Met de familie naar frankrijk

Dan zal ik ook naar het water rijden ook :)

Visvakanties plannen is nooit een probleem, er zijn voldoende lokaties op deze aardkloot waar ik graag nog eens een keer naar toe zou willen gaan. Familievakanties daarentegen, waarbij iedereen het naar zijn zin dient te hebben, beperken de mogelijkheden altijd drastisch, zeker als je ter plaatse ook nog graag een hengeltje uit zou willen gooien.

Na een aantal jaren in zeeland gekampeerd te hebben waren we het kamperen en vooral het overwegend slechte weer wel even zat. Er werd dan ook voor gekozen om een huis te huren in Frankrijk. De te huren lokatie diende in het zuiden van Frankrijk te liggen zodat de kans op goed weer maximaal zou zijn. Een ‘nice to have’ zou natuurlijk zijn als de te kiezen lokatie ook nog eens aan bevisbaar water zou liggen.

La douce france

Nu zijn dit soort lokaties schaars,  maar na een stevige zoektocht wisten we toch een leuk en vrij afgelegen huis te vinden aan de rivier de Lot. Een zoektocht op internet (gelukkig spreek ik aardig Frans) leverde een beeld op van het specifieke stuk rivier, en voor we het wisten stond ik op een vrijdag de auto in te pakken om die nacht op weg te gaan. Dat inpakken van de auto had aardig wat voeten in de aarde. Niet eens omdat we zoveel kleren of andere spullen bij ons hadden, maar vooral omdat HJ graag wilde vissen en daar de nodige prut voor mee moest nemen. Vooral een 2,65m yam rubberboot met elektro en accu en 30 kilo boilies (en dan moest ik mezelf nog geweld aandoen), maden en wormen in grote hoeveelheden en natuurlijk hengels en molens zijn vrij grote ruimtevreters. Toch lukte het na het nodige herschikken om alles in de auto, dakkoffer en hengelkoker te krijgen waarbij de laatste 2 uiteraard op het dak vastgemaakt waren.

Niet dat het deze vakantie alleen om vissen ging, beetje genieten van de natuur, cultuursnuiven, maar zeker in de vroege ochtend en in eventueel wat verloren uurtjes wilde ik toch wel graag een hengeltje uitwerpen.  Daarnaast leent bijvoorbeeld karpervissen zich prima voor dit soort vakanties. Je knalt een goed ogende stek vol met particles en wat boilies en laat het voer zijn werk doen waarna je de beste uurtjes de stek bevist.

De reis begon vrijdag om 10:00 in de avond. Met de verwachte drukte op zaterdag wilde ik in ieder geval voorbij Parijs zijn voordat het daar erg druk zou worden. In Frankrijk zelf reden de fransen weer als vanouds chaotisch en hoewel het druk was konden we toch flink doorrijden.

Over dat chaotisch rijden van de Fransen heb ik trouwens een theorie. Ik denk dat er ooit begin 1900 een fransman is geweest die aan het begin gestaan heeft van de rijopleidingen in Frankrijk. Deze man heeft wat vuistregels op papier gezet, heeft enkele tientallen mensen een bepaald type rijstijl aangeleerd en ze vervolgens richting de departementen van herkomst gestuurd waar ze zijn lessen verder verspreid hebben.

U voelt hem natuurlijk al aankomen. Die fransman die daar ooit mee begon kon helemaal niet rijden en had daarnaast een nogal opvliegend karakter. Hij is direkt van de rug van een ezel, die een wrakke hooikar voorttrok en de hele dag door de man geslagen werd, in een of andere voorhistorisch model Citroën gestapt. Van die auto weten we niet al teveel meer, alleen dat er in ieder geval een claxon op zat. Na een minuut of 20 heeft hij zijn bevindingen op papier gezet die vervolgens hebben geleid tot die genoemde rij-opleiding, waardoor er nu geen fransen zijn die normaal auto kunnen rijden.

Na een vriendelijke ontvangst door de eigenaar van het huisje die ons een rondleiding gaf in en om het huisje en die het geen bezwaar vond als ik met mijn auto door de notenboomgaard naar de rivier zou rijden werd de auto uitgepakt en pakte ik nog snel een paar uurtjes slaap. De vakantie is begonnen.

Dan zal ik ook naar het water rijden ook :)

De andere ochtend werd natuurlijk meteen de boot opgeblazen,  dieptemeter gemonteerd, elektro erop en verkennen maar. Tot mijn geluk bleek het huis precies met de oever aan  het ‘ski nautique’ stuk te zitten.  Fransen met  jetski’s en in snelle motorboten al waterskiënd, nog erger dan een fransman in een auto wat mij betreft. Dat zou in ieder geval de vismogelijkheden overdag ferm gaan beperken.

Die ochtend was het in ieder geval nog rustig en terwijl ik rustig wat dieptes in kaart bracht viel het me al wel op dat op dit stuk rijkswaterstaat nog niet was langs geweest. Overal lagen dode bomen in het water en de dieptemeter gaf ook regelmatig behoorlijk listige signalen terug op plekken die er op het eerste oog  vrij schoon uitzagen. Toch wist ik na wat zoek en peilwerk een plek te vinden die mogelijkheden zou moeten bieden. Een obstakelduik in het water verder en een klim en hakpartij in wat bomen zodat ik ook nog een hengel in kon gooien en een stek was wat mij betreft gereed.  Bij de lokale leclerc fiks wat duivenvoer en mais ingeslagen en in de avond in de buitenbocht 15 kilo gekookte particles en 5 kilo boilies erin gekiept. Dat zou toch wat vis wakker moeten maken was de gedachte en bij een watertemperatuur van 24 graden moest de vis toch ook wel wat lusten.

Vismagneten (kopvoorn dan toch in ieder geval)

Vismagneten (kopvoorn dan toch in ieder geval)

De andere ochtend vond ik mezelf dan ook bij het krieken van de dag aan de rivier waarna al snel de eerste hengels erin lagen. Het water stroomde best pittig door dus ik koos voor korda big grippa loden van ca. 140 gram om niet meteen helemaal weg te stromen. Lang hoefde ik niet te wachten, binnen 5 minuten een aanbeet op de eerste hengel en wat op de meeste franse rivieren het geval is bleek ook hier op te gaan, kopvoorns, kopvoorns en nog eens kopvoorns. De wakers stonden niet stil en de ene na de andere dikke en minder dikke kopvoorn zat aan de boilies te trekken.

Allemaal best leuk natuurlijk maar niet helemaal waar ik voor gekomen was. Na een paar uur gaf ik het dan ook op en besloot ik die middag nog eens terug te komen met een feederhengel. Een dikke kopvoorn was mij ook best maar dan niet op een 3 lb karperstok.

En hier dan heel veel van :)

Het feederen die middag liep als een trein, de ene na de andere kopvoorn, blankvoorn, poisson chat en zelfs enkele dikke platten kwamen even naar de kant. Toen het voer op was had ik zeker meer dan 30 kilo vis gevangen. Ook de dagen erna met zoonlief vermaakte ik me opperbest. Een feedermontage met een kleine circle hook en het was voor hem slechts wachten tot de hengel stond te zwiepen om de volgende vis binnen te kunnen draaien.

Toch heb ik liever zijn neef van 2 meter 30

Toch knaagde het naast het feederen en cultuursnuiven nog wat, volgens wat internetsites moest er ook snoek, baars, blackbass  en snoekbaars zitten op dit stuk rivier. Helaas geen meerval, deze waren enkele stuwstukken lager wel te vinden dus daar ga ik me nog aan wagen deze vakantie. Maar goed, een snoekbaars of een blackbass zou ook wel welkom zijn dus werden er stevig wat uren besteed aan het werpen van shads en vertikaalvissen met shad en fireball op de meest interessant ogende stekken.

Steile rotswanden met schitterende overhangende richels, verzonken bomen, keiharde mosselbanken, schaduwrijke plekken onder bruggen, werkelijk elke potentiële stek werd bevist maar leverde niks meer dan 1 baars op.  Uiteraard heeft dat niets te maken met het feit dat fransen niet over vissen kunnen praten zonder in elke zin het woord ‘friture’ te gebruiken dus ik moet constateren dat ik het ofwel verleerd ben danwel dat het water te warm is of dat ik toch ’s nachts moet gaan vissen.

Ik denk dat het de laatste is :)

Toch hebben we het naar onze zin…. lekker zwemmen, wijn drinken, sightseeing, beetje feederen. We komen de vakantie wel door. Komend weekeinde komt Michel een paar dagen langs en dan zullen we eens wat stuwstukken naar het oosten gaan waar meerval moet zwemmen. Ik kan me nu al verheugen op een dagje kwakhoutvissen. Ik heb nog wormen zat :)

Rocamadour

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Arno schreef:

  Nou ja niet veel… In Schagen was het een drukste van jewelste bij de boekhandels. Brullende mannen, gillende vrouwen en jankende kinderen. Allemaal duwen en trekken om maar de nieuwe roofvis te bemachtigen :-)

  http://freedom.nowonline.nl/global/asp-bin/image.aspx?siteID=52&imageID=29409&transformationID=92

 2. Volkmar schreef:

  En toch mis je niet veel HJ,

  Meervalletje van 120-130 naast de bellyboat gehad en aangetikt, maar met een watertemperatuur van 29 graden had deze toch verrotte weinig zin om ff te happen.

  Zondag van Michel les gekregen in het komkommers plukken op stromend water, maar daarover later meer op deze site. Ik heb hem op mijn beurt dan weer laten zien dat er ook courgettes tussen groeien, welke je langs de randen vindt…

  Goede vakantie nog daar, ik ga kijken of er nog zeebaarzen zwemmen op Rhodos. Alhoewel ook daar Catch and Freeze waarschijnlijk de visserij zal bepalen…

  Groet,
  Volkmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *