werpreels, een haat-liefde verhouding (deel 2)

Vervolg van deel 1

Lijngeleider

Een belangrijk verschil tussen de Abu’s en de Shimano’s is dat bij de Abu’s de lijngeleider mee loopt (heen-en-weer gaat) tijdens de worp, terwijl die bij Shimano’s stil blijft staan. Onlangs las ik in een artikel van Arjan Willemsen dat deze stilstaande lijngeleider er de oorzaak van zou zijn dat je vaak pruiken gooit. Ik deel deze mening niet, ik merk geen enkel verschil. Dat kan ook niet want dat zou betekenen dat alle gebruikers van Shimano of andere druppelmodellen reels regelmatig pruiken gooien. Als je bedenkt dat de grootste markt voor reels de Amerikaanse markt is en dat nagenoeg alle (Bass!) vissers daar gebruik maken van druppelreels waarvan de lijngeleider stilstaat, dan snap je al dat dit er niets mis is met reels waarvan de lijngeleider stil staat.

Er zit trouwens wel een groot verschil in het loopwerk tussen de Shimano reels en de klassieke (ronde) Abu reels. De Shimano’s draaien soepeler en geruislozer als de ABU reels, alhoewel de nieuwe Abu Revo’s wel weer veel soepeler lopen als de klassieke ronde modellen. Ik kan niet zeggen dat daarmee de ABU-reels minder zijn, het voelt alleen “anders” aan. Ook tijdens het werpen zijn de Shimano’s veel stiller, wat ook wordt veroorzaakt doordat de lijngeleider stil blijft staan. Bij de klassieke Abu’s hoor je tijdens het werpen; fffffrrrrrrrrrrrrrrr…. En tijdens het binnendraaien heb je meer het idee dat je de tandwielen voelt ronddraaien. Zoals gezegd gebruik ik echter beide merken door elkaar.

Centrifugaal rem

Op werpreels zit een rem waarmee je de reel afstelt op het gewicht wat je er mee gaat werpen. Als basisregel stel je de reel zo af dat als je de reel in de vrijloop zet, je aas langzaam naar beneden zakt tot deze op de grond valt waarna de spoel van de reel stilstaat. Als je meer ervaren bent kun je rem iets lichter zetten waardoor je nog iets (maar niet veel) verder kunt werpen. Bij sommige reels zoals de Abu’s zit er slechts 1 knop waarmee je de remkracht instelt. Bij andere merken (sommige Daiwa’s en Shimano’s) zit er aan de andere kant van de spoel ook nog een extra afstelsysteem (met magneetjes of remblokjes) voor een extra fijnafstelling. Op deze reels heb je dus 2 mogelijkheden om de remkracht in te stellen.

Alle ingenieuze systemen ten spijt kan ik maar weinig verschil merken tussen reels met of zonder deze extra fijnafstelling. Misschien leuk voor wedstrijdwerpers, maar minder belangrijk voor vissers als je het mij vraagt.

Ratel

Voor sommige visserijen, in Nederland met name de visserij met levend (foei!) of dood aas is een reel met een ratel soms handig. Daarmee kun je de reel op de vrijloop zetten zonder dat er meteen lijn afloopt. Bij een aanbeet hoor je bovendien de ratel aflopen wat handig is.

Vooral Abu heeft dergelijke reels waaronder de 5000-6000-7000 serie. Ook mijn nieuwe Abu Toro heeft zo’n ratel. Dit was zelfs de reden dat ik voor dit model koos, maar ik moet eerlijk zeggen dat dit een vergissing was. De ratel loopt te zwaar af vind ik en levert meer weerstand op als me lief is. De ratel van mijn Abu 6501 loopt wat dat betreft een stuk lichter af. Uiteindelijk vis ik met dood of levend (alleen in het buitenland natuurlijk…) aas tegenwoordig het liefst met mijn oude Shimano 3500 A Baitrunner. Perfect in te stellen en met een perfecte slip (al 15 jaar en nog nooit iets aan gedaan!). Overigens werpen en vissen die Toro’s wel heel fijn dus in dat opzicht ben ik er wel heel tevreden over. Ook nog geen probleem met de slip gehad trouwens, maar ze zijn pas een half haar oud. Bij dit model loopt de lijngeleider wel weer mee tijdens de worp wat voor een druppelmodel reel vrij uniek is.

snoek dutchanglers

Bij een dergelijke vis is een probleemloze werking van je slip wel zo prettig!

Reel of molen?

Kijkend naar mijn eigen visserij maak ik dus zowel van reels als molens gebruik. Voor een paar typen visserijen ben ik van de reel weer afgestapt en overgaan op het gebruik van molens. Hierbij een overzicht van mijn visserijen en wat ik qua reels en molens daarvoor gebruik;

Trollend vissen (snoek/snoekbaars): hoewel ik hiervoor in het verleden reels gebruikte, kies ik nu meestal voor een molen (Daiwa Sol 2500/Daiwa Tierra 2500/Shimano Symetre 3000/ Fin-Nor Megalite 2000). De reden hiervan is dat ik een molen fijner vind drillen omdat deze onder de hengel hangt en ook omdat ik het geluid van een aflopende slip zo mooi vind bij een molen.

Verticalen op snoekbaars; molen Shimano Twinpower Magnesium 1000 omdat ik dit fijner vind vissen (bewegen) als verticalen met een reeltje.

Diagonalen op snoekbaars – reel Daiwa Zillion. Omdat je hiermee heel snel lijn kunt bijgeven wat handig is omdat je veel meer boot-snelheid hebt als bij het verticalen en je minder tijd hebt om te klooien met de beugel.

Werpend vissen op snoek; (pluggen/spinners/jerkbaits/rubber etc.) Abu Revo Toro/Shimano Calcutta/Shimano Speedmaster. Altijd een reel dus omdat dit veel fijner werpt en vist. Voor elke visserij waarbij je constant aan het werpen bent vind ik een reel zoveel fijner vissen. Juist voor deze visserij is wat mij betreft de reel echt geschapen!

Meerval vissen (boeien-dobber-pellets-kwakhout); vroeger met reels (Penn GTI/Maxx 321/Shimano Charter Special/Abu 7001), tegenwoordig echter met een grote en sterke molen; de Shimano Spheros 12000. Gewoon omdat het drillen van een grote en zware vis echt veel fijner is met een molen, wat sommige ook mogen beweren. Bovendien is de veel hogere inhaalsnelheid vaak erg prettig en gewenst bij het vissen op afstand.

Dood/levend aas vissen met dobbers vanuit de boot; vroeger mijn Abu 6501 reels, tegenwoordig mijn Shimano Baitrunner 3500A molens omdat deze zo fijn zijn af te stellen (zo, dat de lijn nét niet afloopt tijdens het varen). Bovendien drilt dit fijner in mijn beleving, maar dat zei ik al.

Fireball vissen op snoekbaars (bijhengel); Reel Daiwa Viento omdat er hiermee veel makkelijker met 1 hand lijn te geven is en dus bodemcontact kan worden gehouden.

Fireball op snoek; Hier ben ik nog zoekende, de ene keer een reel en de andere keer een molen. Optimaal zou zijn een kleinere en goede baitrunner, maar die heb ik nog niet gevonden.

Penvissen op snoekbaars;  molen Shimano Nexave 2500 omdat licht aas met een reel nauwelijks te werpen is.

Werpend vissen met shads op snoek of snoekbaars; molen Daiwa Sol 2500/Spro Melissa 1500/Shimano Symetre 3000.

Dood aas vissen op snoek(statisch)/karperen; Shimano 3500A Baitrunner voor de korte afstand/Daiwa Emblem 5500 voor de grote afstand.

In principe kies ik dus voor molens tenzij het gaat om de werpende visserij op snoek met (groot) kunstaas. Belangrijkste reden is zoals gezegd dat ik een molen fijner vind drillen omdat het gewicht onder de hengel hangt (zeker bij zware visserijen zoals op meerval) en omdat ik echt kan genieten van het “janken” van de slip, iets wat ik wat ik toch een beetje mis bij een reel. Met molens heb ik bovendien eigenlijk nooit technische problemen gehad, ze doen het altijd en de slip van de molens waarmee ik vis zijn perfect en probleemloos. De prijzen van werpreels en molens ontlopen elkaar tegenwoordig, sinds alles uit Azië komt, trouwens ook niet veel meer. Beiden zijn zowel in de lagere als in de hogere prijsklassen verkrijgbaar. De goedkoopste reels (maar ook molens) zou ik lekker laten liggen in de winkel tenzij je er alleen vrij statisch mee vist op bijvoorbeeld snoekbaars (verticalen bijvoorbeeld), dan kan er niet zo heel veel mis gaan. Ga je echter veel mee werpen, kies dan een reel uit minimaal het middensegment of het hogere segment.

Mooie marketing-termen

De allerduurste reels zijn vaak prachtig om te zien en uitgevoerd met allerlei al dan niet bestaande features. Vooral Shimano maar ook andere merken hebben er een handje van met allerlei flauwekul marketing-termen zeer speciale eigenschappen toe te dichten aan hun producten. Jammer, want zeker Shimano is een absoluut topmerk als het gaat om zowel molens als reels en zou het niet nodig moeten hebben om de consument zoveel onzin door de strot te duwen. Die allerduurste reels heb je vistechnisch gezien overigens niet nodig, maar als je het kunt betalen en het mooi vind zijn het natuurlijk wel mooie hebbedingetjes.

Conclusie

Terugkijkend op 20 jaar molen en reel-ervaring kan ik in ieder geval dus de klassieke en nog steeds gehoorde stelling dat een reel veel beter is als een werpmolen naar het rijk der fabelen verwijzen. Sterker nog, een reel is veel onderhoudsgevoeliger. Vooral de slip zal bij veelvuldig werpen met de reel gaan haperen (bij een meer statische visserij zoals bij het trollen zal je deze problemen minder snel hebben). En een reel is dan wel sterker maar dit speelt alleen een rol bij de visserij op extreem grote vissen (Big Game). Voor de Nederlandse visserij is dat in ieder geval geen argument. Trouwens ook voor het Big Game vissen zijn er geschikte sterke molens te vinden. Misschien ziet een reel er wel stoerder uit als werpmolen maar dat lijkt me een slechte reden om er voor te kiezen. Molens en reels hebben beide hun specifieke eigenschappen en kenmerken en dus ook zo hun voor, – en nadelen.

Toch zijn werpreels fantastische instrumenten. Met name voor de werpende visserij zou ik ze nooit meer willen missen. Simpelweg omdat het werpen en vissen ermee zoveel prettiger en vloeiender gaat als met een molen. Ook voor bepaalde bodemvisserijen vanuit de boot waarbij het handig is als je gemakkelijk en snel lijnt kunt geven, biedt een reel voordelen. Maar het verhaal dat een reel superieur is aan een molen vind ik zoals gezegd dus echt onzin.

Uiteindelijk blijft de keuze tussen een reel of een molen natuurlijk in de eerste plaats een heel persoonlijke. Ik heb in dit artikel mijn mening en mijn ervaringen met je gedeeld en hoop dat je er je voordeel mee kan doen. Maak echter vooral je eigen keuzes en kies waarmee je het plezierigst vist. Tenslotte blijft plezier in het vissen het allerbelangrijkste. Succes!

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Michel schreef:

    Hoi Erik. Werpen met zware shads wil op zich prima met een klein reeltje zoals de Viento, al zou mijn eerste keus op een iets zwaarder slag reel vallen. Al weet ik ook dat daar lang niet altijd ook echt zwaardere onderdelen in zitten. Of nee, eerlijk gezegd zou mijn keus voor dergelijke (zware) shads op een molen vallen in de 4000 range. Maar goed, ieder heeft zo zijn persoonlijke voorkeur. Als je het liefst met een reel vist, kun je je Viento daar prima voor gebruiken. Succes!

  2. Erik Onrust schreef:

    Dag Michel,
    Ik heb je artikelen met veel interesse gelezen. Nu heb ik een vraag. Ik ben in het bezit van een Daiwa Viento reel en wil gaan werpen met shads met een totaalgewicht van 40 tot 80 gram. Zou de reel daar geschikt voor zijn ? Alvast bedankt voor het antwoord !
    Met vrendelijk groet, Erik Onrust.

  3. Michel schreef:

    Hoi Sander, ik vind een 7000 nogal zwaar en lomp voor het slepen op snoek (ik heb er een en die heb ik gebruikt voor de visserij op meerval). Ik zou dus voor de 6000 kiezen. Ben je je echter wel bewust dat de slinger aan de rechterkant zit? Je zegt dat je nu met een 5601 vist, een linkshandig model dus (slinger aan de linkerkant). Persoonlijk heb ik nooit heel goed kunnen wennen aan rechtshandige reels (met de slinger aan de rechterkant dus)en misschien zou je dus beter ook voor je sleep-reel beter kiezen voor een linkshandig model? Als dat het geval is zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een Abu 6501. Als het je niet uit maakt zou je idd voor de door jou genoemde 6000 kunnen kiezen. Succes!

  4. sander de jong schreef:

    Beste Michel,

    Voor slepend vissen op snoek ben ik op zoek naar een strakke hengel en een mooie reel met ratel (zodat ik een aanbeet ook hoor) en ik overweeg twee aanbiedingen bij Olssonsfiske (ik vis in Zweden). Kun je mij vertellen wat de verschillen zijn tussen beide reels? Hebben ze beide zo’n ratel?

    1) Abu 6000
    http://www.olssonsfiske.se/abu-gold-tiger-6000-p-19217-c-216.aspx

    2) Abu 7000i
    http://www.olssonsfiske.se/amb7000i–uglystickgoldt-7-p-15475-c-216.aspx

    Na het trollen werp ik graag een jerkbaitje langs de plantenbedden of de kantjes uitkammen, dat doe ik graag met de Abu 5601 Pike Predator en een medium zware Pro Logic Savagear Butch light, werpt heerlijk!

    Natuurlijk kun je daar ook mee trollen, maar ik zou het graag afwisselen en zie de ratel echt als een dikke plus voor het trollen.

    Tips?

    Groeten,
    Sander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *