Vliegvissen deel 2: reels, leaders, vliegen

droge vlieg
droge vlieg

Nadat we in het vorige deel de hengels hebben besproken gaan we in dit deel verder met de reels, leaders en vliegen. Om te beginnen de reels. Een reel is niet meer of minder dan een ronde molen waar je vliegenlijn omheen gewikkeld zit. Net als met hengels hebben reels vaak een aftma(#) nummer. Dit aftma nummer op een reel geeft de capaciteit van de reel aan. Een aftma 3/4 reel is dus geschikt voor een aftma 3/4 vliegenlijn. Die op zijn beurt weer geschikt is voor een 3/4 lijn.
Het verschil in reels is niet zo groot. Het aanbod wel. Het verschil zit hem vooral in het materiaal en de slip. Een uit één stuk aluminium gedraaide reel met een disc drag (soort schijfrem) slip is een mooi bezit maar heeft voor Nederlands water weinig of geen nut. Een uit plastic vervaardigde reel met een click systeem (palletje) slip voldoet meestal prima. Ga je gericht op sterke turbo vis dan is een goede reel een must.

 

vliegvis reel

Reels volgen ook de AFTMA indeling, gelijk aan de hengels

.
Persoonlijk was ik een fan van de System Two reels. Je kon ze keihard laten kinkelen, een week in zout water hangen en zonder af te spoelen een jaar later weer gebruiken.  Eigenlijk een beetje te vergelijken met de Nokia 3310. Helaas zijn de ST’s aangepast en tegenwoordig van aluminium of plastic. Tenminste, zo voelen ze aan.
vliegenlijn

System 2, mijn favoriet

.

Leaders
Leaders zijn het verbindingsstuk tussen vliegenlijn en vlieg. De meest verkochte en dus gebruikte leader is de taps toelopende leader. Het begin heeft ongeveer een diameter die gelijk is aan je vliegenlijn en het uiteinde (tippet) kies je naar gelang je vliegvisserij. Een ruisvoorn belagen met een puntdikte van 20/100 heeft logischerwijs geen zin. De maat van je leader wordt vreemd genoeg niet aangegeven in honderdste maar in X. Hieronder een lijstje:
8x = 7,5/100
7x = 10/100
6x = 12,5/100
etc
Naast de taps toelopende leader bestaat er de Breaded. De breaded leader is een gevlochten leader en is een beetje ouderwetse leader vaak gebruikt als zinkende leader.
Als laatste de Poly leader. Dit is een leader die bestaat uit een nylon kern waarover een coating is gespoten die verschillende zinksnelheden realiseert.

Tippetmateriaal
Een leader raakt in de knoop, breekt of strekt zich niet lekker meer. Vaak hoeft niet de hele leader vervangen te worden maar alleen het laatste deel (tippet). Vliegvissers hebben dan ook standaard een aantal klosjes nylon bij zich. Natuurlijk zijn deze stukjes nylon in meerdere maten en kwaliteiten te koop.
– Gewoon ordinary nylon : goedkoop
– Fluorocarbon : slijtvast, onzichtbaar en altijd zinkend
Zowel nylon als fluorcarbon zijn er in verschillende prijsklassen en van verschillende merken.
Zelf knoop ik mijn eigen leaders. Heb ik altijd gedaan en voor mij werkt het prima. Type in Google maar eens Charles Ritz en leaders, dan weet je wat ik gebruik.

Vliegen (droog – nat – nimf)

vlieg

de magie van de vliegen……..

.
Buiten de soms verhitte discussie over lijnen, hengels en reels is De Vlieg wel onderwerp van gesprek nummer één. De kleur, grootte ,waar, welke, haaksoort, dubbing, lichtzinkend, langzaam drijvend etc etc. Veel vliegvissers zijn ook in meer of mindere mate op de hoogte van de entomologie (insectenkunde). Vaak is het binden van vliegen een hobby in de hobby vliegvissen. Er bestaan zelfs een aantal vliegvissers die met vliegvissen gestopt zijn en alleen nog maar binden.
– Onder het mom van het is mooi weer en je zit veel te vaak voor de televisie, loop ik met mijn kleine meid langs de kinderboerderij. Een zak oud brood voor mijn dochtertje en een lege zak voor mij.  Aan het einde van ons rondje kinderboerderij is de zak oud brood van mijn dochtertje leeg en de voorheen lege zak van mij vol. Vol met allerlei veertjes van evenveel verschillende vogels. ’s Avonds zette ik de standaard met daarop een krokodillenbekje gemonteerd op tafel. Een zelf gefabriceerd onding, maar zo bond ik mijn eerste vliegen. Ze zagen er niet uit doordat het haakje steeds verschoof door de te grote ruimte tussen de tanden van het krokodillenbekje maar ik ving er met enorm veel genoegen mijn eerste ruisvoorns mee. Zelfs een kleine schubkarper nam één van mijn experimentele nimfen en zorgde voor een onvergetelijke dag –

Veel geld voor (goed) materiaal is dus geen garantie voor plezier. Ooit heb ik eens in een enorm dure tent in Parijs gegeten. Het eten was voortreffelijk maar smaakte niet door de aanwezigheid van een enorme eikel van een klant. Een paar jaar daarna heb ik samen met mijn zoon aan de rand van een prachtige rivier in het half donker een paar over de datum bruine boterhammen met kaas gebakken in een aangekoekt pannetje. Het was één van de lekkerste maaltijden ooit.

droge vlieg

droge vlieg

.
Samen staan we aan de waterkant. We nemen een vlieg uit onze doos. Onze keus valt op een droge vlieg. Droog betekent in vliegvissers taal drijvend. Een droog gebonden vlieg kan op twee manieren gebonden zijn. De eerste manier is d.m.v. een hackle. Dit is een krans van verenfibers die haaks of als een parasol op een haak wordt ingebonden waardoor de vlieg drijfvermogen creëert. De tweede manier is door het inbinden van drijvend materiaal. Dat kan kunststof zijn of de voor ons vliegvissers normaal in taalgebruik zijnde eendenkont veren. Dit zijn veren die een aanwezigheid garanderen van natuurlijke vetten. Eendenkont vetten. Je verzint het niet, maar vliegvissers verzinnen het. En het mooie is, het werkt uitstekend. Een droge vlieg vis je normaliter als er leven (insecten) op het water zichtbaar is. Nu bestaan er duizenden verschillende insecten die ook weer op verschillende momenten in het jaar hun kom out hebben. Ben je geen entomoloog, vang dan eens één van de insecten en bekijk de kleur en de grootte, je komt dan al een heel eind. Besef ook waar je gaat vissen. Prachtig gebonden Mei-vliegen vangen niet in een land of rivier waar de Meivlieg niet voorkomt.
Het vissen met een droge vlieg is een pracht van een vliegvisserij. Het is visueler dan visueel en geniet absoluut en terecht vaak de voorkeur. De puristen onder de vliegvissers vissen alleen droog. Het zijn ook vaak de vliegvissers die het minst vangen. Feit is namelijk dat vissen ongeveer 70% van hun voedsel onder het wateroppervlak consumeren.

Nimfgoudkop

Nimfgoudkop

.
Baf, ineens was het toch raak. Na een dik kwartier met een verzwaarde nimf verschillende stukken onder de waterval afgevist te hebben, wilde ik net verkassen naar een rustiger stuk. Maar zoals vaak het geval is, als je met je hoofd even ergens anders dan bij vissen bent, slaan ze toe. En hoe. De vis sleurt van links naar rechts en bonkt de diepte in. Geholpen door de enorme stroming onder de waterval ben ik bang dat mijn tippet van 12/100 niet berekend is op dit soort uitspattingen. Erger nog, ik ben niet berekend op zulke uitspattingen. Als de forel ook nog eens enorme sprongen gaat maken, super om te zien, weet ik dat ik deze vis niet ga landen. Ik besluit alles of niets te spelen en verhoog de druk iets. Buigen of barsten beest! Op volle kracht spuit hij vanuit de stroming naar een diepe geul en daardoor gaat ie, na nog een paar prachtige sprongen, in de fout. Vanuit het ruime diepe kan ik hem voorzichtig steeds dichter bij de kant drillen. Een wereld vis. Echt een wereld vis. Eén van mijn mooiste vangsten ooit. De omgeving met de waterval de verschillende grote stenen en de fantastische dril met die prachtige kopschuddende sprongen boven water, mooier kan vliegvissen haast niet worden. Nu had ik, gedurende de heftige dril, vaag een schaduw op de kant zien staan. Nu de vis weer verdwenen is verandert de schaduw in een man van een jaar of vijfendertig. Hij is een kop groter dan ik en bepakt met twee hengels. Eén in de hand en één, opgetuigd en wel, in een grote op meerdaagse trektochten berekende rugzak op zijn rug. Vraag me af wat hij allemaal in die enorme rugzak van hem heeft zitten. En waarom. We staan in een bekend Duits riviertje. De autoweg kan ik vanuit het riviertje zien, het eerste bewoonde huis staat dertig meter verderop en het pension is 10 minuten lopen van hier. Niet echt een omgeving waarin je survival skills behoeft. Maar vliegvissers zijn bondgenoten. Verbonden in de naam der vliegviskunst. Brothers in arms. Daarom vraag ik hem niet naar de rugzak maar zeg hem vrolijk gedag. Hij, mede door zijn lengte neerkijkend, zegt geen gedag maar schuift zijn tropenhoed ietwat naar achteren en spreekt minzaam de onvergetelijke woorden: ‘zeker gevangen op een nimf’…..Totaal verbijsterd weet ik niet wat ik moet antwoorden. Mijn verbijstering voor bevestiging aannemend, stapt hij retorisch naar de overkant.

Een purist vist alleen droog. Maar als je je kansen wilt vergroten zijn er naast droog dus ook de nimf en de natte vlieg. En dan natuurlijk ook de kunst van het binden. Daar gaan we volgende week wat verder naar kijken!

Peter Sikking

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Mario schreef:

    Wat een prachtig verhaal en een duidelijke uitleg.
    Ik ben mij een beetje aan het oriënteren m.b.t. het vliegvissen.
    Schuur staat vol met allerhande hengels voor alle vissoorten en mogelijkheden, maar nog geen vlieghengel. Nieuw avontuur voor mij.
    Groet, Mario.

  2. Cornelis schreef:

    “Veel geld voor (goed) materiaal is dus geen garantie voor plezier. Ooit heb ik eens in een enorm dure tent in Parijs gegeten. Het eten was voortreffelijk maar smaakte niet door de aanwezigheid van een enorme eikel van een klant. Een paar jaar daarna heb ik samen met mijn zoon aan de rand van een prachtige rivier in het half donker een paar over de datum bruine boterhammen met kaas gebakken in een aangekoekt pannetje. Het was één van de lekkerste maaltijden ooit.”

    wat een prachtvergelijking peter….

  3. Hendrik-Jan schreef:

    Gegrinnikt om die ‘zeker gevangen op een nimf’. Die kan je in 10 andere visserijen ook gebruiken waarbij je alleen het woord ‘nimf’ maar hoeft te vervangen :)

    HJ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *