Wadend vissen deel 2

snoek
mooie tachtiger

Onlang schreef ik al een artikel over wadend vissen. Hierbij deel 2 inclusief 7 tips om wadend vissen plezierig en succesvol te maken

Oktober. Als het weer niet al te zeer tegen zit toch wel één van de mooiste maanden om te snoeken. Het licht begint al lekker schraal te worden. Blauw bijna. De winter staat er aan te komen, al mag die voor mij nog wel even wegblijven. Zeker als die net zo word als die van vorig jaar. Maar als we de weergoeroe’s mogen geloven krijgen we ook deze winter weer “Reinier Paping perioden”. Nou ja, we zullen wel zien.

In ieder geval had ik mijn zinnen weer gezet op een plas waar ik dit jaar al een paar keer eerder had gevist. Ik had er redelijk wat vissen gevangen van een gevarieerd formaat. Een echte topper was er nog niet afgekomen maar ach, het plezier van deze manier van vissen maakte veel goed.

snoek

mooie tachtiger uit een eerdere sessie

 

Als ik aankom zie ik tot mijn plezier dat ik alleen ben. Geen vissers, geen (naakt)recreanten en al helemaal geen bootjes. Heerlijk. Als ik omzichtig het water inloop merk ik op dat het behoorlijk helder is, iets wat me veel vertrouwen geeft. O zeker, ook op troebel water kun je met kunstaas erg goed vangen, maar toch geeft helder water me om één of andere reden een goed gevoel. Zal wel iets tussen de oren zijn.

Retro spinners

Ik begin te vissen met een flinke bucktailspinner. Volgens Volkmar behoorlijk retro, maar ik vis er nou eenmaal graag mee. Al na een paar worpjes is het raak. Een flinke tik verraadt een furieuze aanval op de combinatie van een stuk glanzend blik met een flinke bos haar. Wat een snoek hier in hemelsnaam in ziet is me nog altijd een raadsel, maar om één of andere reden ontlokken ze vaak een agressieve reactie bij die groene rovers. Even later kan ik mooie 70-er bevrijden van zijn tijdelijke ongemak. In het heldere water zie ik hem of haar weer gehaast wegschieten. Dat was al snel actie. Het weer is heerlijk zonnig, net als mijn humeur met het vooruitzicht van nog een paar uurtjes waden in alle rust voor de boeg.

Volgers

Mijn spinner zoeft al weer door de lucht en worp op worp worden gemaakt, gevolgd door het met bijna ingehouden adem terugvissen. Als ik na een aantal worpen de spinner weer binnenvis en uit het water haal zie ik dat deze is achtervolgd door een middelgrote snoek. Ondanks dat ik mijn spinner al weg is blijft ze, met de kop naar mij toe, gewoon liggen. Met een beheerst worpje gooi ik opnieuw mijn spinner in, zo’n 10 meter achter de plek waar de snoek nog steeds ligt. Ik draai mijn spinner zo binnen dat deze niet ver van de snoek voorbij komt draaien. Als ik de spinner zie aankomen kijk ik gespannen naar de snoek. Zal deze de aanval inzetten? Vlak voordat ik de spinner uit het water draai zie ik de snoek aanzetten en een schot maken. Helaas net te laat want dat vreemde gevaarte is nu al uit het water. Vlak voor mijn voeten draait de snoek weg. Ik zie deze nu niet meer maar denk te weten waar ze zich nu ophoudt. Ik maak een kort worpje in de richting van de vermoedelijk plek. Ik draai de spinner binnen en kan deze door het heldere water goed volgen. Wam! Hangen! 3x is scheepsrecht. Althans vandaag. De vis is iets groter als de vorige maar kan al snel worden geland. Zonder tang kan ik de vis gemakkelijk onthaken (lang leve de platgeknepen weerhaken) en weer snel terugzetten. Wat is dit toch een heerlijke visserij.

Werpend en wadend vis ik dit hele gedeelte van de plas af. Aanbeten blijven echter uit. Geen probleem, want in het volgende gedeelte, net na de opening, krijg ik meestal wel beet. Wat ik echter ook doe, er gebeurd niets. Ik besluit van aas te wisselen en de plek, die in het verleden vaak een hotspot bleek, opnieuw af te vissen met iets geheel anders. Een Strike Pro Busterjerk. Een vreselijke naam voor een prachtig stukje kunstaas. Een jerkbait ook die gemakkelijk vist, en zonder al te veel beweging al mooie uithaaltjes maakt.

snoeken

Waden met jerkbaits

Jerkbaits laten zich wadend over het algemeen wat lastiger vissen omdat je niet, zoals vanuit een boot, de jerkbait met de top naar beneden kunt binnentikken. Met de Busterjerk lukt dit echter behoorlijk goed, al duurt het even voordat je de zijdelingse beweging goed onder de knie hebt. In het heldere water vis ik deze langzaam zinkende plug lekker kittig. Na een aantal snelle tikken laat ik de plug ongeveer 2 seconden stil hangen om deze vervolgens weer te starten. Terugkijkend op eerdere sessies kwamen bijna alle aanbeten tijdens het stilhangen. Juist op die momenten ben ik dan ook extra alert. Opnieuw vis ik de gehele stek af. Resultaat blijft echter uit.

Vandaag liggen ze op andere plekken

Dan maar naar de overkant. Weliswaar ving ik daar tot nu toe nog nooit vis, maar ik weet dat dit niet alles zegt. Bovendien is de wind vandaag Zuid-Oost in plaats van de gebruikelijke Zuid-West, dus zou het me niet verbazen als de vis nu op andere plekken ligt. Op een ondieper gedeelte krijg ik zowaar een tik op mijn jerkbait. Ik ben verrast want op deze plek had ik er eigenlijk geen vertrouwen in. Zo zie je maar weer. Ik laat de mooie maar niet al te grote snoek lekker uitrazen. De jerkbait zit voor in de bek en de dreg laat zich eenvoudig verwijderen. Ik vervolg mijn weg en kom nu aan op een dieper gedeelte van de plas. Hier loopt een steil taluudje die er altijd erg snoekig uitziet. Ondanks meerdere pogingen in het verleden kreeg ik er echter nog nooit beet. Zou het vandaag anders gaan?

Ik werp de jerkbait steeds schuin naar voren waardoor deze zoveel mogelijk het taluud volgt tijdens het binnenvissen. Onderaan het taluud moet toch haast wel snoek liggen denk ik als ik de Busterjerk verleidelijk laat zigzaggen? Dan zie ik in een flits mijn jerkbait gegrepen worden Ja! Deze vis ziet er een stuk serieuzer uit als de vorige vissen en ik vermoed een dikke 90-er. De vis knokt flink maar moet het toch al snel afleggen. Even later ligt een dikke vis met de busterjerk dwars voor de bek voor mijn knieën. Ik pak de vis in de kieuwgreep en onthaak de vis. Uit mijn rugzak haal ik mijn camera met statief en maak met de zelfontspanner snel een paar foto’s waarna ik de vis, die net geen meter blijkt, weer in het water leg. De vis herstelt zich meteen en zwemt het diepe in. Cool! Eindelijk een vis op deze plek die er altijd al zo mooi uitzag maar waar ik nooit beet kreeg! Ik berg de spullen weer op in mijn rugtas en vervolg het taluud. De zon staat inmiddels al een behoorlijk stuk lager.

snoek dutchangler

net geen meter

De vis is los!

50 meter verderop is het weer raak. Vlak voor mijn voeten komt een snoek de Busterjerk halen. Ook dit is een mooie 90-er. Het lijkt er op alsof de vis vandaag behoorlijk los is. Vijf aanbeten in slechts 3 uurtjes vissen maakte ik hier nog niet eerder mee. Ik geniet.

10 minuten later zie ik, als ik de jerkbait tot vlak onder mijn voeten heb gevist een grote snoek wegdraaien. Potdorie, die zag er serieus uit. Eens kijken of ze nog een keer te verleiden is. Op de zelfde plek gooi ik keer op keer de jerkbait uit. Maar een volger, laat staan een aanbeet komt niet meer. Dan maar weer verder. Ik vis de jerkbait wederom schuin langs het taluud als ik ineens een klein tikje voel. Ik sla aan en een fractie van een seconde voel ik weerstand. Op de plek waar mijn jerkbait was ontstaat een dikke kolk. Shit, zou dat ‘m geweest zijn? Die pakt vast niet nog een keer, denk ik bij mezelf. En daar lijkt het inderdaad op want bij de volgende worpen gebeurd er niets meer. Net als ik denk dat de vis er inderdaad niet meer intrapt word mijn jerkbait weer onderschept. Als ik aansla voel ik de zware weerstand van een dikke vis. De vis dendert het taluud af en neemt de nodige meters lijn. Na 5 minuten geven en nemen zie ik haar voor het eerst. Het is inderdaad een hele mooie. Echt veel zin heeft ze nog niet want na het eerste oogcontact gaat ze er weer als een speer vandoor (story of my life;)) Na 10 minuten kan ik haar dan toch echt middels de kieuwgreep pakken. Een pak van mijn hart want ik had al gezien dat ze heel licht gehaakt was. Op de kant maak ik zo snel als ik kan met de zelfonstpanner enkele foto’s. Het meetlint geeft 114cm aan. Daarna leg ik de prachtige vis weer in het heldere water en hou haar even recht. Enkele staartslagen verraden echter dat ze al weer genoeg van me heeft. Toch hou ik haar nog even vast totdat haar kracht hiervoor te groot is. Met een grijns op mijn gezicht zie ik haar weer de diepte induiken.

snoek waden

prachtige najaarssnoek

 

7 tips voor plezierig en succesvol wadend vissen

 

1. Vis niet te licht.

De snoek komt je aas vaak recht onder de top halen om meteen weer weg te spurten. Ook heb je doordat je dichter op de vis zit bij de dril minder lijn uitstaan als bij het vissen vanuit een boot of vanaf de kant.  De kracht op de lijn is dan behoorlijk groot. Dynema is zeer sterk maar kan heel slecht tegen harde rukken. Zeker als je met een vrij stugge hengel vist (= weinig demping) kan die sterke lijn dan zomaar afbreken. Jou zwaar balend achterlatend…

Ikzelf vis met minimaal 30lbs Powerpro. Vis ik met zwaarder aas (jerkbaits bijvoorbeeld) dan kies ik voor 40 lbs lijn. Dit voorkomt ook dat je je lijn doormidden gooit (dag dure jerkbait…) als je een pruik werpt of de lijn ergens achter blijft haken.

2. Knijp die weerhaken plat.

Echt, je doet jezelf en de vis er veel plezier mee. En je hoeft heus niet bang te zijn dat jouw vis daardoor losschiet. Losschieten als gevolg van het ontbreken van een weerhaak kan alleen met een slappe lijn. Als je gewoon spanning op je lijn houdt kan dit dus nooit gebeuren. Natuurlijk zul je wel eens een losschieter hebben, maar die heb je net zo goed met weerhaken. Platknijpen dus. Zo kun je ook kleinere snoek die je niet wilt fotograferen perfect in het water onthaken. Om een idee te geven: over de laatste 15 aanbeten heb ik slechts 2 vissen in de dril gelost.

3. Hou de snoek tijdens de dril bij je uit de buurt.

Een gehaakte snoek kan rare capriolen uithalen. Vorige maand was ik bij de dril van een kleine snoek te nonchalant. Vlak voor me zet deze nog een keer aan en springt tegen me aan! Daarbij pakt de dreg mijn waadpak. Resultaat: vis weg en een gaatje in mijn net nieuwe waadpak. Je bent gewaarschuwd…

4. Neem altijd een kniptang mee

Het gebeurd gelukkig maar weinig dat je kunstaas diep is genomen maar helemaal uitsluiten kun je het nooit. Ga in dat geval niet lopen klooien en knip de diepzittende dreg (eventueel via de kieuwdeksel) meteen kapot. Ik gebruik een tang van het merk Knipex maar er zijn ook andere goede tangen te koop. Nooit vergeten!

5. Koop een waterdichte rugtas.

Wadend vissen ben je lekker mobiel. Om je spullen (laat thuis wat je niet echt nodig hebt) te vervoeren is een rugzak onontbeerlijk. Kies voor een waterdicht model (ook vismaat Edwin kocht er deze maand één bij Bever Zwerfsport) dan weet je zeker dat de boel droog blijft.

6. Stop een paar pleisters in je rugzak.

Snoekentanden en haken… (verder commentaar overbodig)

7. Koop voor je mobiele telefoon een waterdichte hoes.

Ik heb zelf al een 2 keer een telefoon geruïneerd door waterschade. En ik ken veel vissers bij wie dat ook is gebeurd. De oplossing is echter zo eenvoudig; een waterdicht hoesje. Ik gebruik die van Aquapac, maar er zijn meer merken die voldoen. Bij de meeste outdoor winkels (Bever, Zwerkei etc.) kun je zeker een geschikt model vinden. Ideaal is als er een koordje aanzit waardoor je deze om je nek (onder je waadpak) kunt hangen.

Veel plezier!

Michel Rijnberg

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Auke schreef:

  Allereerst een berichtje aan Michel: mooie vangsten, spreek inmiddels uit ervaring over het wadend vissen en kan je alleen maar gelijk geven!

  Hallo Jelle,

  Ik vis zelf ook regelmatig in dezelfde omgeving en het stikt er van de snoek. Het is belangrijk dat je blijft zoeken naar plekken waar de (aas)vis zich ophoudt, hier zit de snoek immers ook. Zeker nu het kouder begint te worden gaat de aasvis samenscholen. Ook het aas is iets waar je mee moet varieren om uit te vinden waar ze op reageren. Ik ben zelf een fanatiek spinnerbait visser en kan je vertellen dat als ik in de polder zo’n school met aasvis zie dat ik daar het liefste de spinnerbait doorheen trek, de reactie daarop is dat de aasvis in paniek wegschiet waardoor de snoek vaak geactiveerd wordt, een aanbeet kan dan bijna niet uitblijven. Ook de MonsterTail van Predox werkt momenteel erg goed; laat zich ook erg goed werpen als je ‘m even nat maakt weegt ie een goeie 20 gram, prima weg te zetten aan een baitcaster met reel.
  Ik hoop dat je begrijpt dat ik je geen stekken ga vertellen maar met Google Earth en mijn tips moet je écht wel vis kunnen vangen.

  Succes! >((((((((“>
  Auke

 2. Michel Rijnberg schreef:

  Hoi Jelle, ik woon aan de andere kant van Nederland en ben totaal niet bekend met de mogelijkheden rondom Rotterdam . Misschien een van de lezers? Wie heeft een tip voor Jelle? Alvast bedankt,

 3. jelle vanhellemont schreef:

  hallo :)
  mijn naam is jelle ben 26 jaar oud.
  ben een belg spijtig genoeg…
  want vis heel graag en heel veel en zit regelmatig
  2 uur in de wagen om zo tot in rotterdam te graken…
  om de polders af te vissen ;)
  maar het probleem is we gaan elke donderdag
  naar rotterdam plaatsen zo als bergambacht de vlist moerdijk
  enz … wat me op valt is dat de vis niet meer goed door bijt
  … volgens mij word er veel te veel gevist op die plaatsen en weet de snoek wat aas is… nu dat maakt het 1ns zo spannend maar
  voorige week donderdag was echt een slechte dag van smorgens 9 uur tot savonds 18:30 gevist en wat hadde we gevangen 2 baars’jes
  en een stuk of 5 aanbeten voor onze neus maar ze haken gewoon niet?… we visse met kustaas an henk simonsz liefst 2 of 4 deelig om een levens echte vis na te bootsen …. de visjes werken heel goed zelfs in belgie waar zo goed als geen snoek meer is… door domme mensen die de vis mee nemen wij zijn 100% catch and release!!!! maar echt alles !!! het is onze sport! meer niet!
  maar waar onze weinige visvangst kan aan liggen is dat er controle is de polder waters daar zijn amper 70cm tot max 1 meter … komt daar constant controle met een bootje over het water wat nog geen 4 meter breed is … de meeste maar 2 meter… en volgens mij heeft dit de vis weg gejaagd … het gras langs de water kant waren ze ook af aan het doen… kort om een soepje!!!
  wat ik wou vragen is heb jij een plaats plekje waar we kunne visse in groot rotterdam waar kunne visse … en ook een leuke polder is om te visse ? ik zeg niet dat de vis groot moet zijn gewoon als er maar iets gevangen word het is dan ook voor het plezier alvast bedankt groette jelle ( mooie vangst )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *