Korte sessies

Michel met een snoek van precies 80

Het roofvissen wil me niet echt lukken op dit moment, een vroege ronde met Michel waarbij we om 04:00 op het water liggen (ja we zijn maf) levert naast wat lossers en een snoekje van precies 80cm verder helemaal niks op.  Komt nog bij dat de watertemperatuur al weer flink aan het stijgen is, meestal niet bevorderlijk voor de vangsten. Zelf stop ik meestal met vissen op snoek bij ca 20 à 21 graden watertemperatuur. Beter voor de vis wat mij betreft.

Michel met een snoek van precies 80

Ook een IJsselsessie met Jeroen levert behalve een volgeregende boot, wat leuke platen en een snoekbaarsje wat net aan de maat is niet echt veel op. Zeker op de IJssel lijkt het wel of alles meer dan een maand vertraagd is, dit ook getuige de steen en been klagende witvissers en roofvissers vanaf de kant.

Werpend vissend op de IJssel nog weinig success

Op de zaterdagmiddag van de 2e wedstrijd die oranje speelt op het WK sta ik dan ook topvisjes te vangen in plaats van voetbal te kijken, vissen is wat mij betreft toch leuker dan voetbal kijken. Terwijl ik in een klein kanaaltje de ene na de andere alver en kleine roofblei uit het water tik met een snoertje 10/100 en kleine maden, valt mijn oog op een donkere schim naast mijn nog wolkende grondvoertje. Mijn adem stokt als ik me realiseer wat het is, een dikke  spiegelkarper, en een goeie ook.  De vis trilt wat nerveus met de voorvinnen maar blijft wel lang genoeg hangen om mij de kans te geven een inschatting te maken van de grootte. Ik schat de vis op ruim 20 kilo en het zou me niet verbazen als het ruim meer is. Dan draait de vis langzaam weg en als ik nog eens goed kijk zie ik een bijna net zo grote schaduw van een ditto vis die als ik goed kijk een schubkarper lijkt te zijn.

Daar sta je dan met je snoertje 10/100, geen kans om een broodvlok te laten zakken en dus kan ik alleen maar kijken naar de van mij afzwemmende vissen. Terwijl ze langzaam uit mijn zicht verdwijnen bedenk ik me dat we hier maar eens moeten gaan voeren. De karperkoorts mag dan al jaren geluwd zijn maar deze kans laat ik me niet ontglippen. Ook Michel heeft er wel oren naar dus de avond na mijn ontmoeting met de grote vissen maken we wat plekken en gaan de eerste boilies erin. Wordt vervolgd……

Meerval :

De maandagavond belt Jeroen of ik zin heb om de IJssel nog even op te gaan. Omdat het best aardig weer is doe ik een tegenvoorstel, laten we proberen om met het kwakhout een meerval te vangen. Jeroen vind het best, dus staan we  niet veel later mijn 2,65 lange yam boot op te pompen. Het geheel wordt te water gelaten, we prutsen de dieptemeter erop en al snel laat ik de eerste ‘kloenk’ geluiden over het water schallen.

Terwijl Jeroen de roeiriemen bediend doe ik hetzelfde maar dan met het kwakhout. Als hengel gebruik ik een CJW jerkbaitstokje, zeker geen pook dus een meerval wordt leuk drillen. Na circa een tiental minuten hangt er opeens een dik signaal naast de octopus montage met wormen. Wat ik echter ook probeer ik weet geen aanbeet uit te lokken.

Dit scenario herhaald zich nog enkele malen tot we een omgevallen boom naderen waarvan ik toch wel vermoed dat er wel enkele snorremansen zullen wonen. Terwijl ik de eerste slagen met het kwakhout maak ziet Jeroen onde de boom een gigantisch bellenplakaat ontstaan. Het bellenplakaat verplaats zich richting onze boot en vermoedelijk het kwakhout. Snel geef ik nog wat klopjes terwijl Jeroen de boot richting het ‘wijd’ draait. Als er één opklapt dan weten we beiden wat ons te doen staat, ik moet hard blokken en Jeroen moet roeien voor wat hij waard is.

De boot ligt nog niet in positie of ik zie op de visvinder een dik signaal opdoemen, vrijwel direkt gevolgd door een snoeiharde beuk op de hengel. ‘”Roeien, roeien !” roep ik naar Jeroen die zich geen moment bedenkt en het gas eropzet, de meerval wil in eerste instantie naar beneden duiken maar bedenkt zich al snel en geeft gas richting de boom. Omdat ik met de hengel niet veel kans zie om de vis tegen te houden gebruik ik de trekkracht van de gevlochten lijn en mijn duim op de reel om de vis te keren, even lijkt het niet te lukken, maar net als ik denk dat we het niet gaan redden weet ik de vis toch te keren.

Een dril op het scherpst van de snede volgt, de vis blijft lang diep, neemt harde runs en trekt de hengel krom tot in het handvat. Na een goeie 15 minuten, terwijl we een heel stuk over het water voortgetrokken zijn, kan ik de vis in de bek grijpen.  Een meerval van 1 meter 35 is het resultaat.

1 meter 35 nederlands meerval

Jeroen heeft een video geschoten van het hele gebeuren die je hieronder terug kunt zien.

Graskarper:

Warm weer en ditto water en dan kun je in de polders rondom mijn woonplaats perfect graskarpers vangen. Een tweetal korte sessies leveren in totaal 3 vissen op die allemaal langer dan een meter zijn en boven de 30 pond.  Een formidabel mooie visserij, nog eens extra speciaal door het visuele aspect. Niks mooier dan een dikke graskarper die aan je korst nipt.

Thomas met een fraaie graskarper

Gericht een paar stekken afrijden levert 2 van deze dikkerds op

Er wordt dus zeker vis gevangen ook al is het geen snoek of snoekbaars. Komend weekeinde voorvissen op het Gooimeer met Arno en wellicht nog wat grashappers foppen.

Hendrik-Jan Verheij

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Igor schreef:

  Respect man!
  Echte allround visser.

 2. Ivar schreef:

  Schitterende vangst die meerval. Het mooiste vind ik nog de manier waarop jullie die vis gevangen hebben; een jerkbaitstok en kunstaas. Erg gave visserij! Leuk filmpje ook, bedankt voor het delen!

 3. Bram schreef:

  Zeker een mooie meerval! Is nog een van mn visdoelen dit jaar:)

 4. Roel schreef:

  Als we het over een gelukzalige glimlach hebben – HJ midden in de dril – mooie vissen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *