Lac du Irritant

Mooie eerste vis van de put.

Het is nog vroeg in het jaar als ik met Hans een doordeweekse sessie ga maken. Voor zover we weten is er hier nog geen vis gevangen dit jaar dus eigenlijk verwachten we er ook niet gek veel van. Doordeweekse sessie’s zijn leuk, nadeel is dat je smorgens vroeg weg moet, rond een uur of half 7, en dan kan je dus net de mooie uurtjes mislopen. Ander nadeel is dat Hans je maar wat graag vol kiepert met bier en je dus hoe dan ook een zware nacht gaat hebben.

De hengels worden uitgevaren en het is tijd voor puddingpauze! Ja, om de een of andere reden nemen we altijd een Danootje Danio mee, vaak de bosbessen of vanille variant. Hans is zelfs zo’n viespeuk dat ie vaak die bak al 4 dagen van tevoren haalt en dan lekker laat besterven in zijn auto. Mij niet gezien, hoe verser hoe beter. Daarna gaat er vaak een zak pistache noten doorheen en een aantal boterhammen met enveloppenkaas (die voorgesneden plakken van Maaslander). Dan roken we ons nog ff kapot en drinken een paar flesjes bier. Vaak duurt het dan niet lang of Hans vraagt of hij 6 velletjes wc papier mag lenen omdat hij moet ”drukken”. Ik kan nu al wel vertellen dat ik zeker te weten altijd een hele rol meeneem de struiken in, want wat kan je nou beginnen met 6 velletjes Popla jumbo rol? Als je iets te hard veegt duw je zo je vingers er doorheen en ben je dan klaar. Of wat te denken als je je broek net op hebt gehesen en er komt nog een unit naar buiten? Sta je daar met lege handen en bruine vingers.

Dat hele buiten schijten is sowieso een verhaal apart. Eerst een geschikte boom zoeken om tegenaan te leunen, in je ene hand een popla rol of 6 losse velletjes, met je andere hand je evenwicht enigszins bewaren en continu om je heen kijkend of er niet toevallig een voorbijganger langs loopt. Terwijl je hiermee bezig bent hebben de muggen vrij spel en kunnen gaan zitten waar ze willen….je bovenbenen dus. Daarna afvegen en je eigen drol bekijken. We maken er een foto van om bij je maat smorgens onder zijn gezicht te duwen als hij aan zijn gekookte eitje zit. Zit je alleen dan is ”Whatsapp” een prima alternatief. Wc papier verbranden en met je laars een vegende beweging over de grond maken om takjes en bladeren over je drol te schuiven. Niet te ver want dan druk je je laars weer in die drol et cetera. Ik vertel dit er maar bij omdat karpervissen maar wat vaak word geromantiseerd door velen en het is niet altijd koek en ei aan de waterkant.

Goed, rond de klok van 01:00uur krijg ik een run en de vis wordt gelukkig gevangen.

Mooie eerste vis van de put.

.

De vis word gezakt en we gaan weer snel in de ”opbaar modus”. De wekker gaat over een paar uur en dan moeten we gewoon weer werken. Moet zeggen dat dat wel een stuk minder erg is nu. Na ongeveer 2 uur knalt dezelfde hengel opnieuw af en ook deze vis wordt gevangen.

Prachtige schub.

.

Na deze sessie proberen we het nogmaals maar het blijft, op een paar brasems na, stil. We besluiten om even de joker in te zetten.

In de tussentijd bevissen we een ander water en gaan we nog een keer naar Frankrijk om na enkele weken weer een poging te wagen. Het is rond 8 uur savonds als we op de stek komen.

De ondergaande zon staat als een gouden bal aan de horizon…enkele karpers doorbreken het windstille wateroppervlak….de watervogels maken zich op voor de nacht….hengels worden uitgevaren…..en dan…..

Goed, wederom een anti climax om de sjeu definitief uit het artikel te halen. Niets is wat het lijkt zullen we maar zeggen. Naaktslakken zijn ook al zo iets typisch. Ik vis vaak korte nachtjes en neem dan een oval mee: Lekker snel opzetten en ook weer afbreken smorgens vroeg. Nadeel is dat ze net wat te klein zijn, helemaal voor de brede stretchers die we tegenwoordig hebben. Als het regent dan zeikt al het water precies op je hoofd of voeten eind en je tas en boot kan je eigenlijk niet eens kwijt. De stretcher moet dus strak tegen de achterkant aan staan en dat heeft als nadeel dat naaktslakken een prima overbrugging krijgen van je plu naar je nest. Dit jaar lijken er meer naaktslakken als ooit te voren. Vreselijk als je snachts wakker word en er hangen er een stuk of 20 helemaal om je heen. Ja, dit overdrijf ik niet. Met een beker lepel ik ze van me plu en me slaapzak om vervolgens weer te gaan slapen. Na 2 uur weer hetzelfde liedje….waar ze vandaan blijven komen? De rest ligt al geplet in je slaapzak zelf…. ik heb het zelfs al gehad dat ik snachts in het donker een slok ”Roosvice multivruchten regular” nam en de slak zo op me bakkes zetten…….het achtervolgt me nog steeds….

Goed, er wordt ook vis gevangen:

Gelukkig minder kaal als de ”grote wegslak”

.

Wordt vervolgd….

 

Laurens van Emmerik

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *