Een fantastische snoekbaars, PR!

Prachtig donkere 70-er

Ben ik besloten heel vroeg te starten. De dag ervoor met Michel waren nagenoeg alle aanbeten ’s ochtends geweest. Dit bleek later een gouden keuze!

Om half vijf staan Ben en ik op de trailerhelling. We hebben er zin in. Voor Ben wordt het zijn eerste roofvisdag en relatief vroeg in het seizoen omdat hij normaal eerst de witviscompetitie afmaakt. Maar “moeders” is aardig voor hem geweest en dus kunnen we samen aan de slag. Het zal een pittige dag worden qua weer. De voorspellingen zijn slecht; veel regen en later op de dag veel wind. Een andere reden om vroeg te zijn begonnen. We maken de boot klaar en om een uur of vijf liggen we op de eerste stek. Ook vandaag vissen met een diversiteit aan aas, omdat de vorige keer bleek dat beide soorten succesvol waren. Met name shads deden het goed. Zodra we aan het vissen zijn begint het regenen en soms goed ook. Het gebeurt niet vaak dat ik moet hozen in de boot (de laatste keer was aan het einde van het seizoen met Volkmar) maar nu is het toch echt een paar keer nodig. Wel een mooie dag om mijn nieuwe Goretex pak te testen die ik in de Basspro in Amerika heb gekocht aan het einde van Alligator gar trip! En hij doet het prima!  We slepen de aasvissen over de plek waar Michel en ik succes hadden op snoekbaars, simpelweg omdat ik geloof dat de grote snoekbaarzen in deze tijd van het jaar bij elkaar kunnen liggen. En dat blijkt als snel! Eén van mijn aasvissen wordt gegrepen en na het aanslaan voel ik het bekende “bonken” op de hengeltop. Na een pittige dril komt een grote donkere snoekbaars boven die even later op de meetlat 73cm aangeeft. Schitterend, wat een begin!

Prachtig donkere 70-er

 

We trollen de plek verder uit en ook het plateau dat er aan grenst. Dat levert geen aanbeten op en we besluiten terug te gaan naar het waypoint van de eerste snoekbaars. De wind is ondertussen flink opgestoken en stuwt veel vuil in de oppervlakte over de stek. Op dat moment krijgt Ben een aanbeet. Jammer genoeg schiet de vis los en gebruiken we het moment om alle lijnen schoon te maken. Op het moment van bovendraaien van het aas ziet Ben een grote snoekbaars zijn aas volgen. Snel proberen we de vis nog te verleiden maar hij is alweer weg. Jammer! Toch is bewezen dat er daar vis op de stek moet liggen dus we zetten door. Ik blijf cirkels varen rond dat waypoint. Ondertussen maak ik mijn gesleepte aasvis weer schoon die soms wel lijkt zich te camoufleren, zoveel groen zit er soms op de lijn. Mijn shad hangt losjes verticaal op de andere hengel. Ik leg de aasvis weer terug in het water en pak mijn shad hengel op. En het is maar goed dat ik hem stevig vastheb; de shad wordt met zoveel geweld gegrepen dat ik er serieus van schrik, mijn hemel, wat een aanbeet. De haak hoef ik niet meer te zetten, deze vis hangt! En hoe! Meters lijn lopen van de spoel en de vis maakt woeste spurts van links naar rechts. Ben draait snel de andere hengels binnen en ik concentreer me op de dril. Het voelt als een snoekbaars maar gezien het geweld begin ik toch te twijfelen of het toch niet een snoek is. Dan laat de vis zich zien in het heldere water. En zelfs op ruim twee meter diep is ze enorm, wat een snoekbaars! Ik roep tegen Ben dat hij het net moet klaar houden omdat ik ook zie dat de vis maar licht gehaakt zit. Ik mag deze niet verspelen! Na een voorzichtige dril komt de vis boven en schuift Ben behendig het net eronder. Mijn hemel, wat een vis! Dit zou wel eens mijn PR kunnen zijn dat tot nog toe op 91,5cm staat! Snel wordt de vis onthaakt en deze keer wil ik gelijk de meetlat erop hebben, ik moet het weten. En jawel, een PR! De vis meet precies 93cm. Ik ben dolgelukkig. Zo vroeg in het seizoen al een PR breken, heerlijk! De vis wordt op de foto gezet en voorzichtig weer teruggezet. Na een kort herstel geeft ze mij nog een mooi souvenir door me met een harde klap nog natter te maken. Wat kan het schelen, de adrenaline giert door mijn lijf en ik ben dolblij. Dit wordt bekrachtigd met een luide “high-five”en een harde “yes”. Maar goed dat er geen huizen in de buurt staan anders waren er zeker mensen wakker geworden van deze twee blije malloten!

Mijn nieuwe PR: 93cm!

Een leuk stel?

We slepen nog een tijdje door op deze plek en ik weet er nog een snoekje vanaf te halen. Opnieuw hetzelfde kleinere maatje, net als de dag ervoor met Michel. Daarna verplaatsen we naar een ander talud. Ook hier een klein snoekje en opnieuw een losser voor Ben. De wind wordt echter te hard nu om mijn boot nog onder controle te houden. Ik besluit een andere plek in de luwte te proberen, een beetje een gok maar eigenlijk nog de enige plek op deze plas waar we terecht kunnen. Toch krijgen we hier veel beet. Ik vang er in korte tijd twee snoekjes en Ben landt ook zijn eerste snoek, opnieuw na een paar lossers. Het is zuur voor hem, alles wat hij doet is goed maar het lijkt gewoon vandaag niet te lukken voor hem. Terwijl we op deze plek liggen strijkt er verder op het meer een groep aalscholvers neer. Honderden vogels vissen op linie in korte tijd door het halve meer heen. Het is een spectaculair gezicht maar ik probeer even niet te denken aan wat er nu onder water gebeurt. Dit moet verschrikkelijk zijn, een slachtpartij. De vogels zijn zeker een half uur aan het jagen voordat ze weer verder gaan, op zoek naar een nieuwe plek voor een slachtpartij…….

Ravage onder water

Nadat we deze plek hebben uitgevist overleggen we wat te doen. Eigenlijk zijn we klaar op deze plas door de onhandige wind maar wij zijn nog niet klaar met vissen! We besluiten de laatste uurtjes uit te vissen op een andere plasje in de buurt. Het is even varen maar daar hebben we in ieder geval het voordeel van de luwte hetgeen ik had ingeschat via mijn waterkaart in mijn GPS.

Daar aangekomen slepen we een bekende rand af en volgen er al snel aanbeten. Opnieuw zijn het kleine snoekjes hetgeen we zien aan de afdrukken op de aasvis en aan degene die we vangen. De grote snoeken hebben we nog steeds niet gevonden. Om een uur of vijf besluiten we er een eind aan te maken. We hebben heerlijk gevist ondanks het slechte weer en de wind. En we zijn erin geslaagd opnieuw “op de vis” te komen.

En mijn dag is natuurlijk helemaal goed, dat was ‘ie in de ochtend al met die prachtige snoekbaars!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *