kneiter mocht ook ik aan de bak

Na Andre’s kneiter mocht ook ik aan de bak

Dé vis van deze winter!

Dé vis van deze winter!

En het ging maar door...

En het ging maar door…

En door....

En door….

De focus lag op grote snoekbaars en dus bestond mijn combo uit een 6” Relax Kopyto in ‘glitterwortel’ kleur, gemonteerd op een 25 grams loodkop. Hoe het bestaat dat ik deze shad in al die visdagen niet verspeeld heb weet ik niet, maar ben er niet rouwig om!

Drie minuten na aanvang...

Drie minuten na aanvang…

Dit keer is Marcel ook scherp!

Dit keer is Marcel ook scherp!

Vis van Marcel terug, 1 keer optikken...

Vis van Marcel terug, 1 keer optikken…

Weer een 80+ manneke

Weer een 80+ manneke

Doorvissen in het donker, altijd doen!

Doorvissen in het donker, altijd doen!

Maar zo naar het einde van februari toe werden de rivieren, door uitblijven van regen, alsmaar helderder en begonnen de goede snoekbaarsvangsten af te nemen. Snoek blijft gewoon een zeer lastig verhaal waar eigenlijk geen lijn in te ontdekken is qua type stekken of periodes. Begin maart kroop de watertemperatuur echter voorbij de negen graden en alhoewel nog net te koud begonnen we meer variatie in de visserij te gooien. Snoekbaars, snoek én… Roofblei als target op een visdag.

Werpend op snoekbaars...

Werpend op snoekbaars…

Helemaal geen straf!

Helemaal geen straf!

Michel met een fraaie

Michel met een fraaie

Deze kwam een jerkbait halen

Deze kwam een jerkbait halen

In het land der blinden... Bizar!

In het land der blinden… Bizar!

De eerste twee pogingen leverden niet op, maar dan bij 9,5 graad watertemperatuur vang ik de eerste van het jaar tijdens een sessie met Hendrik Jan. Die dag weet ik dan ook daadwerkelijk de drie target soorten te vangen en het zijn ook nog eens alle drie prachtexemplaren! Voor HJ blijft het helaas bij een geloste, en erg zware, snoek!

Bwoah!

Bwoah!

Uit de volle hoofdstroom

Uit de volle hoofdstroom

De eerste!

De eerste!

De week erna probeer ik hetzelfde nog eens met Michel. Snoekbaars is dan de ontbrekende partij maar nu de watertemperatuur de 10 graden voorbij is barst het roofbleigeweld los. We vangen er zeven met voor Michel een, voor de tijd van het jaar, hooggebouwde 79er. Enige tijd later haak ik dan ook een echt zware vis en verbaasd staan we te kijken als er een gitzwarte roofblei voor de boot verschijnt. Lijkt wel een paairijpe mannetjes snoekbaars zo donker! Met de zon op de flank komt het er niet helemaal uit, maar wat een bijzonder mooi exemplaar. Als de vis, eenmaal op de plank, dan ook nog maarliefst 80 centimeter blijkt te zijn kan mijn dag helemaal niet meer stuk!

Op een spinnerbait

Op een spinnerbait

Beauty voor Michel!

Beauty voor Michel!

Zwarte 80er!

Zwarte 80er!

Een week later gooi ik er nog een avondsessie tegenaan en val ik letterlijk met mijn neus in de roofboter… Ik heb slechts 1,5 uur daglicht over en in die anderhalf uur sta ik langer te drillen dan te werpen. Maarliefst 14 roofbleien waarvan slechts 2 onder de 70 en met lengtes van 77,78,79,80,80 én 81cm weet ik domweg niet wat me overkomt. Ook los ik nog een 80+er bij de boot vanwege een uitgebogen dreg… Absurd!

Een bizarre avond

Een bizarre avond

80...

80…

80...

80…

En 81..!

En 81..!

Helemaal in ‘the winning mood’ besluit ik hierna in het donker door te vissen op snoekbaars. Binnen tien minuten wordt met een idiote beuk mijn 6” Kopyto onderschept. Prachtige dril, bak van een snoekba….huh? Het blijkt een vette roofblei van 78 centimeter te zijn. Nog een top exemplaar deze avond! Ik vis vervolgens verder en krijg nog twee mega beukers van kneiterdikke kastelen. Volledig in jubelstemming bel ik Michel om de plannen voor zaterdag door te geven. Lijkt me wel duidelijk wat we gaan doen…

Moddervette beer

Moddervette beer

En gewoon nog één!

En gewoon nog één!

Die zaterdag gaat het echter een stuk moeizamer, al weten we er op een hele dag toch weer negen te vangen. Zit ook weer gewoon een 79er bij dus wat heet! Twee mooie snoeken maken de dag tot weer een heerlijke!

En dan nadert het seizoen zijn einde. Tijdens weer een avondsessie vang ik opnieuw een bijna 80er roofblei, maar kom ik daarna niet meer aan roofbleien toe. Maarliefst drie kwartier lang moet ik alle zeilen bijzetten om een naar alle schijn dikke meerval het net in te dirigeren. Die meerval blijkt helaas geen meerval te zijn maar een vals gehaakte graskarper van 104… Teleurstelling maar toch ook vreugde, want wat een prachtige gespierde bak is het. En dan die dril, 10 ponds dyneema en een parabolische 10 grammer, gekkenwerk!

104 Centimeters grashapper

104 Centimeters grashapper

Terugkijkend op de winterperiode kan ik alleen maar stellen dat de gemaakte keuzes niet veel beter hadden kunnen uitvallen. Ja, er zaten ook gewoon weer een paar blankdagen bij. Zeker startend op nieuwe stukken rivier is het veel varen. Ga ze maar eens vinden gedurende de wintermaanden! Het was een kwestie van zoeken en doorzetten, precies mijn visserij!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. Harry schreef:

  Mooie vissen!
  Kun je ook iets meer vertellen over de aasaanbieding?
  Werpend? Op wat voor manier binnenvissend?

 2. GNvS schreef:

  Wow!
  Heerlijk om weer wat visschen te kunnen aanschouwen. Nouja, “wat visschen”… Een schitterende collage vangsten.

  Vooral die brute, Maartse roofbleien vind ik geweldig.

  Hoed af!

 3. Marcel V schreef:

  Mooi hoor! Wie oogst zal zaaien! ^^

 4. Krijn schreef:

  Fantastische vissen Volkmar; loon naar werken dus dik en dik verdiend!

  Volgend seizoen nog maar wat groter. LOL!!!

 5. Krijn schreef:

  Fantastisch Volkmar!! Loon naar werken; dus dik verdiend!!

 6. Roel schreef:

  Strakke reeks Mister ! doen we je niet na

 7. Volkmar schreef:

  Iets over de nieuwe standaard Tim..? :)

 8. Tim schreef:

  Tja, wat moeten we hier nou van zeggen Volkmar… :) Erg knap hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *