Västervik, Zweden; “Nature Playstation”, deel 2

De sectoren A,B en C van de visgebieden

George heeft informatie ingewonnen bij andere vissers. Het vissen is wat beter geworden maar de volle maan en het rustige weer maken dat de vis nog steeds niet echt actief is. Bovendien adviseert George me om echt wat tijd te nemen om te genieten van de schoonheid van alle kleine eilanden in sector B en C. Hij stelt daarom voor eerst een mooie boottocht te maken door sector C, daar ook op een paar plekken te vissen en dan door te gaan naar sector B (het fjord ten noorden van het Gambleby fjord) om daar de rest van onze tweede dag te vissen.

De sectoren A,B en C van de visgebieden

.

De vorige dag heb ik wat baarzen gevangen naast het vakantiepark. Wat mij opviel is dat George niet de techniek van het aanbieden van natuurlijk aas direct onder de boot hanteert middels een fireball of dobber. Een techniek die in Holland al vele vissen heeft opgeleverd wanneer we jerkbaits visten, helemaal als de vis de neiging heeft je kunstaas te volgen en dan tegen het natuurlijk aas “aanloopt”. George vindt het een aardig idee and stelt voor dat we dit proberen zodra we in het fjord zijn.

Baarsvissen vanaf de rotsen

.

Er staat vandaag wat meer wind, wellicht gunstig voor de visserij. Wanneer we vertrekken richting de eilanden neem ik onderweg wat foto’s van de vakantiehuisjes vanuit de boot.

De vakantiehuisjes van Lysingsbadet

.

We gaan door een smal kanaal dat het ene fjord met het andere verbindt. Prachtige huizen staan aan de oever van het kanaal en George zegt terecht dat dit op Vinkeveen lijkt, de plaats waar hij een tijdje heeft gevist in Nederland. Aan het einde van het kanaal woont één van de twee (!)beroepsvissers voor dit hele gebied en nadat ik er een foto van heb genomen varen we het Koninkrijk van de Eilanden in. Het ene kleine eiland na het andere. En met elke bocht weer een volgend prachtig landschap. Of een andere oever; rotsen, rietlanden, bomen. Op dit moment denk ik niet aan vissen. Ik neem alleen maar foto’s en geniet van de pracht van alles, fantastisch!

Het kanaal tussen de fjorden

.

Een paar foto’s van het gebied

.

.

 

.

.

George is echter supergeconcentreerd de boot aan het besturen, en gebruikt daarbij de GPS (de Fishing Camp stelt een GPS voor iedere boot beschikbaar!). Het is niet voor niets. Dit gebied is een mijnenveld. Overal rotsen, sommige zichtbaar, sommige niet…… Gelukkig staan ze allemaal duidelijk aangegeven op de GPS en als je zelf zorgvuldig kijkt kun je hun aanwezigheid ook vaststellen doordat er een ander golfpatroon overheen loopt waar het ondiep wordt.

George geconcentreerd op het water

.

De GPS toont de stenen middels zwarte kruizen in het scherm

.

Het is een mijnenveld

.

Met sommige stenen maar net zichtbaar

.

En sommigen alleen door een veranderend golvenpatroon

.

Ook is het  vreemd om de combinatie van zoetwater plantenvegetatie te zien in combinatie met zeewier. George stelt dat de snoek zelfs graag tussen kelp verblijft, echt traditioneel zeewier!

Zeewierbedden

.

Het kelp waartussen de snoek graag verblijft

.

We beginnen met vissen in een beschutte baai. Het water is kristalhelder en we kunnen de stenen op de bodem zien. George zegt dat ik over de stenen heen moet gooien en dan naar de boot binnenhaal, de snoeken liggen meestal tussen de stenen. Opnieuw gebruiken we de Russische jerkbaits van Hardbaits (www.hardbaits.ru). En al snel blijkt dat het vissen goed is! Diverse snoeken nemen de jerkbaits agressief en we krijgen diverse aanbeten. Wat fraai is is dat je de vis de jerkbaits kan zien pakken. Echt cool! George laat de boot of driften of gebruikt het anker die hij dan af en toe optilt zodat we de hele baai heerlijk uit kunnen gooien. Erg spannende visserij op gezicht.

De stenen zijn zichtbaar in het kristalheldere water

.

Een prachtige beschutte baai

.

We varen weer wat verder, opnieuw genietend van het uitzicht. Waarna we voor anker gaan in een relatief kleine opening waar het water tussen twee eilanden doorstroomt en planten en stenen garantie geven voor een paar plekken waar snoek zich ophoudt. In het Engels noemden we die NPHP; Nervous Pike Hiding Place. Nerveus? Ja, nerveus! En agressief! We vangen een aantal vissen op deze plek en missen er ook een paar.

George beslist dan dat we doorvaren naar het fjord in sector B. Opnieuw volgt een prachtige bootrit waarbij we ook door een smal kanaaltje gaan met interessant verkeersbord op een steen….”eland oversteekplaats!”. Ik begin te lachen maar George vertelt me dat in de lente elanden inderdaad dit kanaal overzwemmen wanneer ze terugkomen van de eilanden in de winter, en terug moeten zwemmen als het ijs gebroken is……..

Elanden oversteekplaats…….

.

Wanneer we aan het einde van het fjord zijn aangekomen, welke aanzienlijk breder en langer is dan het Gambleby fjord waar de eerste dag visten, kiest George een ondiepe baai waar we opnieuw gaan gooien. Hier begin ik ook met het aanbieden van een dode baars onder de boot. Opnieuw hebben we diverse aanbeten en tot de verrassing van George wordt de baars al snel gegrepen! Hij geeft aan dat dit zeker een techniek is om verder uit te diepen in dit gebied dus leg ik hem een aantal rigs uit waarmee je het doodaas kan aanbieden.

Na enkele vissen en een prachtige show van een grote roofvogel boven het riet besluiten we dat het tijd is om terug te gaan. De wind is behoorlijk opgestoken en het is een lange rit terug.

Roofvogel boven de rietlanden

.

George met een mooie vis

.

En hetzelfde voor mij

.

Terug bij het boothuis dragen we alle materialen terug en ontspannen we nog even op het terras van het Fishing Camp. Het was een fantastische dag. Ik kan de schoonheid van het gebied nog steeds niet geloven. Het heldere water. Het vissen op snoek in zoutwater tussen zeewier. De rotsen. De bloemen. De vogels. En zeker de hoeveelheid snoek die hier gevangen kan worden!

Ik bedank George hartelijk voor deze fantastische ervaring en voor de leuke tijd die we samen doorgebracht hebben. Het was super. Dit gebied en deze visserij kan ik echt aan iedereen aanbevelen die van actief vissen op snoek houdt in een avontuurlijk en prachtig gebied!

 

John Smit

In het volgende artikel ga ik dieper in de op “vis bijzonderheden” van dit gebied, de service die het Västervik Fishing Camnp biedt, wat informatie over het gebied, etc. Dus als je geïnteresseerd bent, dan heb je hieraan een overzicht wat je kan doen en hoe je er komt!

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *