Dagje aan zee, meer dan 100 vissen!

Dat zo’n lange winter ook voordelen zou hebben zou ik niet snel gedacht hebben. We zitten volgens Piet Paulusma nu al op meer dan dertig sneeuwdagen en dat is sinds 1978 niet meer voorgekomen geloof ik. En die sneeuw gaat meestal ook samen met vorst zoals we allemaal weten, niet echt handig voor de visserij op zoet water. Dit is dan ook waar het onverwachte voordeel om de hoek komt: voor het eerst sinds jaren heb ik deze winter weer aan zee gevist. En omdat het ook morgen opnieuw erg lastig lijkt om een boot in het zoete water te krijgen besluit ik het opnieuw vanaf de kant aan zee te gaan proberen!

De vorige keer is mij goed bevallen. Samen met Roel zat ik toen aan de Zuidpier in IJmuiden en daar hebben we veel schik gehad. Omdat de voorspelling is dat de wind vandaag uit het Noordwesten komt, kracht 5, wil ik het nu op de Noordpier gaan proberen. Lekker de wind in de rug. Dat is dan gelijk een mooie “verkenning” waardoor ik dan beide locaties ken (Noord en Zuid). Het getij lijkt ook gunstig te zijn, met laagwater om ongeveer 1100uur en hoogwater om 1600 uur. Ik kan mooi vissen met opkomend water en twee “doodtij” uurtjes meepikken en hoef ook niet erg vroeg op wat ik wel prettig vind na bijna een week in het buitenland voor mijn werk gezeten te hebben. Om ongeveer half negen zit ik in de auto onderweg naar IJmuiden. Het heeft de afgelopen nacht weer flink gesneeuwd, zelfs de snelwegen liggen nog vol. Ik bel daarom Ben en Marco even op om ze te waarschuwen. Zij waren van plan wel met de boot erop uit te gaan. Maar zij hebben dat idee opgegeven en na kort overlegd te hebben besluiten ook zij om de zeespullen in te pakken en naar IJmuiden te komen.

In IJmuiden ga ik eerst langs Hermans Marine om zeeaas en wat lood en andere zaken te kopen. De winkel is flink aan het veranderen sinds de vorige keer. Er is veel ruimte gegeven aan de hengelsport en naast zeeaas en zeevismaterialen is ook het assortiment aan roofvis en karper materialen flink uitgebreid. Als de verbouwing straks klaar is is dat vast een mooie winkel geworden! Bij een kop koffie krijg ik een plek uitgelegd in de haven waar je met de auto aan het water kunt komen en waar momenteel ook goed gevangen wordt. Met name dat eerste punt staat me aan want het blijft koud weer en niet hoeven sjouwen met je spullen en beschutting bij de hand hebben staat me wel aan! En de wind lijkt mee te vallen dus de zuidkant zou moeten kunnen. Ik bel Ben en Marco om hen de plek uit te leggen en vertrek zelf met zeepieren en zagers naar de waterkant.

Driehoeksteunen essentieel

Al snel ben ik aan het vissen en nog voordat Ben en Marco een half uurtje later arriveren heb ik de eerste wijtingen al binnen! Ook zij zetten de hengels op de driehoeksteunen en hierna volgt de ene aanbeet na de andere. Het is met name wijting dat we vangen en zowel de zeepieren als de zagers doen het goed.

beazen

werpen

We vissen met Paternosters, zowel recht op de lijn geknoopt als met afhouders. Het lijkt vandaag geen verschil te maken. Zelf probeer ik het nog een tijdje met een wapperlijn onder een schuiflood om te proberen schar te verleiden. Dat levert niet specifiek meer schar op. Af en toe vangen we een schar, waarbij ik er zelf één weet te vangen van 34cm wat voor een schar best een goeie is.

vangen!

Het piekmoment van de wijtingvangsten zit op het moment dat de stroming van opkomend water er weer goed in komt; dan is de wijting echt los en hebben we continu beet op alle hengels. Het zijn geen grote vissen vandaag maar wel veel, en dus veel actie!

Om ongeveer half vijf houden we er mee op. De lucht betrekt en er wordt opnieuw sneeuw voorspeld. Het is ook wel mooi geweest en om eerlijk te zijn: ik ben fysiek best afgemat. Ingooien-aanslaan-binnenhalen-onthaken-beazen-ingooien……. En dat de hele dag door! Maar wat een mooie dag is het geworden.

Heerlijke dag, spectaculair uitzicht!

Steenloper, ook bekend als: zeepier-dief!

Uiteindelijk hebben we samen meer dan 100 vissen gevangen, voornamelijk wijting. En hebben we een groot deel van de dag heerlijk in het zonnetje in de haven gestaan. Zeevissen is een prima alternatief wanneer het op het zoete even niet kan! En op deze manier heel toegankelijk!

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. John schreef:

    Beste HCD,

    30 jaar is wel wat passé, en voor de lijnen zeker. Maar als je de lijnen vervangt kun je het proberen; op de plek waar wij stonden hoef je niet zo ver in te gooien en ook niet al te zwaar lood te gebruiken. Stel voor dat we het binnenkort samen eens proberen, je weet me te bereiken.

  2. hcd schreef:

    Beste visser. met belangstelling je stukje gelezen.Goh,zo krijg ik er ook wel zin in om weer eens een hengeltje uittegooien. Maar zou het nog kunnen? ik moet ergens nog zeehengels hebben staan van 30 jaar geleden. Denk je dat die nog te gebruiken zijn?of is het materiaal te verouderd,misschien vind ik nog een molen die een beetje aangeslagen is van het zeewater,wat denk je ?nog te gebruiken met een nieuwe rol 20/100 lijn.
    Enfin misschien zie ik je eensop de pier in ijmuiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *