Vliegvissen deel 3: de natte vlieg en zelf binden

Bindgaren
Bindgaren
Vorige week ben ik ingegaan op reels en hebben we een introductie gemaakt op de verschillende soorten vliegen. Deze week gaan we verder met de natte vlieg, de nimf en het binden.
.

De natte vlieg

natte vlieg

Natte vlieg, zalm, na gebruik

.
De natte vlieg houdt het midden tussen een insect dat onbedoeld ter water is gegaan en een klein visje. Er zijn waarschijnlijk andere mensen met andere meningen maar zover ik me kan herinneren, ga er nu geen research naar doen, is dit zo. De natte vlieg vis je dus niet te diep. Een paar centimeter onder het oppervlak werkt voor mij meestal prima. In het woord “meestal” zit nu het venijn van het hele vliegvissen en het vis vangen met de vliegenhengel. Het kunnen inschatten van de situatie aan het water en alles wat daarbij komt kijken onderscheidt de altijd visvangende vliegvisser van de soms vangende vliegvisser. Het stadium altijd is alleen te bereiken door ervaring. Doen, doen en nog eens doen.
De natte vlieg wordt standaard gebonden met een iets zwaardere haak dan de droge vlieg. Ook tinsel en wat andere/zwaardere dubbing en andere veren (gebonden naar achteren i.p.v. haaks) geven de natte vlieg minder drijfvermogen. En dat is de bedoeling.
Persoonlijk ben ik een fan van natte vliegen. Zowel om mee te vissen als om ze te binden. Deze voorkeur heb ik ontwikkeld in het prille begin van mijn vliegvisjaren. Ooit heb ik eens vijfendertig maatse forellen gevangen in een middagje vissen. Allemaal op dezelfde natte vlieg en, heel belangrijk, op de eerste natte vlieg die ik ooit zelf maakte: De Alexandra. Nu tel ik mijn vangsten nooit. Maar die keer was een uitzondering. Net zoals de vlieg waarmee ik ze ving. Waarschijnlijk had ik ze ook op een andere vlieg gevangen. Het was typisch zo’n dag waarop niets verkeerd kan gaan. Maar toch…. Tot op de dag van vandaag begin ik traditie getrouw altijd met een Alexandra.

nimf

Nimf, met een zekere gelijkenis met het echte beestje

.
De nimf is een larve. Om niet te verzanden in allerlei stadia (stijgnimfen) etc, bespreken we alleen de zinkende nimf. Hoe minder zwaar materiaal je gebruikt voor een nimf hoe minder diep hij zinkt. Logisch.
De haak waar de nimf op gebonden wordt is de zwaarste van de drie. Hij moet zinken. Hoe diep heeft te maken met de kracht van de stroming of gewoon met de diepte waarop de vis zich bevindt. Een goede nimf kan bestaan uit een spaarzaam gebonden lijfje met wat gepruts op de kop en klaar. Vaak verzwaard door wat looddraad in te binden of een loodhagel op de leader te knijpen. Het laatste werpt dramatisch maar werkt wel. Zelf bind ik graag mooie nimfen. Met allerlei realistische schubben, sprieten en in beginstadium verkerende vleugels. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Of ze ook beter vangen…….ik vind van wel. Maar vraag de eerste spaarzaam nimf bindende vliegvisser of zijn nimf goed vangt en het antwoord zal zeker positief uitvallen. Anders staat hij er niet mee te vissen.
Nu ken ik iemand die als zijn vlieg beschadigd is, door vangst of vast zitten, hij zijn vlieg vervangt voor een nieuwe. Hij vist altijd met zijn mooiste en dus beste vlieg. Voor hem speciaal dit stukje:

.
Door de droogte is de rivier gedeeltelijk slecht of niet te bevissen. Grote plakkaten waterplanten hebben het water in hun greep. Voorzichtig, je kunt nu niet meer zien waar de diepe gaten zitten, waad ik naar drie diepe pools. Normaliter zijn deze pools alleen met een zinkende leader te bevissen maar in deze uitzonderlijke situatie is een drijvende leader en een licht nimfje voldoende. Ik kies, eigenlijk altijd, voor de standaard als het op nimfen aankomt: de Pheasant tail nimf. Weet niet of het zo is, maar het zou me niet verbazen als de Pheasant tail in de top drie staat van meest gebruikte nimfen. Ik pak een mooi exemplaar uit mijn doos en begin met vissen. Na een stuk of vijf vissen van formaat, door de droogte lijken ze opgestapeld te liggen, kijk ik eens naar mijn nimf. De staart is eraf en de ribbing laat los. Eigenlijk is het niet veel meer dan een haak met een kopje. Terug in het water ermee. En de reactie van de vis? Die blijft erin geloven en bijten als gekken in de bijna kale haak.

De clou van dit verhaal is de tegenstrijdigheid die in ons allen woedt. Is de enorme moeite die wij vliegvissers nemen om de mooiste, vaak meer dan realistische vliegen te binden, noodzaak om vis te vangen. Het uiteindelijke antwoord zal nee zijn. Maar het is wel veel leuker om mooie vliegen te maken en er mooie vissen mee te vangen.  Zeker als je met die ene speciale zelf gemaakte vlieg een pracht van een vis vangt. Je hebt het dan namelijk twee keer goed gedaan!

Vliegbinden
Het mooie van binden vind ik dat je opgedane ervaringen kunt verwerken in je vlieg. Zelf ben ik nogal experimenteel ingesteld en dat levert nog weleens vreemde gedrochten op maar ook wel eens een doorbraak en vang ik periodiek veel vis.
Nog een bijkomend voordeel is dat je het altijd kunt doen, ook wanneer vissen – winterperiode – niet of bijna niet mogelijk is. Het geeft een soort prettige rust en een voldaan gevoel.

streamer

streamer

.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen begon ik met veertjes zoeken, samen met mijn dochtertje, naast de kinderboerderij. Ook toen had je al gespecialiseerde vliegviswinkels met verschillende soorten bindmateriaal, maar tegenwoordig is het aanbod enorm. Je kunt er gemakkelijk drie boeken met patronen mee vullen. Als je begint met vliegvissen zijn er een aantal patronen die super eenvoudig zijn. Zowel in bindwijze als qua benodigd materiaal.

Bindgaren

Bindgaren

.
De Palmer is een vaak vrij grote droge vlieg die uitstekend werkt voor bijvoorbeeld onze ruisvoorn. Nodig heb je een droge vliegenhaak, een Hackle (lange veer uit een skin) en een klosje bindgaren. That’s it. Als nimf zou ik gaan voor de goudkop. Een nimfhaak, gouden kraaltje, stukje looddraad en wat wol/dubbing en klaar ben je.

Nimf goudkop

Nimf goudkop

Zoals je ziet is het super eenvoudig en het hoeft allemaal niets te kosten.

Natuurlijk heb je een klem nodig waar je je haak in vast kunt zetten (Vice).

Vice

Vice

Die heb je natuurlijk wederom in allerlei soorten en prijsklassen. Ook bij vliegvissen en vliegbinden, net als bij iedere andere hobby, kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Maar het hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn. En ook niet, zoals vaak wordt gedacht, een dure hobby.

Volgende week interview een interview, met andere-Peter. Hij staat model voor alles wat met vliegvissen te maken heeft en beheerst zaken die je gezien zijn jonge leeftijd niet voor mogelijk houdt!

Tot volgende week vrijdag!

Peter Sikking

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *