Columbia river, beste ervaringen (deel 5, final)

Niet zo'n goede ervaring.....
Ik denk niet dat iemand onder de lezers het met me oneens zal zijn wanneer ik zeg dat er weinig zaken beter zijn dan het drillen van een grote vis op je favoriete vislocatie. En als je dan ook je meest favoriete metgezel bij je hebt, kun je misschien ook nog één van die andere meest plezierige ervaringen tussen de aanbeten door meemaken. Dan heb je het echt het beste van het beste…..OK, terug naar het vissen….. focus……

Er is nog veel meer dan het drillen van een grote vis, waar ik God voor dank, die me met adrenaline laten trillen van tijd tot tijd. Andere zaken waar je mee te maken krijgt terwijl je achter je voornaamste doel aanzit mag je niet uit het oog verliezen.  Soms is het de vis die er in slaagt te ontsnappen; de vis die die dag het gevecht won… en jou achterlaat met een gevoel van voldoening en respect waar je dan over verbaasd kan zijn. Of andere bonussen: Bald Eagles (zee arenden) die in de lucht om een vis vechten, in elkaar gedraaid, naar beneden vallend als twee stenen, en dan weer loskomend net boven de grond. Pelikanen die zonder schroom in het water duiken, vanuit de vlucht, naar een diner met vis. Herten die spelen en springen op de oevers van de rivier om uit de hitte van de dag te ontsnappen. Of misschien zalm die fanatiek continu  springt zonder aanwijsbare reden, voordat ze wegzwemmen.

Het genot van de vangst van een mooie vis

.

Zoveel bonussen die je krijgt of je nu vis vangt of niet. Dit zijn de ervaringen die alles zo bijzonder maken. Tijdens een aantal trips dit jaar heb ik een kampeer kooktoestel meegenomen en maakte ik ontbijt van verse krab, aardappelen, saucijsjes en fruit. Het smaakt gewoon zoveel beter op het water. Je weet wel, zo’n heerlijke warme maaltijd. En als er even geen aanbeten zijn dan plaats je een topbel en geniet je even van een hazenslaapje. Oh! De spanning als je gewekt wordt door een fanatiek rinkelende bel als teken dat er een vis aan de andere kant van de lijn vastzit! Of zonlicht dat opkomt over de bergen, één van Gods mooiste schilderijen! Ik hoop dat jullie allemaal dit gevoel delen: dat andere zaken net zoveel plezier kunnen geven als het vangen van de vis zelf!

Kinderen die de ervaring delen

.

Als je in deze regio geen beschikking hebt over je eigen boot dan zijn er andere opties voor nagenoeg alle soorten van visserij in deze regio. Charter boten zorgen voor een basis ervaring: materiaal en aas samen met 20 mensen aan boord. Deze trips kosten 75 tot 100 dollar per persoon voor zalm, steur en bodemvissen en iets meer voor heilbot en tonijn. Dit zijn behoorlijk eenvoudige trips en niet geschikt voor de serieuzere sportvissers. Boten met gidsen, meestal met maximaal 6 personen aan boord geven een veel betere ervaring. Deze vissen ook met kleinere boten die in water kunnen komen waar de grotere charterboten niet bij kunnen. Deze trips kosten ongeveer 150-175 dollar per persoon per dag. Deze gidsen zijn vaak ook veel succesvoller. Sommige gidsen zullen ook op krab vissen als bonus voor hun klanten en als aanvulling op de vistrip. Deze kleinere boten zijn over het algemeen open boten zonder dak dus je bent hiermee blootgesteld aan het weer en moet dus goede kleding dragen.

Niet zo’n goede ervaring…..

.

Begin oktober, met de wintermaanden op de loer, ontstaan er weer andere vis mogelijkheden in deze regio. Maar de meeste vissers veranderen dan van vissen naar jagen. Herten, elanden, beer, kalkoen en poema wordt dan tot en met december bejaagd. Sommige speciale jagerij loopt door tot in het nieuwe jaar. Ook razor clams (scheermessen) kunnen in de winter bij eb gevonden worden. Je mag er hiervan maximaal 15 per dag meenemen met een speciale vergunning. Je vangt ze met een schep of met een speciale zuigbuis die ze uit het zand opzuigt. Ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden. De truc is om dan te stampen waarop de scheermes dieper in het zand kruipt en een klein deukje veroorzaakt in de oppervlakte. Precies in het midden daarvan zit een ademgat waarop je de zuigbuis plaatst; prijs innen en door naar het volgende gat!

Toch kan ik in deze periode niet wachten tot het weer lente wordt en ik de boot weer in kan om wat lijnen nat te maken.

Als ik terugkijk op dit jaar waren onze beste ervaringen onder andere de vangst van de erg grote steur aan het einde van het seizoen, veel groter dan normaal. Deze 9-voeter (dus: bijna 3 meter lang!) waar ik eerder over sprak haakte ik in 1meter20 diep water. Een uur later hadden we hem bij de boot waar hij zichzelf ondertussen in 50centimeter water geperst had voordat we hem terug konden zetten en hij zijn jacht op verse garnaal op de zandbank kon doorzetten. Deze vis sprong in zijn volle lengte uit het water op het moment dat ik de haak zette wat ons een eerste indruk van hem gaf, waarna hij 200 meter lijn nam voordat we het anker konden losgooien en achter hem aan konden gaan.

Te groot om aan boord te nemen!

.

Prachtige vis in prachtige omgeving

.

We hadden ook een aantal erg goede trips aan het einde van het seizoen die veel vis opleverden, we hadden ook een paar dagen waar op we niks vingen. We hadden fantastische zalmtrips waarin we onze wettelijke aantallen in 20-30 minuten vingen. Ik had mijn beste razor clam seizoen ooit. Ik ving een flink aantal prachtige 25-30ponds herfst Chinook zalmen. Ik had heel veel mooie momenten samen met goede vrienden. Wij zijn gezegend om in dit deel van de wereld te mogen wonen en van al dit moois mogen genieten. Ik vraag me ook wel eens af: hoe hou ik nog tijd over om te werken??

Dale heeft gelijk; dit soort ervaringen delen met goede vrienden vergeet je nooit meer!

.

Ik kijk uit naar het schrijven van een nieuwe serie artikelen en ik stel elke vraag of behoefte aan meer informatie rond deze visserij op prijs. Via deze website of via mijn onderstaande adres.

Cheers! Het was me een plezier voor jullie te schrijven.

Dale Murff
1734 s.e. 2nd street
Astoria, Oregon, 97103

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. hcd schreef:

  Aan alle lezers van deze site,
  Ook ik kan van alle 5 delen nog steeds genieten van wat Dale Murff schrijft. Het is niet alleen een geweldig fijne vent om mee te vissen,maar hij laat je ook nog meegenieten van al die grote zeeleeuwen die op de strekdam (1 km lang de oceaan in) te zien zijn. Het is werkelijk een mooie strijd als je zo’n steur aan je lijn krijgt en de kracht voelt die deze vis heeft.Voor het vissen op de zalm waren wij eens zo’n 20 km op de oceaan,gelukkig was het toen wel heel rustig weer (geen wind),en inderdaad werden we gecontrolerd op de zalmmaat en vin.
  Met Dale heb ik een paar fijne dagen doorgebracht op de Columbia River.
  Thanks again Dale and maybe we see you once from HCD

 2. admin schreef:

  Before 50 ?

  I hope that list isn’t too long :p

  HJ

 3. Arno schreef:

  My ‘list fishing places to visit before I turn 50’ is longer again.. ;-) Thanks Dale en hope too see you soon.

 4. admin schreef:

  I enjoyed them very much too, makes me want to come over asap :)

  Hendrik-Jan

 5. Michel schreef:

  Thanks Dale, I enjoyed your articles very much!

  Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *