Over snoek onderlijnen gesproken (staal, fluorocarbon, sleeves, spelden etc.)

dikwandige sleeves
De dikwandige sleeves (rechts) moet je hebben!

Met koude vingers pruts ik een sleeve uit mijn doosje. Zojuist heeft een kleine snoek mijn laatste onderlijn beschadigd en ik wil geen enkel risico lopen. Met de boot op ankerfunktie probeer ik, tegengewerkt door een straffe 4BF, een nieuwe onderlijn voor het fireballen in elkaar te zetten. Prutser, denk ik bij me zelf, dit had je ook thuis moeten doen.

De sleeves in mijn doosje zijn gemaakt van dun aluminium. Ooit had ik van de mooie dikwandige sleeves. Sleeves waar je met een tang behoorlijk wat kracht op moest zetten om ze dicht te knijpen. Ik kan ze echter al een tijd niet meer vinden. Ook de gerenommeerde merken leveren pruts sleeves welke je zelfs met je tanden nog kunt dicht knijpen (disclaimer; niet doen!) Bij gebrek aan beter haal ik mijn Flexonit onderlijn dubbel door mijn zachte sleevjes. Ik grom nog wat als ik bemerk hoe makkelijk ik deze plat knijp met mijn tang. Nou ja, zal wel goed zijn probeer ik mezelf gerust te stellen. Er niet helemaal gerust op duikel ik een knot-puller (prachtig woord voor een klein maar onmisbaar dingetje voor elke roofvisser), uit mijn Planobak, haak de fireball achter een kikker, prik de knopentrekker in de wartel en zet druk op de Flexonit, veel druk. Waar ik al bang voor was gebeurd ook, de onderlijn schuift door een van de sleeves en ik trek de boel los. De nodige GVD’s schallen door de boot, gelukkig is mijn vismaatje niet religieus..

Onderlijnen van staal of fluorocarbon?

Snoeken gaat niet zonder onderlijnen. De tanden van snoek maken al snel korte mette met nylon of braid. Van oudsher wordt er daarom voor het vissen op snoek onderlijnen staaldraad gebruikt (heel vroeger zelf kettingjes!) maar tegenwoordig ook steeds vaker Fluorocarbon.

Als het gaat om takels of fireballs voor de snoek vis ik alleen met staal. De enige visserij waarbij ik fluorocarbon gebruik (1 mm dik) is bij het vissen met jerkbaits of ander groot kunstaas. Dunner dan 1 mm ben ik daarbij nooit gegaan. Ik ken immers de horrorverhalen van doorgebeten fluorocarbon onderlijnen en verspeelde snoeken. Ikzelf heb nooit een snoek verspeeld op mijn dikke fluorocarbon, al scheelde het 1 keer verdomd weinig (toch, Volkmar?)

Snoek onderlijnen

Bij deze snoek ging het bijna mis!

 

Na in het verleden heel verschillende soorten en merken staaldraad te hebben gebruikt, zowel “bare” als geplastificeerd, vis ik alweer jaren met 7×7 Flexonit, een z.g. “49-strands” staaldraad. Alhoewel ook dit niet perfect is het wel vele malen beter. Wat mij betreft mogen ze zelfs al het andere staaldraad uit de handel halen, vooral dat geplastificeerde spul. Vreemd dat er nog steeds vissers zijn die dit gebruiken. Wat een bagger. Na bijna elke snoek kun je de takel of onderlijn weggooien omdat deze helemaal gekruld of geknikt is. Nou wil ik niet beweren dat dit met 49-strands staaldraad nooit gebeurd maar wel veel en veel minder. Overigens hoor ik ook heel goede verhalen over Fox 49 strand, die net als Flexonit dus ook uit 49 dunne draadjes bestaat.

 

dikwandige sleeves

De dikwandige sleeves (rechts) moet je hebben!

 

De Flexonit die ik gebruik is 45/00 dik (trekkracht volgens de fabrikant ca. 20 kilo), deze heeft me nooit in de steek gelaten. Voor de wat lichtere visserij kun je nog wel wat dunner gaan (bijvoorbeeld 36/00 = 11,5 kilo). De dunste Flexonit kun je wat mij betreft beter niet kopen (of het moet gaan om het maken van onderlijntjes voor de snoekbaarsvisserij). Ik weet overigens dat er ook nog zoiets bestaat als sevenstrand titanium. Volgens kenners goed spul maar de exorbitante prijs heeft me er altijd van weerhouden hier takels of fireball stingers van te maken.

fluorocarbon en staaldraad

Doodaas takel uit 49 strands staaldraad met 2 dreggen en een fluorocarbon onderlijn met Stay-Lock speld

Sleeve ellende

Voor staaldraad heb je sleeves, ook wel klemhulsjes genaamd nodig. Maar ook als het gaat om sleeves is er veel slecht spul te koop zoals ik in de intro al illustreerde. Wat je wilt zijn dikwandige sleeves. Sleeves die veel kracht nodig hebben om dicht te drukken (met je sleevetang). Want dit geeft je de garantie dat die ook tijdens een zware dril dicht blijven en niet gaan slippen.

En laat dergelijke sleeves nou slecht te vinden te zijn. Of ik keek steeds op de verkeerde plekken en in verkeerde winkels, of bijna alle sleeves zijn gewoon dunwandig en te zacht. Omdat ik ze nergens kon vinden (en ook al bij een aantal webshops op hoop van zegen verschillende typen had laten toesturen) zocht uiteindelijk maar eens bij Aliexpress, je weet wel die online portal vol met Chinese producten (waaronder ook een hele berg troep trouwens). Ook daar bleken ze sleeves te hebben die er op het plaatje nog goed uitzagen ook. Die ook maar eens proberen dan.
En verdomd, de eerste bestelling (ik moest er wel weeeken op wachten) is meteen raak. Mooie dikwandige sleeves en ook nog voor een prijs waar je van gaat lachen. Ik heb er nu zoveel dat ik ze voor de rest van mijn leven nooit meer opgevist krijg, hosanna! Voor Fluorocarbon gebruik ik overigens dubbele sleeves, je weet wel, van die sleeves, met 2 kanalen. Met deze sleeves in combinatie met fluorocarbon had ik eigenlijk nooit problemen.

De lengte van je snoek onderlijn

Er moet me nog iets van het hart. Er wordt nog steeds gevist met te korte onderlijnen. Er worden zelfs nog massa’s kant en klare onderlijnen verkocht welke veel te kort zijn. Vooral die standaard dingen op zo’n kaartje zijn bijna altijd te kort, sommige zijn zelfs maar 15cm!

Eigenlijk zouden hengelsportwinkels zo slim moeten zijn die dingen niet meer te verkopen. Ik weet niet hoeveel (grote!) snoeken per jaar er het loodje leggen omdat ze verspeeld worden door zo’n korte onderlijn maar het zijn er vast een flink aantal. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme teleurstelling van de visser die misschien wel de snoek van zijn leven verspeeld.

Kunstaas of aasvissen kunnen soms diep worden genomen waardoor de gehele onderlijn kan verdwijnen in de muil van de vis. Maar een nog groter risico ontstaat als de onderlijn tijdens de dril om de bek van de snoek draait of wikkelt, iets wat regelmatig gebeurt. En als dat gebeurt komt de hoofdlijn heel gemakkelijk in de bek van de snoek met een dramatisch resultaat als gevolg. Onderlijnen voor snoek moeten daarom lang zijn. Minimaal 50cm maar liever nog 60cm.

 

 

Snoek sleeves onderlijnen

Om ze terug te kunnen zetten moet je ze natuurlijk wel eerst vangen;)

 

Staal één of 2x doorhalen in de sleeve?

Sleeves zijn in allerlei maten te koop en moeten uiteraard goed passen bij de dikte je staaldraad. Daarbij kun je de staaldraad enkel of dubbel door de sleeve halen. Dubbel geeft de meeste zekerheid, zeker als je het uiteinde door de lus haalt waardoor een soort van strop ontstaat, enkel gaat echter ook goed mits zoals gezegd de sleeve van goede kwaliteit is. Maar check dus wel altijd de verbinding door met een knot-puller veel kracht te zetten op je onderlijn!

Spelden, wartels en splitringen

Bij het maken van onderlijnen ontkom je vaak niet aan wartels, spelden en splitingen. Over spelden kan ik kort zijn; ik mijd ze als de pest. Ik weet niet hoeveel vissen er jaarlijks verspeeld worden door spelden die opengaan maar dat het er veel zijn weet ik wel zeker. Lees ook mijn verhaal van jaren geleden over het rogvissen op La Palma hierover nog maar eens terug..

Moet je toch spelden gebruiken gebruik dan bij voorkeur type Stay-lock spelden. Splitringen vormen overigens ook een goed alternatief voor spelden, al is het wisselen van kunstaas hiermee wel wat lastiger. Met tonwartels had ik nooit problemen, al heb ik er eens een doormidden getrokken met toen ik vast zat aan de bodem. Dit zette me wel aan het denken.. Ook hiervoor geldt dus weer, test je hele onderlijn door deze onder veel spanning te zetten met een knot-puller.

Dat er meerdere wegen naar Rome leiden is bekend en iedereen heeft zo zijn voorkeuren als het gaat om het maken van snoekonderlijnen. Als je met bovenstaande tips rekening houdt dan komt het zeker goed. Heb je zelf nog tips & trips dan zijn die uiteraard welkom.

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *