From Russia with love………

Op supermarktbezoek in Moskou en St. Petersburg werd nog eens goed duidelijk dat de moraal tussen landen wel echt flink kan verschillen als het gaat om vis- en visconsumptie. Ik heb hieronder kort een en ander in beeld gebracht.

Wat ik niet wist is dat onze Nederlandse voorns er zo mooi uit gaan zien in een prachtige winkelrek presentatie in blister verpakking; net Sinterklaas cadeautjes! Ik weet zeker dat onze beroepsvissers niet konden vermoeden dat de voorns die ze massaal wegvangen uit onze wateren zo leuk terug te vinden zijn in een Russische supermarkt!

Fraaie voorn-presentatie in de winkel

.

Het gaf ook een vernieuwde kijk op het begrip “relativeren”. Bijvoorbeeld: wij maken ons met elkaar druk om steurtjes uit te zetten in onze rivieren., waarschijnlijk voor enkele tienduizenden euro’s………. Nou, in Rusland liggen deze vissen gewoon op het ijs en zwemmen rond in bassins, te koop per kilogram!

Lekker! Steur op ijs.

.

Even lachen voor de foto!

.

Ook gedroogde brasem aan een rek was een foto die ik nog niet eerder had genomen; het stukje dat ik erna door de winkelmedewerker kreeg aangeboden heb ik even afgeslagen…. Het ziet er lang zo appetijtelijk niet uit als de meervallen, karpers en snoekjes die je vriendelijk aankijken vanuit het ijs!

Gedroogde brasem, aan de haak!

.

Meerval op ijs

.

En niet duur!

.

Karper in diverse maten

.

Wat mij echter met name stoorde was de dramatische conditie van de vissen in de aquaria. De vissen waren gewoon ziek! Dat brengt me terug op de moraal. Het maakt me niet zoveel uit wat mensen eten. Maar in een hypermoderne supermarkt zieke vissen verkopen als voeding…… mwa…… da’s niet chique.

Schandalig!

.

En maar ongeveer Euro 4,20/kg! Kiloknallers dus!

.

Eén van de vele bassins, fraaie spiegeltjes

.

Beetje zuurstofgebrek misschien?

.

Roel beschreef een aantal onderdelen van bovenstaande al in het verslag van zijn vakantie in Estland. Hoe verder je naar het Oosten gaat des te meer lijken ze van zoetwatervis te houden.  Beetje jammer voor ons dat de oogst hiervoor voor een belangrijk stuk in ons land lijkt te liggen………

John Smit

.

O ja, zeldzame King Crab, hadden ze ook, Deadliest Catch:

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. willem Nouris schreef:

  sorry sorry

  maar het vreemde doet zich voor dat het via de I-pad wel zicht baar is. Maar op de laptop is het niet zichtbaar wat ik ook probeer. dus het zal wel aan ons hier liggen. Ik kan op de site via match fishing
  groetjes willem

 2. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Staat er gewoon nog hoor Willem. Wij zijn niet van de censuur. Is ook nooit weggeweest

 3. willem Nouris schreef:

  Nogmaals wil ik reageren , dat mijn reactie op boven staande artikel verdwenen is. Graag zou ik een mail van U ontvangen waarom dit gebeurd is

 4. willem Nouris schreef:

  Tien jaar geleden was Nederland het beste sportvisland van Europa
  maar nu zijn we het lelijke eendje. In al die jaren heb ik sportvisserij Nederland nooit ook maar enige moeite zien doen om het leegvissen een halt toe te roepen.
  Wat ze doen is zich verschuilen achter Europa maar als je wat verder kijkt zie je dat Europa afgelopen jaar vier en een half miljard heeft toegekend aan de Europese lidstaten om duurzame visserij te ontwikkelen. Ze hebben alles leeg gevist en de euro’s
  zijn in diverse zakken verdwenen over de ruggen van de sportvissers in Nederland.
  Dat noemen we economie.

 5. Henk van Gerwen schreef:

  Onze witvis gaat niet alleen naar Rusland hoor, ook Israel is een grote afnemer.
  Nederland kan het sportvisland nr. 1 van Europa zijn als dit soort “vissers” wordt gestopt en er volledig catch,photo&release gevist gaat worden. Sportvisserij Nederland kan hierin ook een belangrijke rol vervullen, maar durft zoiets niet voor te stellen evenals de hengelsportverenigingen.
  Controle is dan veel eenvoudiger, minimum maat bestaat dan ook niet meer, gewoon geen vis meenemen.
  Over een jaar of 5-10 kunnen honderduizenden toeristen hier vissen.
  Lang leve de economie!

 6. Johannes schreef:

  Ook in andere landen binnen de EU neemt het leegvissen / leegstropen van wateren een grote vlucht mede ingegeven door de huidige crisis. In Spanje en Portugal bijvoorbeeld brengen (grote) karpers, snoeken, baarzen en snoekbaarzen ook goed geld op en de kleinere soortgenoten voor eigen consumptie. Zo ‘vis’ je wateren met een jarenlang goed en evenwichtig visbestand snel leeg en duurt het vele jaren voordat het bestand weer is opgebouwd indien daar uberhaupt sprake van kan zijn. Bijzonder triest maar wel realiteit helaas !.

 7. Ben schreef:

  Jaja en in Almere hebben we als visvereniging alweer een groot aantal spiegels gekocht uit het buitenland, eigenlijk geadopteerd door vis gekke karperfreaks, voor het spiegelkarper project, kan de beroepsvisser deze weer mooi doorverkopen…. hij moet immers ook zijn gezin onderhouden :-(

 8. Michel schreef:

  Goeie titel;) Maar het blijft zuur dat onze toch al schraler wordende wateren ontdaan worden van gigantische hoeveelheden witvis om voor een appel en en ei te worden verkocht naar de Sovjet Unie. Jammer dat niemand in de politiek zich daar druk nou eens druk om maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *