Ff wat anders!

Niels met opnieuw een triplet wijting

Als de winter een feit is en den visch onder de kust zit is het de laatste jaren traditie geworden om een paar keer aan zee te vissen. Even heerlijk een “zoute neus” halen. Weer eens wat anders voor ons als zoetwaterratten! Deze keer extra leuk, met mijn vader en broer. En dat gebeurt maar zelden, met zijn drieën vissen!

.
Als locatie kies ik meestal één van de pieren in IJmuiden. Welke pier is afhankelijk van de windrichting, altijd in de rug, want er moet wel wat comfort blijven. Deze keer wordt het de zuidpier, er staat namelijk een stevige woei uit het zuiden, afgelopen nacht heeft het zelfs gestormd en daarom is de pier zelf afgesloten. Dat is op de zuidpier niet zo’n probleem want je kan prima terecht bij het eerste groene licht en dan zit je ook nog beschut achter de dijk!

Het eerste groene licht op de zuidpier

Het eerste groene licht op de zuidpier

.

Aas halen we bij Hermans hengelsport in IJmuiden en we parkeren op het terrein achter het Holiday Inn hotel. Je bent dan ongeveer drie tientjes verder overigens; aas kost ongeveer 20-25 euro voor 4 hengels per dag en parkeren ongeveer 8 euro op dit terrein. Je loopt dan echter wel makkelijk naar de pier toe en voor die paar keer per jaar, dat is dan maar even zo. En, deze keer geen brandstofkosten van de buitenboordmotor!

Hengels en montage zijn relatief recht door zee; Paternoster met afhouders, kleine haak en altijd ankerlood want het kan behoorlijk stromen. Of een schuifloodsysteem met wapperlijn. Aasnaald mee om de zagers of zeepieren er netjes op te rijgen. En niet bang zijn om het aas door te schuiven op de lijn over de haak heen; zeevis houdt van een flinke hap! De hengels plaats ik zelf graag op een driehoeksteun maar je kunt ook de stortblokken gebruiken. Dan wel de plek waar je hengel steunt even bedekken met een doek omdat de scherpe stenen met gemak je lijn beschadigen.

Qua afstand gooi ik altijd eerst een hengel ver in en eentje dichterbij; de vis kan soms bijna tussen de blokken zitten! Deze keer zat de vis meer op afstand en al snel lagen er vier hengels op afstand. Er zit momenteel een belachelijke hoeveelheid wijting. We vingen het ene triplet na het andere. Alleen was de vis wel erg klein, slechts enkelen haalden de maat en die zijn dan ook net keurig geserveerd geworden tijdens het diner! Schar kwam er nauwelijks aan te pas. Volgens de locals zit die momenteel net buiten de pier verderop in zee en kan je die alleen bevissen aan het einde van de pier. Maar ja, die was dus gesloten vanwege de wind…..

Niels met opnieuw een triplet wijting

Niels met opnieuw een triplet wijting

.

We hebben heerlijk gevist vandaag. Lekker in de luwte, mooie luchten en een mooi uitzicht op indrukwekkende schepen en een paar boorplatforms die er lagen. Het laatste erg leuk voor mijn broer omdat die werkzaam is in de wereld van de offshore en de werking van de platforms aan ons kon toelichten. Best stoer werk.

Aankomst van de ferry uit Newcastle; die hebben een onstuimig nachtje gehad!

Aankomst van de ferry uit Newcastle; die hebben een onstuimig nachtje gehad!

.

Lekker staren naar je toppen met prachtige luchten als decor

Lekker staren naar je toppen met prachtige luchten als decor

.

Indrukwekkende platforms in de achtergrond

Indrukwekkende platforms in de achtergrond

.
We eindigden de dag met een zeventigtal gevangen wijtingen en een paar scharren die er tussendoor liepen. Lekker uitgewaaid, bijgepraat en als afsluiting lekker gegeten van de zelf gevangen vis.

.
Het is ff wat anders maar het blijft heel leuk!

John Smit

.

NB: foto’s vanaf telefoon, excuus voor de iets mindere kwaliteit.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. hcd schreef:

    Fijne dag en heerlijk genoten .tot een volgende keer !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *