Malediven 2011 – deel 2

Jeroen met een pijlsnelle bonito

De wind blijkt de volgende ochtend nauwelijks afgenomen te zijn. Om niet nog meer dagen te verspelen op de mindere stekken, besluiten we om toch naar het volgende atoll te gaan. Het wordt een lange en onstuimige rit. Bij aankomst kan de kok zijn keukentje weer opnieuw gaan inruimen! Dit nieuwe gebied ziet er schitterend uit. Grote flats omringd door een koraalrand. Ook lopen er een paar mooie geulen waar het iets dieper is. Dit zijn de plekken waar de grotere vis zich bevindt, vooral bij de getijdenwisselingen. Er worden meerdere GT’s en bluefins gespot, maar we vangen enkel wat snappers. Ook hier is nogal wat dressuur. Er wordt toch veel meer gevist dan dat we aanvankelijk dachten. De grote clousers worden totaal genegeerd. Op kleine clousers en poppers krijgen we wel aanbeten. Ook blijkt de kleur van belang te wezen. Clousers van chartreuse/wit zijn veruit favoriet.

De dagen erna bevissen we verschillende mooie plekken. Het blijft hetzelfde verhaal, de vissen zijn erg voorzichtig en pakken vrijwel alleen klein aas. Toch zien we enige verbetering in de visserij. Naarmate het weer steeds beter wordt, gaan we ook meer vissen zien. Regelmatig grote scholen aasvis met jagende vis eromheen. Het ruwe weer had veel vissen waarschijnlijk naar de diepere stukken gedreven. Met de vlieghengel wordt nu wat beter gevangen, zelfs enkele mooie bluefins!

Vissen in een schitterende omgeving

Een prachtig getekende bluefin op de vliegenhengel

Mooie queenfish voor Jaap

Bizarre trompetvis op een clouser

Jeroen met een pijlsnelle bonito

En uiteraard…

Een blacktip reefshark die een maaltje zag in mijn bonefishvliegje!

Tijdens het varen tussen de verschillende eilandjes bevissen we enkele GT hotspots. Er wordt gevist vanaf het voordek van de houseboat. De kapitein gaat rustiger varen, zodat wij met de zware poppers aan de slag kunnen. We maken ook nog wat extra spinhengels klaar. Dan kunnen ook de “fly-only” vissers proberen op deze manier een GT te vangen. Sommige moeten erg wennen aan de omschakeling van een subtiele vlieghengel naar de flink zwaardere spinstok! De zilverkleurige pencil poppers zijn favoriet. Ze gaan stuiterend over het water en bootsen zo een wegvluchtend visje na. De 2 lompe dreggen vervang ik door 1 enkele haak, een 10/0 owner. Met dreggen heb je meer last van losschieters en ze beschadigen de vis nogal. Een enkele haak gaat vrijwel nooit los. Met 2 splitringen zorg ik ervoor dat de haakpunt mooi naar beneden wijst. Op deze manier hebben we slechts 1 vis gelost!

Pencilpoppers zijn favoriet

Elke avond is onze boot omringd door speltaas. Aangetrokken door de verlichting op de boot.  Deze trekken op hun beurt weer de aandacht van de roofvissen. We zien zelfs inktvissen jagen op de kleine visjes! Erg grappig om te zien hoe ze net zo snel vooruit, als achteruit kunnen zwemmen.

Inktvis op strooptocht

Op een aantal plekken waar we overnachten is het erg diep, soms wel 30 tot 40m. Op deze dropoffs is bodemvissen erg effectief. Meestal beginnen we in het licht en dan is het nog niet echt wild. Zodra het donker is lijkt het wel alsof er een knop omgaat onder water. Dan volgen de beten elkaar snel op. We vissen met een jig of op de bodem met een stukje inktvis. De inktvis blijkt een superaasje te zijn. Leek het aan het begin van de trip alsof er bijna geen vis zat, nu lijkt de bodem wel bezaait met allerhande bodemvissen. De meeste zijn snappers, waarvan er enkele bewaard worden voor het avondeten. Erg sterke vissen die met moeite uit het koraal gehouden kunnen worden. Jeroen weet zelfs een grote GT op bodemaas te pakken. Op deze plek stond 39(!) meter water en de GT was niet te stoppen op de lichte baitcaster. Met een verbrande duim moet Jeroen verder drillen! Gelukkig zijn er hier weinig obstakels en kan Jeroen, na een kwartiertje voluit drillen, op de foto met een bak van een GT.

Thomas met een flinke triggerfish

Snapperachtige met een bruut tandensarsenaal

De grootste GT van de trip, gewoon op een stukje inktvis…

Het eind van een vistrip komt altijd sneller als verwacht. We vertrekken vroeg, want het is een volle dag varen naar Malé. Het weer is nu perfect en wij gaan naar huis…. .

Onderweg komen we nog wel een paar goede plekken voor GT tegen. Dit is onze laatste kans om een mooie GT te vangen. Over activiteit niets te klagen. Op een van de riffen zien we overal jagende vis. We varen er een rondje omheen en krijgen meerdere aanbeten. Op een gegeven moment staan we zelfs met 3 man tegelijk te drillen! Dit is een mooie afsluiting na alle pech aan het begin van de trip.

Binnen racen…

Mis…

Ook Thomas maakte kennis met de kracht van een GT

Nog een fraaie GT

Met het mooiere weer kwamen ook de vangsten op gang

Een mooier afscheid kunnen we ons niet wensen…

Een mooier afscheid kunnen we ons niet wensen….

Misschien tot een volgende trip?

Groet,

André

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *