Dutchanglers meervalreis naar de Ebro

Prachtige sterke meervallen

Het is bijna zover! Woensdag vertrekken we naar de Ebro met als doel de meerval te gaan belagen. Hendrik-Jan en ik vertrekken woensdag, Roel en Arno arriveren in het weekend. Ieder jaar kiezen we een bestemming (vorig jaar Soroya, het jaar daarvoor Alligator Gar in Texas) en nu, met de toenemende meervalkoorts in Nederland, wilden we de technieken nog maar eens uitproberen in Spanje!

De meesten van jullie zullen ongetwijfeld van de Ebro gehoord hebben. Het is een lange rivier die zijn oorsprong vindt in de Spaanse Pyreneeën en uiteindelijk uitmondt via de Ebro delta in de Middellandse Zee. Doordat er stuwdammen in geplaatst zijn, zijn er prachtige meren ontstaan en het is in Lake Caspe, het meer boven de stuw bij Mequinenza, waar we ons geluk gaan beproeven. In dit meer zijn jaren terug meervallen uitgezet die ondertussen legendarische afmetingen hebben aangenomen (meervallen tot ver in de 2 meter worden jaarlijks veelvuldig gevangen) en ook in aantallen rijk aanwezig zijn. Daarnaast is de karperpopulatie fantastisch en zijn de laatste jaren ook de karpers enorm gegroeid; exemplaren tot over de 50 pond worden al gevangen! En om het allemaal nog aantrekkelijker te maken; ook het snoekbaars en black bass bestand is goed en dat maakt dat vissen op Lake Caspe heel veel verschillende mogelijkheden biedt!

Prachtige sterke meervallen

.

Schitterende snoekbaars van Lucas van der Geest tijdens mijn eerste trip in 2003

.

Enorm karperbestand. Tijdens deze sessie is de tweede hengel NOOIT gebruikt! Run na run!

.

Arno, Hendrik-Jan en ik zijn er al (een aantal) keren geweest. Op deze site staan ook de verslagen van de trip van Arno met Michel een paar jaar terug. Zelf wordt dit voor mij de vierde keer en ik kijk er evengoed opnieuw enorm naar uit. Ik vind namelijk het gebied ook prachtig. Fantastische rotspartijen vormen de oevers van de rivier, het (roof)vogelbestand is geweldig en de nachten zijn er zwarter-dan-zwart waardoor je kunt genieten van ongekend mooie sterrenhemels. Daarnaast hebben we er altijd succes geboekt. Maar successen die niet vanzelf kwamen. Het meer is zo groot en de migratie van de vis door het jaar heen best aanzienlijk hetgeen betekent dat we altijd wel een paar dagen nodig hadden om de vis te vinden en te vangen. Omstandigheden naar mijn hart; zelf je weg vinden en dan successen boeken!

Fantastische rotspartijen

.

En dan achter je hengels zitten, mooier wordt het niet!

.

Heel veel roofvogels. Een visarend?

.

Dit jaar gaan we in maart, relatief vroeg in het jaar dus. En een periode waarin geen een van ons eerder hier is geweest. Dat wordt dus spannend. Want als we de verslagen lezen van diverse trips van anderen in deze periode kan “het muntje beide kanten opvallen”. Als de sneeuw in de Pyreneeën namelijk nog niet gesmolten is en het water snel kan opwarmen kun je in de periode net voor de paai vallen. Dan kan de meerval helemaal “los” zijn! Maar als je aankomt en de eerste golf koud smeltwater is het meer ingestroomd dan kan de vis door die temperatuursdaling inactief worden en is het reuze moeilijk. Afwachten dus!

Gaat die aanbeet komen deze keer??

.

We hebben een appartement geboekt bij Bill en bij hem ook twee boten gehuurd ( zie www.ebrolakefishing.eu). Zijn appartementen staan dicht aan het water op een locatie die goede uitgangsmogelijkheden voor het vissen biedt. Als techniek willen we ons met name op de (statische) pelletvisserij gaan richten eventueel aangevuld met het vissen met onderwaterdobbers wanneer we kleine aasvis kunnen bemachtigen of boeienvissen in het geval de meerval echt los is. Daarnaast willen Hendrik Jan en ik starten met het vissen met relatief grote shads, een techniek die zich op andere wateren ook goed bewezen heeft. En natuurlijk gaan er karperhengels en snoekbaarsspullen mee. Vis zal gevangen worden!!

We hebben begrepen dat er een wifi verbinding in het appartement beschikbaar is. Als dat werkt zullen we tijdens de trip updates van onze reis gaan plaatsen op de site. Volg ons dus op deze reis!

En mochten jullie nog tips of suggesties hebben, graag!

Wordt vervolgd.

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Jakob schreef:

  Veel plezier mannen ben er zelf ook twee keer geweest en ook mooie vis gevangen.

 2. sander schreef:

  nogmaals vanuit deze kant, veel gezelligheid en bovenal veel en groot wild toegewenst!!!

  groetjes,

  sander

 3. Michel schreef:

  Veel succes. Ennuhhh, wees een beetje voorzichtig met mijn handgebouwde stokken en mijn trouwe Spherossen;)Veel plezier en mooi weer!

 4. Volkmar schreef:

  Klinkt goed mannen! Veel plezier en mooie vangsten daar!

  Groet,
  Volkmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *