Columbia river, de zalmvisserij (deel 4)

Mijn eerste COHO met Dale op de oceaan

Nu het steur seizoen op het einde loopt stel ik vast dat we een langzame start hebben gehad. Misschien wel de langzaamste in 25 jaar. De laatste weken is het echter stukken beter geworden. De laatste twee weken hebben we erg mooie vissen gevangen, waaronder drie bovenmaatse, en waarvan er één bijna drie meter en meer dan 350pond was. Wow! Alhoewel de aantallen laag waren, geniet ik eigenlijk zelfs meer van de kans die je dan krijgt om af en toe de haak in een mooie vis te zetten!

Een kleinere vis (onder de 120cm) geeft vaak een dril van ongeveer 5-10 minuten. Een grotere vis in de buurt van 125-160cm kan gedurende 30 minuten vechten en soms moet je zelfs van het anker af en achter de vis aangaan omdat anders de lijn van de spoel loopt! Een echte bovenmaatse kan wel meer dan een uur vechten en dan moet je zeker van het anker af en achter de vis aan! Je zult echt aan de vis moeten “pompen”, zeker geen werk voor de “slappelingen”…..! Dit jaar vingen we ongeveer drie tot vier vissen per dag. Aan het einde van het seizoen misschien een paar meer. De laatste jaren neemt dit aantal wat af. Vijf tot tien jaar terug vingen we er nog 30 of meer per dag!

Zalm!
Er zijn 12 soorten zalm die naar de Columbia rivier terugkeren om te paaien. De meest populaire voor sportvissen zijn de Chinook en de COHO of Silver Salmon. De Chinook is de grotere en wordt meer dan 35 pond groot. Coho wordt maximaal 20 pond.

Mijn eerste COHO met Dale op de oceaan

.

Juli is de maand waarin het seizoen wordt geopend op herfst- Chinook en Coho; op naar de monding van de Columbia rivier omdat deze vissen daar samenkomen als voorbereiding op hun terugkeer naar het Columbia systeem om hun levenscyclus te beëindigen! Trollen is de meest gangbare techniek als sportvisserij en we gebruiken een “diver” met een leader en een dubbele set haken bekend als de “mooching rig”, met ansjovis of haring als aas. De diver brengt het aas op de gewenste diepte, we gebruiken namelijk geen lood met deze visserij. Het aas heeft een paar inkepingen die maken dat het aas wentelt in het water; hiermee simuleert het een gewonde vis.

Een spinner achter de diver is soms ook productief. Weerhaakloze haken zijn verplicht op de Oceaan en alle natuurlijk opgegroeide vis (dus degene die het kleine dorsale vinnetje nog hebben) moeten onbeschadigd teruggezet worden om het natuurlijke bestand op niveau te houden. Vis uit de kwekerij zijn vissen die opgegroeid en uitgezet worden in visprogramma’s van de staat. Ze worden uitgezet zodat ze naar de oceaan kunnen trekken en komen twee tot vier jaar later terug afhankelijk van de soort. Deze vis zijn herkenbaar aan de verwijderde dorsale vin.

"spinner diver" montage voor het trollen op zalm

.

We trollen 5-7 km/u en proberen verschillende dieptes totdat de vis gevonden is. Zalm zit dikwijls dicht bij de oppervlakte in de oceaan. De visdiepte wordt bepaald door de hoeveelheid lengtes lijn te tellen die we van de reel trekken (pulls) tot aan het eerste oog van de hengel. We starten met de eerste hengel met 8-10 “pulls” en dan 12-14 net zolang totdat we vis beginnen te vangen. Dan stellen we de andere hengels bij op dezelfde diepte. Line-counters worden nu steeds populairder zodat je niet meer hoeft te tellen. Sommige vissers gebruiken ook “flashers” en andere materialen als extra aandachtstrekkers maar persoonlijk denk ik niet dat dat nodig is.

Super-relaxed trollen op zalm

.

Als een vis aanbijt wordt de diver automatisch omgedraaid waarmee zijn weerstand op de lijn verdwijnt. Je voelt dan dus alleen de vis! Chinook zijn de meer stevige vechters en beide soorten hebben zachte bekken dus je moet de slip behoorlijk los zetten om te voorkomen dat je haak uit de bek trekt.

Na een aanbeet keer de diver automatisch en kan zonder druk gedrild worden

.

In augustus is de trek in de rivier begonnen. De vis technieken zijn dan vergelijkbaar, alleen Chinook heeft dan de neiging langs de bodem van de geulen te trekken. De Coho zit meer op halfwater in het midden van de rivier. Spinners worden dan wat vaker gebruikt maar ook ansjovis en haring doen het hier goed. Vissen doe je meestal met opkomende getij omdat de oceaan dan vers water de rivier inbrengt. Omdat je in de eerste paar kilometers van de rivier vist is het ook de plek waar krab veelvuldig voorkomt om voedsel te zoeken. We zetten dan soms ook eerst onze krab kooien voordat we op zalm gaan vissen en die we dan na afloop van het vissen weer ophalen. Een heerlijke bonus als aanvulling op onze zalmvangst! Er zijn veel gebieden waar catch&release op zalm wordt gevist maar in onze regio wordt er puur op gevist vanuit een oogpunt van consumptie.

Een extra bonus naast het vissen

.

Ook van krab is de minimummaat vastgelegd (via de breedte van de schaal)

.

Als het getij meezit vissen we soms in de monding ook nog op bodemvis voordat we naar de trailerhelling teruggaan. Lingcod, cabazon, zeebaars en zeeforel zijn de soorten die bij de rotsen gevonden kunnen worden en gevangen worden met firbeall jig en shadjes, erg te vergelijken met jullie snoekbaars visserij. Als de oceaan condities gunstig zijn kan er ook op heilbot en Albacore tonijn gevist worden, en erg dichtbij! Tonijn is spectaculair, misschien dat ik daar nog eens specifiek een artikel over schrijf. In juli en augustus doen we soms ook nog wat catch&release steurvisserij als we die dag genoeg op zalm gevist hebben.

Het zalmseizoen is nu begonnen en ik ben erg benieuwd wat deze verandering van visserij gaat brengen!

Dat was het voor dit artikel. In het volgende artikel zal ik wat vertellen over mijn mooiste ervaringen en over het graven naar razor clam (scheermessen)!

Hou die lijnen strak!

Dale Murff.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *