Twee halve visdagen zijn ook één hele…

Winterklaar

Half oktober alweer. Anderhalve ‘R maand’ reeds achter ons en het vangen van een knappe najaarssnoek wil maar niet lukken. Gelukkig was de roofbleivisserij meer dan fantastisch, zoals jullie hebben kunnen zien, en zodoende heb ik me dan ook prima vermaakt. Toch knaagt het wel, zeker als vismaten ze wel kunnen raken en jij er steeds ‘naast vist’. Ach, gewoon doorzetten, komt vanzelf weer…

Ik zou eigenlijk met André gaan vissen op zaterdag. Dit kan helaas niet doorgaan, dus wordt het plan omgegooid. ’s Middags aasvissen vangen met HJ en ’s ochtends nog even de rivier en aangrenzende wateren op. Om zes uur gaat de wekker en om half acht lig ik op het water. Het is een fabelachtig mooie morgen, maar de omstandigheden zijn niet bepaald gunstig voor een bijpassende goede vangst.

Zeldzaam mooie ochtend

Schitterend

De rivier staat eigenlijk al het hele jaar veel te laag. Kan me geen visdag herinneren waarbij het water een ‘normaal’ peil had. Resultaat van dit alles is dat de kribvakken ‘korter’ zijn waardoor er, zo lijkt het, minder snoek in trekt. Niet zo gek ook, want ook in de kribvakken stroomt het nu hard. Snoekbaarsvissers vangen dit jaar bovengemiddeld veel snoek, voor mij als snoekvisser is het een slecht jaar op de rivier. Na een 1,5 uur proberen besluit ik me dan ook meer op de aangrenzende wateren te richtten, lijkt mij een veel beter plan voor deze korte sessie. Vissen waar de vis zit, zoiets…

Rust op en langs het water, heerlijk!

Het is heerlijk op het water, de herfst blijft een fijne tijd van het jaar. Alleen echte liefhebbers vertoeven nu nog op het water, geen opgeschoten volk op speedbootjes en jetski’s meer. De rust maakt het plaatje op de rivier compleet. Dit past, drukte niet. Ik moet een eind varen, kijk lekker om me heen. Veel buizerds langs de waterkant, één exemplaar doet een uithaal naar een aalscholver op een staak. De poging mislukt, maar ik vind het stoer. Trots gaat de buizerd op de staak zitten, deze is van mij.

Stoere vogel

De eerste rivierplas is een hele moeilijke. Niets om naar te gooien, gewoon één grote bak water. Meestal vis je er voor niets maar ja, krijg je een beet dan is het genieten. Gebeurd hooguit één op de tien sessies, maar dat is voor mij voldoende. Geeft je de tijd om een vangst te koesteren, de gedachte dat ze er liggen houdt je scherp.
Vandaag is het niets, dus door naar de volgende. Heel ander soort water. Een lange ondiepe plaat heeft mijn aandacht. Elf uur geweest inmiddels, ik begin zachtjes aan rekening te houden met de volgende blank. Ach, het is heerlijk weer…

De eigenbouw hopper gaat aan de speld. Actie en diepte zijn ideaal voor deze stek. Dieplopende jerkbaits vangen hier over het algemeen beter. Ik sta een goed kwartier te gooien als ik plots een hele beste verzwaring voel. Wilde net naar mijn electro grijpen en ben zodoende niet helemaal scherp. Een grote snoek draait weg en de jerkbait schiet de andere kant uit. Nee! Dat was mijn kans…

Ik zorg dat de boot net buiten het talud ligt. Zodoende hangt mijn ‘bonushengel’ boven diep water, maar binnen de ‘strike zone’ van een, rond het talud hangende, snoek. Daarnaast vis ik mijn kunstaas van ondiep naar diep, altijd goed. Lange worpen maken is niet nodig. Het is oktober en ik denk te weten waar ik de snoek kan verwachten. Liever veel korte worpen in het juiste gebied dan vele meters leegte afvissen…

Rrrrrrrrrr… Ik ben er bijna verbaasd van. De dobber is weg! Nog een kwartier vistijd en het gebeurd gewoon! Ik duik op de hengel en haal de ratel van de reel, geen argwaan wekken, dit is echt mijn laatste kans! De vis speert er vandoor. Ik wacht expres wat langer, want het hele harde zwemmen is meestal een teken dat de snoek wantrouwig is. Meestal houden ze de aasvis dan voor in de bek en zul je bij het aanslaan of alleen je takel of je takel en aasvis terugkrijgen…

Als de dobber na een meter of 15 zwemmen stopt weet ik voldoende. Ik draai de lijn strak en hengst hard aan. De 2.60 stok vouwt dubbel en even beweegt er helemaal niets. Yes! Dit moet een bak zijn!

Heel loom komt de vis richting de boot. Ik pomp haar omhoog en schrik van de omvang, die kan zo door voor 120! Gelijk schrik ik ook van het feit dat de dreg van mijn takel los bovenop haar kop zit. Betekend dat ze aan de neushaak van de takel zit ergens dicht bij de rand van de bek. Één keer kopschudden en ik weet genoeg, ze zit aan de buitenkant van de bek gehaakt, absoluut niet al te best! De vis zet aan om te springen en ik steek de hele hengel onder water, gelukkig gaat het goed. Wat volgt zijn lange trage runs, zo zie ik het graag want dan is de kans op losschieten beduidend minder. Toch blijft het peentjes zweten, meermaals komt ze bij de boot, gelukkig geen gerol en kopschudden, vandaag lijkt het weer eens goed mee te zitten. Een halve minuut later gaat het net eronder. Één flinke klap en ze is los…

Ik sta naar een machtige snoekte kijken. Nee 120 zal ze niet zijn maar wat een zwaar gebouwde vis, geweldig! Er komt toevallig net een bootje met 2 vissers langs varen. Ik zwaai en ze willen doorvaren, Heej! Ah, nu komen ze wel. Ik meet de vis ondertussen: 114 Snel geef ik de camera over en er worden een paar platen geschoten, daarna mag ze terug. Alle taaie sessies zijn het in één klap waard geweest.

In één klap voldaan!

En weer terug

Ik ruim de spullen terug en begin aan de terugtocht. Ben te laat voor het aasvissen tikken, maar geloof niet dat HJ het heel erg vind. Hij kan immers wat langer bij schoonma blijven… :)

Het aasvissen tikken gaat voorspoedig, dat is ook wel eens anders geweest. ’s Avonds vrienden op bezoek en heerlijk rozig van een zonnig dagje plof ik neer in de luie stoel. Aantal grolschjes later ben ik er eigenlijk al klaar mee, maar toch wordt het nog laat.

Zondag doe ik dan ook rustig aan. Lekker uitslapen, ook niet verkeerd. Judith moet ’s middags naar de hockey en ik wil nog even wat klussen aan de boot. Nou ja, wil ik dat? Moet ik dat? Het is toch mijn boot? Verrek man ik ga gewoon nog even vissen! Net na twaalven rolt de boot van de trailer. Ander water dit keer, maar ook nu is de rivier in de buurt.

Ook vandaag start ik bij een lange ondiepe plaat. Met het mooie zonnige weer verwacht ik dat de aasvis van het opwarmende water geniet en ‘Luus’ niet ver weg zal zijn. Ook de set up is hetzelfde als gisteren. Lekker smijten met kunstaas terwijl er een aasvis achter de boot aan dobbert. Er staat amper wind, ideaal om alles secuur af te gooien maar niet echt ‘vangig’ weer voor dit water. Er mag best wat meer tempo in, ook met de aasvis, en nadat ik het hele talud heb afgegooid besluit ik er dan ook nog eens langs te backtrollen. Dit keer zonder kunstaas zodat ik perfect het talud kan volgen. Anderhalve kilometer per uur op de GPS, mooi gangetje, niet teveel tijd geven die snoeken. Halverwege het talud knalt mijn dobber weg. Zie je wel, ze liggen er gewoon!

Ik wacht even, hengst aan en tot mijn genoegen sta ik weer met een gevaarlijk kromme stok. Toch is er iets vreemd, de vis is loodzwaar maar komt toch vrij gemakkelijk mee. Eenmaal in zicht zie ik waarom, hoe heeft ze dit gedaan? De onderlijn zit om haar kop, achter haar kieuw langs, onder het dregje door (wat weer los bovenop de kop ligt…) en de vis is als het ware ‘gelassoot’ net achter haar kop. Geen wonder dat ze er zo zwaar in hing, als ik haar diagonaal door het water trek. Ze geeft nog een paar keer goed gas, waarna ik haar aan boord til. Tot mijn verbazing ligt de enkele haak gewoon los in de bek. Merkwaardig…

Ik schiet snel een plaat met de zelfontspanner, meet de vis en zet haar weer overboord. 87cm, de foto’s zijn helaas zwaar overbelicht en zodoende niet de moeite waard. Puntgave vis, dat wel!

Nieuwe aasvis aan de takel, stuitje checken, hup weer over boord. Ik tuf lekker verder als de dobber ‘m weer peert. Dat gaat lekker! Krap 10 minuten bezig en gewoon weer raak… De routine herhaalt zich en ook nu sla ik aan op een beste vis. Dit keer echter juist gehaakt en dus een knappe snoek , die van geen ophouden weet. Gezien haar omvang heeft ook deze snoek geen klagen gehad de laatste weken. Dus terwijl ik ze niet kon vangen hebben ze toch al flink lopen schransen… Dan deed ik dus iets fout..?

Vandaag echter niet en zodoende mag deze 98er even voor de camera poseren. Eenmaal in het water gaat ze er direct vandoor. Top!

Winterklaar

De aasvis hing nog aan de takel. Zwaargehavend maar dat kan over het algemeen absoluut geen kwaad. Lekker laten hangen dus en verder slepen. Het uur dat volgt blijft het stil, als ik binnen draai om te verkassen begrijp ik ook waarom… Stuitje niet gechecked en deze was tijdens de dril verschoven tot twintig centimeter boven de onderlijn… Pannekoek!

Ik besluit de rivier op te gaan. Buit is reeds binnen en ondanks de slechte vangsten vind ik gewoon dat ik het moet proberen. Stukje gevoel, weet ook niet wat het is. Ik blaas een eind weg richting één van de hotspots. In 2008 ving ik hier mijn eerste snoek en die was gelijk Groot met de grote G. In 2009 sneuvelde de een na de andere dikke vis. 2010 idem, tot september… Opeens was het over en sindsdien heb ik er nog 1 vis kunnen vangen. Dat was in februari en dat is vreemd… Toch vergaan zulke stekken in mijn optiek nooit en zal er vanzelf weer een keer een knappe snoek liggen. De omstandigheden ter plaatse zijn er kennelijk gewoon gunstig voor. Feit dat ik er één vis dubbelde (2008: 105, 2010: 113) geeft al aan dat ze er misschien niet altijd liggen, maar wel langskomen.

Mijn weekend kan toch al niet meer stuk en zodoende waag ik het er op. Geen verwachtingen, gewoon lekker van het zonnetje genieten. Na een klein half uur schrik ik op. Met een enorme PLOP scheurt mijn dobber de diepte in. Ik voelde de beet gewoon doordreunen op de hengeltop. Geweldig! Meters lijn gieren van de spoel en op de rivier betekend dat niet dat je moet wachten… Ik ga vol in de hengel hangen en direct komt de boot in beweging. Moeiteloos dendert de vis naar dieper water, de boot gaat er langzaam achteraan. Alweer yes! Dit voelt goed!

Het duurt lang voordat ik de vis te zien krijg, ze blijft maar lijn nemen. Nergens zijn ze zo sterk als op de rivier en wat ben ik blij als het weer eens raak is. Na een minuut of vier kan ik haar in het zicht pompen. Sjeuz, wat een lompe bak! Die is nog een slag groter dan de vis van gisteren, schat ik zo. Weer knalt ze de diepte in. Heerlijk in de hengel hangen met de zon op je bol, wat wil een snoekvisser nog meer?

Langzaam worden de runs korter en dan is het moment daar. Ik schep de dame en pak haar onder de kieuw. Zo, dat ging maar net goed! De neushaak van de takel zit net voor de slokdarm! Bizar want ik heb nog geen vijf seconden gewacht met aanslaan. De aasvis is compleet gefileerd, wat een geweld!

De vis is flink zwaarder dan die van gisteren. Onwijs gespierd ook. Bij meting blijkt ze exact even lang als de dame van gisteren. Twee keer 114 in twee halve visdagen. Wat een topweekend!

Wat een geweldige bak!

De vis zwemt met krachtige slagen weg. Ik vis nog een half uurtje verder en verkas dan naar een andere stek. Ook weer zo’n stek waar het slechts zelden ‘prijs’ is. Vandaag ook niet, maar dat merk ik niet eens meer. In een roes blaas ik naar de helling. Het was weer een genoegen!

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Volkmar schreef:

  Edwin,

  Ook van mij bedankt voor je compliment.

  Ik heb best wat uren gemaakt op het IJsselmeer. Moeilijk water maar er zit wel mooie grove vis op. 130+ is wel erg ambitieus om mee te beginnen, maar dromen mag altijd natuurlijk :)

  Let er wel op dat je op het IJsselmeer vaarbewijs 1&2 moet hebben in geval van een snelle motorboot. En die heb je er wel nodig eigenlijk omdat de stekken gewoon ver uit elkaar liggen. Visserij in havens kun je eigenlijk wel vergeten, je wordt overal direct weggestuurd.

  Maar als je weet waar ze paaien heb je al een goede richtlijn qua stekken, want meestal blijven ze daar wel hangen tot zo half juni. Ook zullen ze er dan al voor de paai aanwezig zijn. Het is niet zo dat de vis elk jaar op dezelfde plekken paait, maar het zijn wel stekken die je zeker moet onthouden!

  Groet,
  Volkmar

 2. John schreef:

  Hi Edwin, bedankt voor je compliment. Zelf hebben wij daar nog niet gericht op grote snoek gevist. Maar als je naar de structuren van de havens kijkt en als je ziet hoeveel grote snoek er in de havens van de Randmeren zitten in de winter dan kun je er well vanuit gaan dat vissen daar ook grote vis op moet kunnen leveren. Datzelfde zal dan gelden voor het grote open water zelf in de periode buiten de winter, zeker als je ze gezien hebt. Maar daar zal je dan behoorlijk tijd in moeten gaan steken om de hotspots te vinden! Gr. John

 3. Edwin schreef:

  Zie deze site voor het eerst en moet zeggen dat deze reuze inspireert. Ik woon zelf aan het Ijsselmeer en heb tijdens het karperen in het vroege voorjaar heule grote snoeken voorbij zien komen tijdens de paai tussen de rieten. Toch is het mij nog nooit gelukt een snoek te vangen hier – snoekbaars wel -ook behoorlijk grote aan kunstaas. Hebben jullie enig idee of er buiten de havens om ook gericht in het Ijsselmeer (Markermeer) op snoek wordt gevist en of hier ook 130+ centimeter exemplaren tussen zaten? Gr. Edwin

 4. Harmen schreef:

  Fantastische plaatjes, heerlijk verslagje.

 5. Thijs schreef:

  Shit zeg, wat een vissen weer. Vooral die riviersnoek is echt een schilderij! Van het weekend weer vergelijkbare omstandigheden, doe er je voordeel mee ;)

 6. Cornelis schreef:

  Prachtvissen weer Volkmar…

  “Heerlijk in de hengel hangen met de zon op je bol, wat wil een snoekvisser nog meer”

  ( misschien in een vliegenhengel hangen… :>) )

  grt. Cornelis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *