Het kan Friezen of het kan dooien

John met een leuke 60-er

Met de ingevallen dooi en het bericht dat een groot grindgat ijsvrij is hebben we dit weekend niet heel veel tijd nodig om tot een beslissing te komen. Er moet en zal gevist worden en wel zo snel mogelijk. De voorgaande weken was het meer dan lastig om überhaupt de boot in het water te krijgen, trailerhellingen waren verdwenen onder de sneeuw of  bevroren.

Om ongeveer half negen zijn we op de helling waar we onze Friese vrienden (Tjeerd van der Ploeg en Henk Tuinenga) treffen die het vandaag op dezelfde plek gaan proberen. Vandaag gaan we “ouderwets” verticalen op snoekbaars. In deze tijd moet het mogelijk zijn op dit water een paar grote vissen te vangen, komt nog bij dat de rivier flink gezakt is qua waterstand dus dat vergroot het doorzicht weer wat. Traditioneel toch gewoon een feit om rekening mee te houden aangezien ‘dik water’ in het verleden vaak slechte vangsten gaf.

De boot gaat snel het water in en we varen weg.  Het is enorm mistig, dus navigeren we op de GPS (super handig zo’n apparaat) naar een paar waypointjes die van vorige sessies nog in de Lowrance staan. Nieuw vandaag is de down-imaging functie op de Humminbird. Net geïnstalleerd en wat een verschil! De bodemstructuur is echt fantastisch te volgen.  Daar waar je met side imaging toch altijd het beeld moest interpreteren is het split screen van de humminbird met aan de ene kant de 2d weergave en aan de andere kant de 3d down imaging weergave zeer verhelderend. Dit gaat in de toekomst zeker extra vissen opleveren.

Al snel zakken shadjes en spieringen naar de bodem en zijn we aan het vissen. Het duurt niet lang voor de eerste aanbeten komen. Soms hard maar vaak zachte “frummeltjes”; scherp vissen is dus nodig. Na een paar visjes krijgt John een beuk op de bijhengel, die hangt! De vis doet zijn best om te laten zien hoe groot ie wel niet is en aan de oppervlakte blijkt dat de eerste 60+ vis een feit is. We vissen nog even door maar nadat het een poosje stil is gebleven besluiten we te verplaatsen om weer een paar actieve vissen te vinden.

John met een leuke 60-er

Wat goed lijkt te werken is combi-aas: een shad gecombineerd met een spiering. Dus ook op de tweede plek beginnen we met deze techniek. We zien op de fishfinder een enorme wolk aasvis met daaronder, een paar meter boven de bodem, een paar dikke signalen.  Het lijkt noorwegen wel, een school aasvis met daaronder de rovers.

We besluiten het aas dus niet helemaal op de bodem te vissen maar een paar meter erboven, ook zoiets waarvan we ons hebben voorgenomen om daar dit jaar eens flink mee te gaan experimenteren.  Nog geen minuut later volgt een dikke beuk op de hengel van Hendrik Jan. Wat een aanbeet! Een harde dril begint waarbij de vis in het begin er alleen zwaar inhangt, maar naarmate hij hoger komt steeds harder gaat vechten en horizontaal door de slip heen wegzwemt. Wanneer de vis bovenkomt schrikken we allebei: wat een enorme snoekbaars! Zo dik hebben we er beiden nog nooit een gezien. Hij past dan ook nauwelijks in het net. En ondanks zijn grootte zo gezond, tsja, als een vis dus! Snel wordt de vis onthaakt en gefotografeerd, prachtig!

Hendrik-Jan met een biggetje

We besluiten onze Friese vrienden op te zoeken voor de ondertussen traditionele “shore–lunch”. De boten worden de kant opgetrokken en de verhalen van de ochtend gedeeld. Ook zij hebben een vergelijkbaar monster gevangen, 88cm voor Henk Tuinenga en zijn dus al erg tevreden. Er wordt gelachen, gezwaaid naar de KLPD die zijn controles uitvoert en lekker gegeten en gedronken.

Shore lunch !

Na een uurtje gaan we terug het water op. Jammer genoeg valt het vangen even helemaal stil en steekt de wind op. Weer voor doorzetters dus. Pas aan het einde van de dag komen de aanbeten weer terug en weten we nog een aantal snoekbaarzen te vangen, eerst voornamelijk op de shad, daarna voornamelijk op natuurlijk aas. Er komen nog een paar mooie vissen uit, vissen die onverwacht ondieper lijken te liggen. De Friezen vangen opnieuw zo’n monster, 91,5 cm opnieuw voor mr. Tuinenga.

Leuke zestiger voor Hendrik-Jan

Leuke zestiger voor Hendrik-Jan

Om half vijf is het mooi geweest. We varen terug en draaien de boot eruit. Het is een mooie dag geweest. Veel schakelen in techniek en locatie en veel pret, zoals elke visdag hoort te zijn!

Hendrik-Jan met een 70-er

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *