Polderkarpers

De Noord Hollandse polderwateren staan bekend om hun uitstekende visstand. Ik heb zelf het geluk in een van de oudere polders van Noord Holland te wonen. Het kleine dorpje waar ik woon is dan ook omgeven met sloten waar uitstekend op (boeren)karper gevist kan worden. Met mijn Daiwa 1,25 Lb Twilight Specialist van 360 centimeter lang, ben ik dan ook regelmatig aan het struinen in de polder.
Soms languit in het weidegras dromerig turend naar het dobbertje. Maar vaker fietsend of lopend op zoek naar actieve karper. De meeste sloten zijn niet dieper dan een goede meter. Veel vissen verraden dan ook hun aanwezigheid door het opwerpen van kleine (modder)stofwolkjes of de rimpeling van het wateroppervlak. Iets dat op dieper water vaak moeilijker is waar te nemen.

Zijn de karpers gelokaliseerd, dan werp ik op een stuk of zes strategische plekken een handjevol hennep, maïs, kikkererwten en mades in het water.  Door het ondiepe water is het belangrijk mijn aanwezigheid tot een minimum te beperken. Ik loop daarom gebukt en bijna geruisloos. Een silhouet op de oever of de trilling van een voetstap is het sein de karper massaal op de vlucht te laten slaan. De visser met lege handen achterlatend……
Mijn Daiwa Exceler 2500 is ‘volgespoeld’ met 20/00 nylon en afgemaakt met een klein schuifdobbertje, een of twee loodhageltjes en een Gamakatsu haakte 8 of 10. Het meest succesvolle aas is 2 maïskorrels op de haak met een bewegende made erbij geprikt. Karper is helaas niet de enige vis die gek is van deze combinatie. Voorn, zeelt en brasem is dan ook vaak bijvangst.

Mocht er nu te veel last zijn van bijvangst wil ik nog wel eens overstappen op pellets gevist op de hair. Echter, vissen met de hair geeft mij meer misslagen / lossers dan direct het aas op de haak geprikt.
De polderkarpers bereiken geen afmetingen waar de gemiddelde karpervisser badend van het zweet van wakker wordt. Maar de bijna onuitputtelijke vechtlust maakt dit meer dan goed. Door het vaak ontbreken van waterdiepte springen de vissen tijdens de dril spectaculair uit het water. Mijn hengel staat dan ook regelmatig krom tot in het handvat. Heerlijk! Zeker als je bedenkt dat enkele karpers per uur goed mogelijk is.

Vorige week donderdagavond bleef ik karperloos. Voor het eerst dit jaar. Vrijdagmiddag kreeg ik een telefoontje. Mijn vermoeden werd bevestigd: Paaitijd. De anders zo schuwe karpers laten zich nu massaal zien en genieten van elkaars aanraking. Tegen beter weten in heb ik de vissen nog proberen te verleiden tot een aanbeet. Door het bij mij ontbreken van schubben, hom of kuit, hadden de vissen totaal geen interesse in mijn inspanningen. Ach, als het weer mooi blijft, dan duurt de paai niet lang meer. Ik kan niet wachten om snel weer het uiterste van mijn materiaal te vragen met deze krachtpatsers.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ronald schreef:

    Zo dat zijn er veel
    Mooie foto s hoor

    Gr
    http://Www.karperplek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *