Cirkelhookmontage met hair voor meerval

In vervolg op het artikel van twee weken terug over ONDERWATERDOBBERS voor het vissen op meerval, heeft Eelco daarna dit artikel geschreven waarin hij de montage verder toelicht. Met name het verminderen van het risico voor de meerval door het gebruik van circle hooks is erg belangrijk en levert meer vis op. Beide artikelen samen zouden je in staat moeten stellen om zelf ook een gierende run van een meerval te krijgen!

——————————————————————————————————————–

Met een aantal vismaten heb ik de afgelopen jaren geëxperimenteerd met cirkelhooks. De reden hiervoor is dat ik geen fan ben van van gewone haken en al helemaal niet van dreggen. Gewone conventionele haken worden nogal eens diep geslikt door meervallen, vaak zelfs tot ver in de slokdarm. Het spreekt voor zich dat een gevangen meerval hiervan veel hinder ondervindt. Ook is het onthaken van een diep geslikte haak geen pretje. En wat te denken als je onverhoopt een meerval met een geslikte haak verspeeld door lijnbreuk? Ikzelf geloof het verhaal niet dat haken binnen enkele uren of dagen oplossen door het zuur wat aanwezig is in maag en slokdarm. De afgelopen jaren heb ik meerdere snoekbaarzen en snoeken gevangen met haken in hun strot en die haken zaten er naar mijn idee al een hele tijd. Ik ga er voor het gemak van uit dat dit ook geldt voor meerval.

Even terug naar de cirkelhooks. Dit type haak staat erom bekend dat ze niet of nauwelijks diep haken. Inmiddels hebben we de afgelopen drie seizoenen heel wat meervallen gevangen aan cirkelhooks. Uiteraard hebben we verschillende aanbeten niet weten te verzilveren, waarschijnlijk betrof het kleine meervallen die de aasvis en dus ook de haak niet in slikten. De vissen die we wel wisten te vangen hadden de haak allemaal voorin de bek. Die vissen werden binnen enkele seconden onthaakt en zwommen zonder uitzondering probleemloos weer weg.

Er zijn een aantal belangrijke zeken waar een een goede cirkelhookmontage aan moet voldoen. Te weten: 1 Neem een cirkelhook waarbij de punt niet ver naar binnen gericht staat. 2 De onderlijn moet van achter naar voren door het oog gestoken worden (zie onderstaande tekening). 3 De haaksteel moet vanaf de haakbocht tot voorbij het haakoog verlengt worden dmv. krimpkous. 4 De haak moet vrij kunnen indraaien.

Met betrekking tot punt 1, cirkelhooks waarbij de punt ver naar binnen gericht staat onthaken nogal moeilijk. Wijk je af van de punten 2 t/m 4 dan zal dat onherroepelijk leiden tot (veel) missers.

Drie verschillende cirkelhooks. De buitenste twee moet je niet gebruiken, de middelste (Owner) is wel een uitstekende keuze.

knotless knot...

De knotless knot. Maak eerst een lus (hair) en bevestig daarna de cirkelhook dmv. de knotless knot aan de onderlijn.

Zet een stuk krimpkous van zo’n 6-7 cm over de haaksteel tot de haakbocht. Krimkous kan bij iedere bouwmarkt worden aangeschaft voor zo’n 2 euro/m.

Krimpkous warm maken met een föhn of aansteker (voorzichtig).

De onderwaterdobber wordt op de onderlijn geplaatst tussen twee stuitjes. Voor deze onderlijn is een stuk electriciteitsslang gebruikt maar andere stuitjes voldoen natuurlijk ook, als ze maar op hun plek blijven zitten.

We maken van een stuk onderlijnmateriaal een lus van zo’n 8cm met daarop een kraal. Deze lus met kraal moet door een aasvis of inktvis gefleurd worden. Neem vooral een wat dikkere lijn, een dunne dyneema van bijv. 35/00 zal vrij snel uit de aasvis scheuren. De lengte van de lus is afhankelijk van de grootte van de aasvis. 6 tot 8cm is over het algemeen goed voor aasvissen van 20-30cm.

Aan de hair bevestigen we een eenvoudige speld. De lus met kraal fleuren we door de aasvis of inktvis met behulp van een fleurnaald.

Het lijkt alsof de aasvis vrij ver van de haak komt te zitten. Het is de bedoeling dat de haak minimaal voorbij de staart van de aasvis komt te zitten. De onderlijn op de foto is bijvoorbeeld afgestemd op een bliek van 25cm waarbij de lus vlak achter de rugvin wordt aangebracht. De haak zal zo vlak achter de staart uit komen. Op die manier heeft de haak alle ruimte om in de hoek van de bek te draaien.

Ben je nog niet overtuigd van de werking van cirkelhooks? Maak de bovenstaande montage eens en haak de montage eens tussen duim en wijsvinger. Je zult zien dat de haak telkens in de handpalm zit vastzet.

Weliswaar nog een montage met een korte krimpkous maar duidelijk is te zien waar de cirkelhook zich vastzet. Dezelfde aasvis was nog goed en leverde die dag nog een meerval op.

Ook Ferdinant is inmiddels overtuigd van de werking en het gemak van cirkelhooks.

Eelco Hensen

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *