Aspius Giganticus

Dit jaar is weer eens zo’n jaar waarin alle wetmatigheden die we in het vissen soms denken te kennen niet opgaan. Normaal zijn bijvoorbeeld September en Oktober prima maanden om een dikke roofblei aan de schubben te komen daar waar het dit jaar maar stil is op dit front. Ik trek er regelmatig op uit maar absoluut met minimale resultaten.

Of het nu komt door het late voorjaar waardoor bijvoorbeeld de prooivis structureel achter lijkt te lopen op andere jaren of dat er andere factoren zijn die het tot een ‘minder’ jaar maken, ik weet het niet maar wat zowel Michel als ik wel weten is dat het niet proberen gelijk staat aan niet vangen.

Zo ook medio Oktober als we samen een middag richting de rivier vertrekken om toch maar eens te kijken of er niet een vis te verschalken valt. De stroming staat er flink op en het water neigt naar het troebele toe wat we nu niet echt ideale omstandigheden kunnen noemen. Toch duurt het niet lang voordat een snelgeviste plug wordt gearresteerd en ik na een forse dril een eerste vis mag begroeten. De vis meet meteen boven de 80 centimeter en dat blijven toch gewoon knettergrote vissen.

DSC_0670

Als een hoop worpen hierna geen resultaat opleveren, verkassen we naar een ander stuk rivier waar we op hoge snelheid ratelpluggen beginnen binnen te vissen. Ik werp met een aruku shad die zo lek is als een mandje en daardoor wat scheef door het water loopt. Met een 2 meter 50 spinstok en een twinpower 5000 SW weet ik de snelheid er goed in te krijgen en dat betaald zich al snel uit in een serie vissen waar je ‘U’ tegen zegt. De nodige hoge zeventigers en zelfs een 2e tachtiger weet ik zo gek te krijgen om dat rare scheeflopende geval te grazen te nemen.  Op het relatief lichte stokje geven ze ook nog eens elke keer een fabelachtige dril weg en ondanks de vele ‘loze’ pogingen in de weken ervoor staan we nu optimaal te genieten van een heerlijk lopende visserij.

DSC_0620

Tenminste, ik sta te genieten, Michel moet in eerste instantie met lede ogen toekijken hoe de aspiussen alleen maar die rare lekke plug van mij te grazen lijken te willen nemen. Pas als we weer verkassen weet Michel zijn eerste vis te haken die er ook meteen mag zijn, een mooie hoge en dikke zeventiger neemt zijn niet lekke ratelaar te grazen en zo is ook hij van de nul af.

DSC_0761

Hierna loopt het mooi gelijk op en weten we nog een aantal mooie vissen bij te vangen waarbij Michel zelfs zijn PR nog weet aan te scherpen met een mooie dikke tachtiger.

DSC_0791

Als ik met een inmiddels behoorlijk verzuurde arm de ratelaar weer eens op hoge snelheid naar binnen ros krijg ik de spreekwoordelijk beuk der beuken. Een overduidelijk grote vis hangt er bijzonder zwaar op en laat me alle hoeken van het water zien. Een eerste glimp van de vis laat een reusachtige roofblei zien met een enorme staartpartij waarbij we het er beiden vrij snel over eens zijn dat we hier met PR materiaal van doen hebben.

Na zeker 7 à 8 minuten drillen weet Michel de kapitale vis te netten en geeft het meetlint aan dat mijn PR met dik 5 centimeter naar 87 centimeter wordt opgekrikt. Voor ons beiden de grootste roofblei die we ooit zagen en zeker een vis die de moeizame sessies voorafgaand aan deze middag in een klap doet vergeten.

DSC_0700

In de periode volgend op onze monstersessie vis ik nog een aantal malen op roofblei op de rivier maar weet ik er niet een meer te haken. Hoezo ‘right time en right place’ :)

Hendrik-Jan Verheij

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Volkmar schreef:

  Ja Joop, kweste van de juiste steekpenning op de juiste plek steken en alles is mogelijk bij de Dutchanglers Raad van Bestuur :)

  Morgen een nieuw verslag!

  Enne Jan Kiel, die 120er op de vlieg vind je hier ;):
  http://www.dutchanglers.nl/roofvis/11-01-07-ola-mexico-deel-2/

  Groet,
  Volkmar

 2. Joop schreef:

  Haha, dit riekt naar handelen met voorkennis! Al zal dat de voorzitter van de raad van bestuur van DA wel z’n kop niet kosten;-)….

  Ik ben benieuwd!

 3. Jan Kiel schreef:

  Tjonge jonge heren, het kan weer niet op.
  Waar blijft die 120er op de vlieg eigenlijk?
  Of heb ik die gemist.

 4. Joop schreef:

  Prima Joop, voor wat betreft die baarzen leggen we lat lekker hoor. Minimaal 20 40ers, is dat wat dan? Tot volgende week!

  Groet,
  Volkmar

 5. Joop schreef:

  Het zal ook eens niet!

  Ben benieuwd, eerst zelf maar weer eens lekker het water op. Na het weekend klik ik “jullie” weer met nieuwsgierigheid aan!

  Gr Joop

 6. Joop schreef:

  Joop,

  Ook aan dat popperen wordt gewerkt op dit moment :)

 7. Joop schreef:

  Dat lijkt me wel het minimum.

  Het zoute is ook wat lafjes vertegenwoordigd de laatste tijd. Moet één van jullie niet ergens een of ander rif afpopperen?

  Tav die baarzen, das te makkelijk met de huidige en komende rivierafvoeren…:-)

  Gr Joop

 8. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Gooi ik er binnenkort nog wel een nederlandse 20 kilo karper tegenaan en doen we er meteen een meerval bij :)

 9. Volkmar schreef:

  Ja Joop, volgende verslag monsterbaarzen dan maar? Gaan we regelen! :)

 10. Joop schreef:

  Mannen,

  Ik gooi hier maar een reply neer want anders gaat die Volkmar weer met de eer aan de haal ;-).

  Het was even stil op jullie site, maar de verwachtingen zijn weer ingelost hoor: 90+ snoekbaas, 80+ Blei en 120+ snoek, allen van de mooiste der binnenwateren: de rivier! Top gedaan en heerlijk om te lezen!

  Gr Joop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *