Steur en zalm, Columbia rivier, USA (deel 1)

Dale Murff met boot voor zijn huis in Astoria

Greetings! Mijn naam is Dale Murff en ik woon in het Noordwesten van Oregon in de plaats Astoria aan de kust van de Pacifische Oceaan. De komende weken/maanden zal ik met jullie een aantal van mijn ervaringen, ideeën en gedachten rond het vissen op steur en zalm  in de monding van de Columbia rivier en de oceaan. Ik hoop dat jullie er plezier aan beleven.

Columbia river loopt door Oregon in het westen van de USA

Ik wil allereerst mijn goede vriend en gerespecteerde visser John Smit bedanken voor deze gelegenheid om de vis mogelijkheden, visbeheer aanpak en algemene informatie te delen; onze regio heeft veel te bieden als het gaat om vis-historie en mogelijkheden! Ik heb het plezier gehad veel met John samen te vissen in onze regio en ook samen met hem in jullie wateren op de voor jullie bekende roofvissen!

Ik heb ondertussen bijna 40 jaar gevist waarvan ik de laatste 15 jaar me met name geconcentreerd heb op de monding van de Columbia rivier en een paar wateren in de buurt. Het was in de lente van 1996 dat ik uitgenodigd was om met een gids mee te gaan om in de buurt van Astoria op steur te vissen. Ik had er nog nooit op gevist en wist ook niet goed wat ik er van moest verwachten. Mijn ervaring tot dan toe lag in het vissen op verschillende soorten zoals forel, steelhead zalm, rock fish, en zoetwatersoorten zoals crappie, bass, blue gill en ook meerval. We startten vroeg in de morgen en voeren ongeveer 3,5 kilometer naar de monding van de rivier. Op de eerste plaats gingen we voor anker in ongeveer vier meter water en de gids (Andy Betnar) beschreef hoe een aanbeet er ongeveer uitzag, hoe je de haak moest zetten en de vis moest drillen. Na ongeveer 15 minuten begon mijn hengel te dansen en Andy riep: “een aanbeet, een aanbeet, pak hem, pak hem!”. Ik greep de hengel uit de hengelsteun en voelde de vis trekken aan de andere kant van de lijn. Ik zette de haak met de kracht en de lijn begon van de spoel te lopen terwijl de vis zijn eerste run maakte.

Materiaal:
We gebruiken relatief licht materiaal net als het vissen op steelhead (Dutchanglers: zwaar snoekmateriaal), medium hengels 8’-6”, 30lbs nylon met een 50lbs gevlochten onderlijn, een slider waaraan een 4oz driehoekslood zit en een levende garnaal die aan een 2/0 weerhaakloze haak zit.

De lijn liep nog steeds van de spoel en de vis ging maar door met zijn eerste run. Op dat moment sprong de vis uit het water en maakte een indrukwekkende staartdans over het oppervlakte waarbij we de kans kregen om voor het eerst deze indrukwekkende soort te zien. WOW! Ik was gelijk verslaafd aan deze nieuwe vissoort en deze manier van vissen!

Na ongeveer 15-20 minuten konden we het prachtige beest landen, 85lbs zwaar en 59,5 inch lang. We vingen die dag nog verscheidene andere vissen en ik vroeg me af of wat wij vandaag ervaren hadden elke keer zo zou zijn en waarom ik nog nooit eerder van dit type vissen had gehoord!

Mooie steur naast de boot

Een paar weken later kocht ik een 16ft aluminium boot, nauwelijks groot genoeg voor de ruigheid die de Columbia rivier af en toe kan hebben…… Ik gebruikte de eerste jaren om notities te maken, getijde journalen aan te leggen, de heetste bijtperioden, watertemperaturen, geulen en al het andere waarvan ik dacht dat het bij zou dragen aan mijn begrip van deze indrukwekkende vis.

Dale Murff met boot voor zijn huis in Astoria

De Columbia rivier bij Astoria is ongeveer 6 kilometer breed. Op sommige stukken dichtbij zelfs meer dan 10 kilometer breed. Een hele brede rivier dus die ongeveer 10 kilometer per uur stroomt, waarbij het uitgaande water teruggeduwd wordt door de Grote Oceaan. Dit kan grote golven veroorzaken en veel stroming; omstandigheden waar je respect voor moet hebben. Het heet daarom ook het “kerkhof van de Pacific”; veel schepen zijn vergaan bij het passeren van deze watergrens. Er zijn drie vaargeulen in de Columbia bij Astoria. De hoofdvaargeul aan de Oregon kant voor de grote schepen, in diepte variërend van 10 tot 42 meter. De andere geul ligt aan de Washington staat zijde die ongeveer 6 tot 18 meter diep is. En dan is er in het midden een ondiepere geul (3 tot 10 meter diep). Zandbanken liggen verspreid door de hele rivier heen die zichtbaar zijn bij laag water maar verdwenen bij hoog water; dit maakt de navigatie op dit water een uitdaging, zelfst voor de meest ervaren schipper in dit gebied. En ook de GPS kaarten zijn niet precies genoeg in dit gebied waarin de structuren en dieptes steeds veranderen. John kan van het bestaan van deze zandbanken getuigen en hoe snel het water onder je kan verdwijnen….. Op een zomerse dag werd ik namelijk ook slachtoffer hiervan en moest ik met John en zijn vader meerdere uren wachten totdat het water weer terugkwam en we door konden gaan met vissen…….. Je kunt letterlijk in 6 meter water varen en binnen 3 meter kan het teruggelopen zijn tot minder dan één meter zonder waarschuwing vooraf! Ik wil echter ook geen verkeerde indruk van dit water geven; het kan er heerlijk en kalm zijn, en erg mooi. Maar omstandigheden kunnen snel veranderen en daarom moet je hier altijd op je hoede zijn!

Vanaf een heuvel bij Astoria een overzicht van de (enorme) Columbia river

Er zijn verschillende technieken, vissoorten en gebieden waar je kunt vissen in de omgeving maar mijn focus zal zijn op het vissen op steur, zalm en de wetgeving en management van deze visserij in de Columbia rivier en omgevende wateren.

Astoria is een stad die gebouwd is rond visserij eind 1700. Het is in de historie bekend als het einde van de “Lewis and Clark trail” die Amerika verkenden van St. Lewis in Missouri naar de Grote Oceaan. In die tijd zat de rivier tjokvol met zalm en niemand besteedde eigenlijk aandacht aan de steur totdat recent, in de jaren ’80 en ’90, zijn populariteit dramatisch toenam en sportvissen steeds populairder werd naast de beroepsvisserij.

Ongeveer 8 jaar geleden ben ik een maatje groter gegaan qua boot, meer zeewaardig, en heb ik een officiële training gevolgd voor mijn “coast guard license” waarmee ik nu ook bevoegd ben om op deze wateren te gidsen.

In mijn volgende artikel zal ik verder ingaan op wetgeving, vergunningen, management van de visserij, de situatie van de vissoort en het effect dat sommige elementen nu op de populatie hebben.

Cheers!
Dale Murff.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *