De BBB methode

method terminal tackle

Het is Koninginnedag 2012, na een rondje met m’n vrouw  over de vrijmarkt in een naburig dorpje, sprint ik snel naar boven om voor de eerste keer dit jaar de korte broek aan te doen,  eindelijk  lijkt de lente er werk van te gaan maken.  Vandaag slaan we het gesloten seizoen in 2-en,  dus maar een andere visserij verzinnen om van het mooie weer te genieten.  Aangestoken door Ben’s enthousiasme,  vorig jaar, voor het method feederen met mini-boilies, heb ik me een fijne hoeveelheid nieuwe spulletjes laten adviseren bij Hengelsport centrum Nijkerk.

method terminal tackle

Het method feederen is in principe niet erg ingewikkeld, aan de hoofdlijn komt het method korfje. Ik heb gekozen voor de variant met een intern rubber, omdat ik vrijwel altijd met een gevlochten lijn vis.  Korte onderlijntjes met haakje 10, kleine speciale kleine bolie stoppertjes, een kleine speciale mini  boilie naald, een kleine speciale mini boilie boor, een grote en kleine persvorm om het voer op de korf te duwen;  de marketeers van de hengelsport materialen fabrikanten hebben weer goed hun best gedaan!

miniboilies

Maar ja, wat knoop je dan op de hair?  In het rek staan een paar dozijn verschillende mini-bolies.  In het voorjaar vertrouw ik altijd op vissige smaakjes, dus maar een doosje shellfish en een doosje “van-alles-wat” met opvallende kleuren.  Dan ook nog maar een zak 10mm halibut pellets en speciaal method feeder voer met “de juiste plakkracht” en 80 euri’s  later gaan we tevreden op pad.
Drie weken geleden – de allereerste keer  twee uurtje proberen op mijn favoriete plekje op de lage vaart waren veel belovend, 4 dikke platten binnen een uur met zelfs een dooble-hook-up erbij. Vandaag is mijn favoriete plekje al bezet, we kiezen een andere plek met een aantal bosjes aan de overkant, breng  twee korven voer en parkeer hoopvol de method aan de overkant, hopend dat de vis ondiep zit in het opwarmend water.

feeder

Vis-technisch gebeurt er weinig spannends het eerste uur. Het eerste dat mijn heavy feeder op de proef stelt is een plezier jachtje, dat een dappere run neemt.  Nadat ik de hengel ferm ter hand genomen heb en de roerganger van het jachtje geschrokken naar buiten komt, valt de lijn slap en moet ik constateren dat mijn 20lbs lijn het prima gehouden heeft, maar dat de wartel uitgebogen is en de method feeder korf pleite is – denk dat een 6 lbs wartel toch iets te licht is voor zo’n jachtje.
Knoop er een nieuw spulletje aan en bedenk dan dat het kanaal symmetrisch is  – waarom moeilijk doen, als de vis in plaats van aan de overkant ook hier onder mijn voeten kan zwemmen.  De eerste method ligt nog maar net op z’n nieuwe plek op zo’n 6 meter uit de kant, wanneer de top resoluut weggetrokken wordt. Handig van die method feeder de vis haakt zich zelf.  We zien al snel dat het geen platte is maar een knappe winde die er met de minibolie vandoor wilde.

winde

Helaas bleek de snelle aanbeet een lucky shot en wordt het weer akelig stil.  Na een dik uur zeg ik aan Bram dat ik het jammer vindt dat zich nog niet 1 of 2 B’s zich melden voor een leuk verhaaltje op Dutch Anglers. (als roofvisser toch nog altijd moeite om te erkennen dat je gericht op grove Brasem vist).  Het raden wat een B-vis  is, ontaardt in een raadspelletje “leuke dingen met een” B”. Toen het spelletje aangekomen was bij BBB = een biertje met een bittergarnituur bij het Boathouse, hebben we de spullen maar snel gepakt en hebben nog lekker van de zon zitten genieten – lang leve de BBB methode !

Roel  Orsel

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *