NKS Finale 2010 – Oude Maas

Mooie forse vis van 67,7

De aanloop naar de finale van het NKS 2010 was naast een hele spannende ook nog eens een uiterst hilarische.  Zelden zoveel telefoon en e-mail gehad met smoezen, vragen en opmerkingen die er in mijn achterdochtige geest voornamelijk op waren gericht de lokatie van het finalewater te achterhalen :) Toch bleef dit uiteindelijk ondanks allerhande slinkse pogingen een goed bewaard geheim.

Als ik dan ook op zaterdag rond een uur of 5 in de middag vertrek van de verjaardag van mijn broer, besluit ik om het gaspedaal maar eens een beetje in te trappen zodat ik rond een uur of 6 à 7 de locatie op de site kan zetten. Als ik de wedstrijd informatie heb ingevoerd en op de ‘opslaan’ knop heb gedrukt klap ik mijn laptop dicht en besluit ik de auto en de boot vast helemaal klaar te maken.

Het Parcours

Om 10:30 ga ik naar bed en zet ik de wekker op 03:30 zodat er in theorie nog 5 uur te slapen zou moeten zijn. Die 5 uur wordt in ieder geval niet gehaald, met alle nog te regelen zaken in het hoofd komt er van slapen niet veel en ik stap dan ook om 03:00 uit mijn bed en kleedt me aan.

Koffie zetten, vis uit de vriezer halen, soep warm maken en de boot aankoppelen is op routine allemaal vrij snel klaar. Om 03:30 installer ik me dan ook nog even achter de PC om de laatste weersverwachtingen door te nemen. Dat ziet er behoudens dan de kans op mist wel aardig uit en als niet veel later Jeroen arriveert rijden we al snel de straat uit.

Een koffiestop bij de benzinepomp verder volgt nog een wegopbreking die ons 20 kilometer richting duitsland stuurt in plaats van Rotterdam. Bij deze wil ik Rijkswaterstaat daar nog voor bedanken.

Toch weten we als eerste boot bij de slagboom van de marina Barendrecht te arriveren en nadat Willem een paar keer met een pas gezwaaid heeft kunnen we de boot traileren. Op dat moment is het qua mist nog redelijk te doen, iets dat later snel zou veranderen. Van tevoren is besloten om een zo mogelijk 100% bootcontrole te doen en samen met Jeroen, Perry en Tjeerd bespreken we niet veel later de beste tactiek.

De koffie met cake en broodjes die klaar staan in de inschrijvingslocatie gaan er goed in en rond 06:30 druppelen de eerste deelnemers binnen om zich in te schrijven. Helaas is er naast de deelnemers een andere ongenode gast aan komen zetten nl. de mist die ons steeds meer het zicht ontneemt.

Als rond 08:30 iedereen is ingeschreven is al duidelijk dat het zeker pas 09:00 gaat worden voordat we kunnen gaan starten. De tijd wordt gedood met de nodige grappen en het uitwisselen van informatie. Uiteindelijk besluiten we om de wedstrijd om 09:30 van start te laten gaan. Een goede beslissing aangezien echt pas vanaf dat moment de mist een beetje op begint te trekken.

Als de deelnemers wegvaren na de start varen Jeroen en ik naar de eerste stek toe die we op het oog hebben. We vissen vandaag met 1 handhengel en als de omstandigheden het toestaan gaat er een bijhengel uit. Geconcentreerd vissen we dan ook de stek uit en uiteraard wordt er ook rond gekeken of er al iemand vis zit te vangen, maar het blijft lang stil. Te lang naar mijn zin en ik stel voor om gezien het beperkte licht en het troebele water maximaal ondiep te gaan vissen. Aan de hengel een grote roodgele turbo twister zodat er in het donkere water in ieder geval iets opvallends voorbij komt.

Als we een randje van 1,5 naar 3 meter op snelheid afvissen krijg ik een harde beuk op de handhengel. Gelukkig ben ik lekker scherp en ik sta dan ook met een kromme hengel een goed aanvoelende vis te drillen. De vis doet goed zijn best in het ondiepe water maar gelukkig weet Jeroen het net onder de vis te schuiven. Een mooie dikke vis van 67,7 verdwijnt in de bun.

Mooie forse vis van 67,7

Altijd lekker de eerste vis en zeer geconcentreerd vissen we dan ook verder. Als we vlak naast een boei varen krijg ik weer een ram op de turbo twister en als ik aansla gaat dit dwars door de slip heen. Een stevig mokkende vis hangt er erg goed op en komt geen centimeter van de bodem af zo lijkt het wel. Rustig hou ik druk terwijl de vis door de tikkende slip heen van me wegzwemt. Dat laatste lukt helaas net even te goed aangezien na een halve minuut de vis losschiet.

Licht ontgoocheld draai ik binnen maar kan niks ontdekken aan de montage dus er rest ons niet veel anders dan doorvissen. Dat levert na een kwartier nog een mooie beet op van een vis die net de 50 niet haalt. 2 vissen in een goed uur tijd geeft moed, vooral als blijkt dat de vangsten ronduit slecht zijn op het parcours. We vissen dan ook hard door maar weten geen aanbeet meer uit te lokken. Ook een andere stek geeft niet veel prijs behalve dan een door Jeroen in de rug gehaakt brasem die ons enkele minuten in de waan laat dat we de grootste vis van de wedstrijd gaan vangen. De teleurstelling is dan ook groot als de vis bovenkomt, even de lijn slap laten vallen is al genoeg om de vis los te laten schieten.

Ze zaten er wel zoals Jörg hier bewijst

Hierna wordt het zoeken… we vissen ondiep, we vissen diep we vangen nog 3 ondermaatse vissen en we missen wat aanbeetjes die bijna te flauw zijn om op aan te slaan. Maar wat we ook proberen, de maatse vissen staan uit. Komt nog bij dat de stroming eraf is doordat we in het dode tij zitten en dat draagt zeker ook niet bij aan de feestvreugde.

Uiteindelijk weten we dan ook niet te verbeteren, we blijven staan op 2 vissen en eindigen daarmee op een 17e plaats. Wel is de vis van 67,7 nog goed genoeg voor een plek bij de grootste vissen….

De belgen daarentegen hebben weer eens laten zien dat ze onder moeilijke omstandigheden hun mannetje staan. Plaats 1 en 2 worden opgeëist door belgische teams die daarmee een zeer knappe prestatie neerzetten. Chapeau mannen !

Peter Engelen met 1 van de vissen die hem samen met Chris de winst opleverden

Met een afgerond NKS seizoen in de boeken kunnen we al met al terugkijken op een geslaagd jaar. Meer deelnemers dan ooit, goede sponsorwaarde en een uiteindelijk goed afgerond jaar. De toon is gezet voor een groter en beter NKS naar de toekomst toe.

Voor ons als team was het niet zo’n best jaar, gelukkig maakten we dat meer dan goed tijdens de weekenden waarin we gewoon lekker ons eigen ding konden doen :)

Het klassement kende dit jaar een mooi verloop en bleef spannend tot het laatste moment. Tot in de laatste wedstrijd op het Hollands Diep is er gestreden om de titel en we kunnen dan ook niet anders constateren dat het een prachtig jaar is geweest met een terechte top 3.

De altijd fanatiek friese equipe weet het toch maar mooi waar te maken met een knappe 3e plaats

Op 1 punt na 2e maar toch zeer knap gevist

De NKS Klassementswinnaars worden gehuldigd

De finale uitslag

Jeffrey van Woesik & Roy van Woesik zeer sterk 3e

Marc Dauwen en Sven Vervloesem bevestigen nogmaals hun klasse met een 2e plaats

Chris Boxberger en Peter Engelen, de sterksten tijdens de finale !

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *