Tot ’t donker

Het blijft toch de ultieme zoetwater rover!

Vrijdag, einde van de week en ’t weekend voor de deur. Helaas dit weekend geen tijd voor een hele visdag, dus wordt er gezocht naar compensatie. Ja ik weet het, er zijn mensen die het zwaarder hebben…

Sander wil wel mee en heeft bovendien voldoende aasvissen. Dat past precies binnen mijn plan en scheelt behoorlijk tijd op de toch al korte avonden. Het voorspelde weer kan werkelijk niet beter. Noordwest vier en dat blijft de hele avond zo. De hele week heeft het water bovendien kunnen afkoelen. Tel dat bij elkaar op en je schrijft een recept voor grote snoek. De taluds welke we zullen bevissen liggen al vast. Het zijn de noordwesttaludjes…

Om zes uur rolt de boot van de trailer. Geeft ons iets meer dan drie uur vistijd. Met de hengels reeds opgetuigd vlammen we naar de eerste stek. Haast wil ik het niet noemen, maar de vangdrang is groot. De eerste stek betreft een moeilijk te sturen talud. Fireball hengels zijn hier meer tot last dan dat ze wat opleveren en worden zodoende nog even niet gebruikt. Dobbers vlak voor de boot, korte briefing naar Sander wat te doen bij een aanbeet. Lijkt allemaal zo voor zich te spreken, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn wanneer je jaagt op groot wild.

Gespannen turen we naar de dobbers, aanbeten zijn hier vaak genadeloos hard. Ook al staan de reels in de vrijloop, de kleun op de top blijft doordreunen op je arm. Een kwartier onderweg, veel langer kan het niet geweest zijn. Met een heerlijke snok schiet mijn dobber er vandoor. Ik reageer snel, stuur de boot weg van het talud, draai strak en haal vol uit. Hengel standje hoepel, dit is gewoon een beste vis!

De electro blijft in de achteruit. Duim op de spoel en de snoek geen strobreed de ruimte geven. Komen ze eenmaal op gang dan stop je ze niet meer, maar tot die tijd kun je heel wat uitrichten met het huidige materiaal… Of..?

Een enorme knal. Verbijsterd zie ik mijn Abu door de lucht slingeren. HUH?! Ik schrik me kapot. Als de vis nu een run neemt is het over. Als een wonder gebeurt dat niet. Terwijl de lijn helemaal slap valt gris ik de reel uit de lucht en druk ik hem terug in de reelhouder. Die blijkt behoorlijk versleten te zijn door de jaren. Er is een stukje kunstof afgebroken in de reelhouder waardoor de reel kan wrikken, dat gaat vanzelf fout ja…

Sander neemt de electromotor over en ik vraag hem gewoon door te varen naar open water. Heb geen idee hoe goed die reel vast zit nu, dus hoe meer ruimte hoe beter. Het gaat allemaal goed en als ik de reel voldoende vast heb kunnen schroeven kan het genieten pas beginnen. De snoek neemt de een na de andere lange run en man wat heb ik dit gemist de afgelopen maanden!

Als de snoek is uitgeraasd kunnen we haar gemakkelijk landen. Niet de mooiste snoek van het jaar, maar ik ben er verdomd blij mee. 102 Brengt ze op de plank en na een paar platen zwemt ze weer verder.

Met een beetje geluk toch aan boord!

Het blijft toch de ultieme zoetwater rover!

De eerste ‘boks’ is een feit en ik vaar de boot weer terug naar het begin van het talud. Zal niet de eerste keer zijn als je er gewoon nog een vis pakt. Het blijft echter akelig stil en na een dik half uur stel ik voor om te verkassen. We draaien beide onze aasvis binnen.

‘Hij is gepakt’, Sander reageert op de enige juiste manier en geeft direct even lijn. Paar seconden later wordt deze lijn teruggewonnen waarna ook hij zijn hengel mooi rond trekt. We zien al vrij snel dat de vis een slagje kleiner is, maar qua kracht kan ze zich aardig meten.

Dit beeld gaat nooit vervelen!

Blijven knokken

De vis zit keurig gehaakt op de neushaak. Nadeel is dat de stinger nu wat gevaarlijk rond bungelt naast de bek. We nemen geen enkel risico en steken het schepnet onder de vis door. De vis direct optillen is niet wat je wil, dat wordt gegarandeerd een hoop gezeik mocht de vis een klap geven. Het net biedt echter wel de rust en ruimte om de vis snel te onthaken alvorens haar aan boord te tillen. De ‘boven water tijd’ is op deze manier minimaal en daar zijn we allemaal bij gebaat.

Puntgave snoek

Als de fraaie 92-er de diepte weer op zoekt verkassen wij naar een ander mooi talud. Nog goed 1,5 uur vistijd te gaan en ook al is de avond al dik geslaagd, er zit voor mijn gevoel nog meer in. Vijf minuten later keert de rust terug en als de electromotor weer te water is gaan snel de dobbers overboord. Nu is er wat meer speelruimte, dus komen ook de fireballhengels erbij. Beide een baars onder de dobber en een voorn op de fireball. Met de boot dwars op de wind driftend trekken we een prachtig breed spoor en vissen we in één keer alle dieptes van het talud af. Zou toch best wat op moeten leveren…

Ik waarschuw Sander dat we een mooi hoekje van het talud naderen waar het vroeger regelmatig raak was. Nauwelijks uitgesproken krijg ik een gortdroge beuk op de fireball, gevolgd door een solide gewicht. Ik zet hard de haak en het feest kan beginnen. Op de relatief lichte fireballstok beleef ik een heerlijke dril waarna we de tweede 92er van vanavond aan boord kunnen tillen.

Stevig gebouwde vis die de voorn wel kon waarderen

Boot terug op het talud en verder weer. Amper tien minuten later loopt Sanders dobber traag maar gestaag richting talud. Daar hangt wat onder! Voor de vierde maal vandaag wordt de hengel rondgeslagen. Geen reus dit keer, maar wel een acrobaat die meermaals het luchtruim kiest. De laatste keer springt ze zelfs op de rand van de boot waarna de lijn slap valt en de vis in het water. Sander kijkt naar zijn top terwijl ik opper ‘euh die tweede kans krijg je niet nog een keer’. Direct duikt Sander half over boord en grijpt de vis in de nek. Maar goed ook, blijkt eenmaal aan boord. De stinger is namelijk gebroken zijn tijdens de klap op de boot. De snoek kan nu alsnog onthaakt worden en mag ook even poseren. Met 82 de vierde van de avond.

Acrobaat

We vervolgen onze weg maar met het intreden van de schemering houden de snoeken het totaal voor gezien. Nog één keer vissen we het hele talud af, maar ook werpend met kunstaas kunnen we niets meer verleiden. Rond de klok van negenen vinden we het mooi geweest. Het is met een graad of tien knap koud geworden en ik ben dan ook blij dat ik nog een goede regenjas bij mij heb. Vier vissen uit vier aanbeten, meter, 2 negentigers en een 80er. Ik had er voor getekend van tevoren!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Paul schreef:

  Daar heb je natuurlijk ook gelijk aan. Het is niet altijd rozegeur.
  Dat van die grondels vroeg ik mij af omdat ik vroeger in de IJssel maar in hoefde te gooien met een blinker of softbait en meteen al een mooie baars, snoekbaars of snoek ving.
  Tegenwoordig moet je al behoorlijk gooien voordat je er eentje vangt. Ik zag een filmpje (Das Jesse Rig.flv)op http://www.rheinwaller.com waarin ze lieten zien dat de roofvissen tegenwoordig helemaal gefocust zijn op de grondels omdat het er werkelijk van stikt. Daar knoopten ze om meerval te vangen een stuk of vijf, zes grondels aan een magotclip. En dat maal 2. Dus 10 of 12 grondels aan 1 montage.

  groeten en succes,

  Paul

 2. Volkmar schreef:

  Paul,

  Vergis je niet ook wij vangen wel eens niets of slecht. Echter, door véél uren te maken en te investeren in het leren kennen van wateren onder verschillende omstandigheden, kun je uiteindelijk steeds beter inschatten wanneer waar te zijn. En ook dan levert het nog wel eens niets op natuurlijk… Het blijft vissen…

  Grondels heb ik nog niet gebruikt als aas, maar weet wel dat ze gebruikt worden voor de snoekbaars en er zijn ook al wat snoeken op gevangen. Het is echter geen aasvis met een groot silhouet en daarmee minder geschikt voor de grote diepe wateren die ik bevis.

  Groet,
  Volkmar

 3. Paul van Dijk schreef:

  Hoi Volkmar,

  Hoe krijgen jullie het toch telkens weer voor elkaar?
  De ene na de andere vis halen jullie boven.
  Vis je ook wel eens met grondels als aas?
  Daar zijn er immers genoeg (lees veel te veel) van.

  groeten, Paul

 4. Hans Helmons schreef:

  Op naar de Bruna, thnx!

 5. Volkmar schreef:

  Hans,

  Dank voor je reactie. In de laatste Rovers (nu in de winkel) staat een uitgebreid artikel over het vissen met de fireball. Geschreven door DutchAngler Hendrik Jan en hier staat alles in wat je wil weten.

  Groet,
  Volkmar

 6. Hans Helmons schreef:

  He Volkmar, leuke stukjes altijd van de hele crew!
  Zo, het geslijm achter de rug, hier komt de vraag: Kun je een keer een foto van een fire-ball montage laten zien? Ik ben sinds kort fanatiek met de belly-boat op roofvis aan het vissen, hoofd zakelijk met een aasvis onder een dobber, maar wil vissen met een fire-ball ook wel es proberen en kan geen fatsoenlijk voorbeeld vinden, een linkje is ook erg welkom.
  Bvd, Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *