Columbia rivier USA, vissoorten en regelgeving (deel 2)

Ik wil dit deel wijden aan de verschillende soorten voor de sport- en beroepsvisserij in de directe omgeving van Astoria, Oregon in de Columbia rivier. Vele soorten zalm komen in dit gebied voor waarvan  Coho, Chinook, chum en red salmon de meeste populaire zijn. Stealhad, tonijn, heilbot en verschillende “rock fish”zijn daarnaast goed bevisbaar! Op komen forel, crab, mosselen, bass, witte steur en de nu beschermde groene steur in de directe omgeving van deze kleine stad voor.

Iedere visser moet een visvergunning hebben van de staat waarin gevist wordt, in welk water dan ook. Voor 12-18 jarigen is er een jongerenvergunning; deze is iets goedkoper. Daarnaast is er voor sommige soorten een vangst-document die bovenop de vergunning verplicht is; dit geldt voor zalm, steelhead, heilbot en steur (26,50 dollar). Er is een striktere regulering op de visserij op deze soorten omdat vis-management de vangstaantallen en de “terugkeer van zee”van deze soorten registeert. Er zijn vergunningen voor één dag (33 dollar) en voor drie dagen beschikbaar voor toeristen (46,25 dollar); deze zijn veel goedkoper dan de jaarlijkse vergunningen (106,25 dollar) en vangst-documenten. Separaat moet je voor crab, mosselen en zandgarnalen een “schaaldier-vergunning”kopen, zelfs wanneer je deze alleen als aas voor de visserij gebruikt (20,50 dollar).

Krab vissen met kooien

.

De steur wetgeving voor de monding van de rivier staat meenemen toe vanaf midden mei tot begin juli met een maximum van één vis per vergunning per dag en niet meer dan vijf per persoon per jaar (Dutchanglers; hé, idee voor Nederland!?). Er is een interval qua lengte dat meegenomen mag worden; 45 inch is de minimumlengte, 60 inch is het maximum. Alles erbuiten moet teruggezet worden. Catch & release mag gedurende het hele jaar (Dutchanglers: hé, opnieuw een idee voor Nederland!?).

Voor zalm zijn er verschillende seizoenen. Spring Chinook loopt in maart, april en mei. In de zomer mag gevist worden op steelhead en in de winter op Coho. Herfst-Chinook loopt in juli, augustus en september. Heilbot mag gevangen worden in juli en augustus afhankelijk van quota en vangstaantallen. Tonijn in juli, augustus en september. Er zijn lengte beperkingen voor iedere soort en alleen die zalm mag meegenomen worden waarbij een kleine dorsale vin ontbreekt; dit is een indicatie dat deze in een kwekerij is opgegroeid en geen “wilde” vis!

Ieder jaar opnieuw worden de quota vastgesteld. Deze zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, voorspellingen van de hoeveelheid vis die terugkeert uit zee; dit alles om de bestanden zo goed mogelijk te houden. Als blijkt dat aantallen kleiner of groter zijn dan verwacht, kunnen veranderingen worden aangebracht in de hoeveelheden die gevangen mogen en het seizoen kan zelfs gesloten worden. Voor de beroepsvisserij zijn er aparte regels maar vallen onder dezelfde beperkingen quota’s.

Om de visserij te managen en een begrip te houden hoeveel vis er in de Columbia rivier zit, wordt steur gevangen en “ge-tagged” door de overheid. Deze tag wordt gekoppeld aan informatie waar de vis gevangen werd en hoe lang, zwaar in welke tijd. Als deze vis later opnieuw gevangen wordt, wordt de informatie verzameld van waaruit informatie over groei, locatie etc afgemeten wordt. Zalm krijgt in de kwekerijen een chip in het hoofd; deze kan uitgelezen worden wanneer de vis is gevangen en controleurs (bij iedere botenhelling!) halen de chip er dan uit.

Dale met een steur met “tag”

.

De laatste jaren is de steur populatie aanzienlijk gedaald. Het quota in 2010 is nu nog maar 1/3 van het quota van 2009. De belangrijkste vermoedelijke oorzaak van deze daling is de hoeveelheid gidsen hogerop de rivier bij Bonneville dam die de grotere steuren vangen; de paairijpe vissen. Deze vissen worden keer na keer gevangen en de stress voor deze beesten beïnvloedt hun reproductie negatief. Steur is zelf ook doelwit van andere dieren; er zijn steeds meer zeeleeuwen in dit gebied en deze vreten in grote getale de steur en zalm wat ook een dalend effect op de populatie heeft. Kijk maar eens naar de volgende video!

.

.

Een witte steur van 45 inch lang is ongeveer 12-13 jaar oud. Een steur van 60inch ongeveer 20-25 jaar. Ze groeien dus langzaam en een verkeerde berekening in quota kan dus vele jaren zichtbaar blijven. De steuren kunnen meer dan 6 meter lang worden en meer dan 1500lbs zwaar: ze zijn dan meer dan 100 jaar oud!! Alleen de vrouwtjes worden meer dan 60inch groot. De sanctie op het hebben van een te grote vis is daarom veel groter dan voor een te kleine; dit omdat deze vissen dus voor de nakomelingen zorgen en veel ouder zijn!

Een dergelijke vis kan dus ouder zijn dan 50 jaar!

.

Vangst resultaten voor zalm en steur worden heel precies in de gaten gehouden. Dit wordt gedaan door op elke boothelling gedurende het seizoen door de staat aangestelde officials te hebben die elke boot controleren. Hierbij wordt navraag gedaan naar het aantal vissers, tijd van aanvang, hoeveel vis buiten het interval, hoeveel vis aan boord, catch&release, etc. Deze data wordt ingevoerd in een portable computer gedurende het seizoen en op basis van deze data worden beslissingen genomen over bijstelling van seizoenen, quota’s, etc.

Een official registreert van elke boot de vangstgegevens!

.

De overige vissoorten zoals rock fish en zoetwatervis worden niet op deze manier bijgehouden, simpelweg omdat de visserij hierop minder intens en populair is. De staat Oregon heeft ook kwekerijen waarin de vis wordt opgegroeid en later wordt uitgezet in de rivier.

In Oregon mag je met niet meer dan één hengel per visser vissen. Alleen in bepaalde meren en vijvers kun jij met een aanvullende vergunning met twee hengels vissen. Dit is pas dit jaar ingevoerd en werd goed ontvangen.

Ik hoop dat dit artikel een beeld heeft gegeven van de soorten en reguleringen. In het volgende artikel wil ik wat verder ingaan op materiaal, technieken, getijden, aas en hoe we vis vinden en de uitdaging van het navigeren en het vissen natuurlijk!

Cheers!
Dale Murff

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Michel schreef:

    Very interesting information. Over here, authorities could learn something from you the way you handle regulation over there.

    Thanks and best regards, Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *