Le Tarn 2014

Zomervakantie 2014, de keuze is reuze als je bedenkt waar je allemaal heen zou kunnen gaan. In eerste aanleg hadden we bedacht om een aantal huizen in midden Noorwegen af te gaan omdat ik de rest van de familie Verheij graag ook eens kennis zou willen laten maken met dit prachtige land. Dit bleek echter door het relatief late boeken vrij lastig aangezien het gros van de huisjes die ons enthousiasme op wisten te wekken al volgeboekt waren in de door ons gekozen periode.

Na wat overleg kozen we dit jaar toch voor een lokatie die ons al eerder erg goed bevallen was nl. een prachtige Gîte aan de oevers van de Franse rivier de Tarn. Dit jaar besloot ik om niet als andere jaren voor 15 verschillende vissoorten spullen mee te nemen maar beperkte ik me tot karper en meervalmateriaal. Lekker 3 weken lang doorzetten en eens kijken of er wat mooie exemplaren te vangen zouden zijn.

In Nederland werden er bij dumbellbaits boilies gedraaid en met een kleine 120 kilo aas in de kofferbak en een hele hoop vertrouwen legden we vlotjes de weg richting de gîte af om daar in de loop van de zaterdagmiddag te arriveren.

Installeren en boodschappen doen was zo gepiept en ook het eerste aas vond al snel de weg naar de bodem van de Tarn. 15 kilo boilies verspreid over een oppervlakte van circa 1 voetbalveld moest de zaak toch aan de gang kunnen krijgen. Traditiegetrouw werd ook nu weer de eerste hengel overvaren door een waterskieënde fransman. Ongelooflijk dat dit elk jaar bij de eerste hengel moet gebeuren en dat je daarna 3 weken lang geen last meer hebt.

Overigens deed zich dit jaar het merkwaardige fenomeen voor dat ik overdag bijna geen enkele beet kreeg. Af en toe ging er nog wel eens een meerval aan een inktvis circle hook montage hangen maar karpers waren niet te vangen. Rond 10:00 ’s avonds arriveerde ze echter steeds in grote getalen en kreeg je run na run.

maiskarpers 1

 

carp-fb

Maandagavond was wat dat betreft een topavond. Tijdens het drinken van een glas met de eigenaar van de gîte kreeg ik tijdens de schemer al zo vaak beet dat ik al snel niet veel zin meer had om de hengels nog uit te varen. Nu is de eigenaar zelf ook een verwoed visser en hij wist me over te halen om ze toch nog weer uit te varen. Dat dit geen slechte keuze was bleek wel toen er een bloedrun volgde en ik samen met Bas een mooie 2 meter meerval aan boord wist te trekken.

DSC_1748

Dat met die meervallen op boilies was me sowieso goed bijgebleven uit voorgaande jaren. Dit jaar had ik daar mijn maatregelen voor getroffen door met dunne kevlar onderlijnen te vissen (ook op karper) en een schuurbestendige 45lbs voorslag te monteren die eenmaal met een paar wikkelingen op de molen, ervoor zorgde dat ik veel meer druk kon zetten dan met nylon. Los van de lijn die doorgevaren werd door een speedboot en een paar lossers, wist ik zo alle aanbeten zonder problemen te verzilveren.

ze groeien een beetje

Tijdens de 2e week van onze vakantie arriveerde vriend Roy met familie die een chalet 800 meter stroomafwaarts hadden gehuurd. Ook Roy was rijkelijk voorzien van boilies en ving al snel de eerste vissen. Grappig genoeg was de ratio karper/meerval bij hem het omgekeerde bij mij. Roy ving flink meerval en niet overdadig veel karper daar waar het bij mij precies andersom was. Gek genoeg ving ik dan wel weer de betere meervallen.

goedemorgen

Het gemiddelde slag vis qua karper zat dit jaar sowieso iets onder andere jaren met veel vissen in de 18 ponds klasse. Dat lijkt toch altijd een kwestie van een beetje geluk te zijn. Vissen zwemmen vaak in grotere groepen van min of meer gelijke grootte rond zo lijkt het en als je net in de verkeerde groep valt dan is het moeilijk om een uitschieter te vangen.

meterschub

Om toch door te dringen tot de grotere vissen kozen we er voor om nog meer te gaan voeren en hiervoor reed ik langs bij een lokale graanhandel waar met wat praatwerk een kleine 80 kilo droge maïs werd gekocht. Na voorweken en koken leverde dit een massieve voerplaats op die er alleen nog steeds niet voor zorgde dat de vissen overdag te vangen waren (dressuur ?) Ook het formaat van de vissen nam niet drastisch toe.

In de laatste week van de vakantie viste ik nog een hele nacht door met Roy vanaf het terras van onze gîte. Het werd een drukke nacht met een hoop runs en een aantal aardige vissen waarbij ik zelf nog een leuke volschub wist te vangen. Toch een beetje een witte raaf op de Tarn.

De voorlaatste avond van de vakantie had ik dan toch het geluk dat er eindelijk een paar ‘fatsoenlijke’ vissen op de stek arriveerden. Een aantal grote schubs vonden hun weg richting het landingsnet waarbij een woest vechtende vis van boven de meter de topvis qua karper was. Toen er hierna ook nog een meerval van 1,90 aan land kwam nam ik weer met een goed gevoel afscheid van La Douce France.

carp-fb2

meerval-fb

A bientôt !

Hendrik-Jan Verheij

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. michel pijpers schreef:

    Beste Hendrik Jan, kun jij mij wat meer gegevens over deze gite geven. De locatie, ligging e.d. Of is er een website beschikbaar. Groeten Michel

  2. Victor schreef:

    Weer goed genoten zo te zien!

  3. Arno schreef:

    Top man!! Zo zie je maar, voorbereiding is meer dan het halve werk. Tenminste dat bedacht ik mij dat vorige week de auto volgeladen met gezin, hengels en een caravan trekkend tot stilstand kwam tijdens een klim. Nu vakantie’vierend’ ver van beoogd viswater vandaan.. Volgende keer maar ter plaatse de extra kilo’s grondvoer inslaan. Of een andere auto ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *