Roosters uit Costa Rica

Na de Panama trip van vorig jaar ging de zoektocht naar de roosterfish gewoon door. In twee eerdere trips, waar roosterfish een van de hoofddoelen was, lukte het mij niet om er één te vangen. In Mexico gooide de harde wind roet in het eten en in Panama lagen ze niet dik bezaaid, waardoor de vangsten van roosters beperkt bleven tot enkele vissen. Helaas was ik niet een van de gelukkige. Zou 3 maal scheepsrecht worden?

IMG_0353

Zou het nu wel lukken?

 

Dit keer was de keus gevallen op Costa Rica, het plaatsje Nosara, om precies te zijn. Hier hadden we appartementen gehuurd in het populaire surf gebied. Voor de visserij hadden we 2 boten tot onze beschikking. Een “kleine” panga, voor twee man en de grotere voor drie man. Overigens wisselen we onderling elke dag van boot, zodat iedereen de voordelen van beide boten kan ervaren!

Het dorpje is een erg gemoedelijke plek, overal relaxte gasten met een surfboard onder hun arm of crossend met quads. Allemaal gekomen om in de branding te surfen. Wij niet, wij komen voor de roosterfish en andere roofvissen die we met ons kunstaas gaan belagen.

Onze appartementen liggen halverwege het dorpje, maar het lijkt wel midden in het oerwoud te staan! Rondom hoge bomen, palmen en grote planten. Ook de beesten trekken zich weinig aan van mensen, want we zien schitterend gekleurde eekhoorns, grote hagedissen en zelfs brulapen door de bomen klauteren!

De brulaap doet zijn naam eer aan. Aangestoken door een blaffende hond gaat ie flink tekeer en brult iedereen wakker! Prachtig om te zien en horen.

DSC_0988

Appartementen geheel verscholen in de jungle

De spullen zijn uitgezocht, hengels opgetuigd en we maken ons klaar voor de eerste visdag. Jan en Piet vissen vandaag samen en topfotograaf Florian (http://angel.fotograf.de/), Peter en ik vissen vanuit de grotere panga. Met zijn allen stappen we in ons transport naar de haven. Op zich is de 4×4 groot genoeg, maar met 15 opgetuigde hengels in de auto is het wel een warboel aan het worden!

Na 10 minuten zijn we in de haven en met een opkomend zonnetje rijden we het strand op. Nu gaat het echt beginnen!

 

Even proppen en we kunnen weg!

Even proppen en we kunnen weg!

 

De "taxiboot" ligt al klaar

De “taxiboot” ligt al klaar

Al snel zijn we op het eerste rif waar we beginnen te popperen. Peter en Florian pakken het gelijk grof aan, grote poppers om de Cubera snappers wakker te maken. ik besluit daarentegen om eerst maar eens te kijken of er wat jacks actief zijn en vis met een kleinere popper.

Fanatiek en vol verwachting staan we te vissen als na een kwartiertje mijn popper wordt gemist! De vis gaat met een noodgang achter de popper aan en een tel later is het wel raak. Met bruut geweld wordt het kunstaas gegrepen! Een enorme kolk, gierende run en de vis is alweer los. Beteuterd sta ik te kijken na al dit geweld.

Het was een grote roodbruine vis, maar gezien de enorme waterverplaatsing kon dit toch geen cubera zijn? Ik zat te denken aan een forse haai, maar de gids had hem ook gezien en was zeker van zijn zaak, cubera snapper… In Panama had ik een flinke cubera op de laatste dag, maar dit was wel van een ander kaliber, 20kg+?

We maken nog een paar keer driften over het rif, maar het blijft bij deze ene aanbeet. Op naar de volgende plek!

Dit is de uitstroom van een rivier en met het iets groenige water een perfecte plek voor roosterfish. De grote poppers worden verwisseld voor een wat subtielere maat en we gooien de kanten af. We drijven richting open zee, maar zolang we in het gekleurde water blijven is er een goede kans op roosterfish.

Plotseling horen we Florian roepen, hij staat achterin de boot, zijn popper is onderschept en hij ervaart de kracht van deze zoutwatervis!  Vol spanning wachten we af wat er boven komt, is het een jack, rooster of toch iets anders? Steeds gaat hij er weer vandoor, net als we denken een glimp van hem op te vangen. Uiteindelijk capituleert de vis en het is een rooster! Super, de eerste vis voor Florian en gelijk een roosterfish. We schieten een stel fraaie plaatjes en hij kan weer terug het zoute water in.

Gelijk een mooie rooster voor Florian

Gelijk een mooie rooster voor Florian

Het blijkt een goede stek te zijn, want Florian vangt nog een jack en ik ook mijn eerste rooster! De oppervlaktevisserij is toch wel het mooiste wat er is. Je ziet precies wat er gebeurd en kan er zodoende ook goed op anticiperen! Ik zag de roosterfish achter mijn kunstaas aankomen en even versnellen met de popper was genoeg om een aanbeet te forceren! Nu kan ik eindelijk met een roosterfish op de foto. Het heeft even geduurd, maar ik had er vertrouwen in dat ie ooit zou komen.

DSC_0928

Eindelijk!

Catch&release uiteraard

Catch&release uiteraard

We krijgen nog was volgers en missen wat aanbeten, maar dan is de koek op en gaan we terug naar de haven. Terug in het dorpje wordt er geproost op de eerste vangsten, een geslaagde dag!

S’avonds gaan we op zoek naar een restaurantje. Er is genoeg keus en ze zijn allemaal erg leuk aangekleed, helemaal in het teken van het strandleven en surfen. Sterke verhalen worden uitgewisseld en we verheugen ons al op de volgende visdag!

Vissen in een schitterende omgeving

Vissen in een schitterende omgeving

Peter met een bosje hengels...

Peter met een bosje hengels…

IMG_0710

Florian met de grootste rooster van de week

Op de dagen die volgen vangt iedereen zijn roosterfish en ook de jacks laten zich regelmatig verleiden door ons kunstaas. Buiten deze soorten worden er ook gepen, bonitos, en een enkele rocksnapper gevangen. Het wordt wel duidelijk dat de plek bij de riviermonding een van de hotspots is. Hier komen de meeste vissen vandaan.

Captain David, van de kleinere panga, is een topgids en heeft nog wat trucjes om aan de vis te komen. Hij gaat voor anker op een interessante plek en begint te “chummen”. Met regelmaat kleine stukjes vis strooien, wat een mooi geurspoor veroorzaakt. Dit wordt opgemerkt door de kleine vissen en daar komen weer de grotere roofvissen op af!

Vissend met alleen een haak en een stukje vis laten we deze afdrijven achter de boot. Ik krijg de slag niet te pakken en ben de vissen alleen maar aan het voeren…Gelukkig is Peter scherper, benieuwd wat er boven komt!

Actie op aas!

Actie op aas!

Jacks zwemmen vaak in kleine schooltjes

Jacks zwemmen vaak in kleine schooltjes

Grove rock snapper voor Jan

Grove rock snapper voor Jan

In het 2e deel ga ik in op de visserij op zeilvis, tot dan!

Groet,

André de Wit

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *