We gooien er met de shad naar

Strakke vissen

Rondom het NKS is het vaak zo druk met allerhande geregeld en georganiseer dat mijn zin om te vissen meestal niet al te groot is. De afgelopen weken werd er dan ook niet bijster veel gevist behoudens enkele korte sessies op de IJssel.

Daar waar normaal gesproken de snoekbaars vanaf mid-september op de IJssel goed te vangen is blijkt het dit jaar elke keer toch nog behoorlijk taai om wat aantallen te vangen op de rivier. Echt samenscholen en de plassen optrekken lijkt er nog niet bij te zijn en afgezien van wat uitschieters de laatste weken is het gewoon hard werken voor een visje.

Afgelopen week kwam het er toch van om 3 avonden de rivier op te gaan waarbij een aantal vaak goedlopende stekken geankerd werden uitgevist. Frappant was dat je vaak een echt bijtuurtje had waarin je je helemaal klem ving, waarna het opeens over was. Toch wisten we enkele, voor IJsselbegrippen, mooie vissen te vangen in de 50 en 60 centimeter. Dit uiteraard naast een heleboel vissen van het formaat ‘komkommer’.

De techniek die we hiervoor gebruiken is het geankerd uitvissen van kribvakken en stroomnaadjes met kleine schoepstaartshads van ca 3 inch in combinatie met loodkoppen van 5,7 of 10 gram. Door deze met kleine tikjes tegen de stroming in terug naar de boot te vissen krijg je een dodelijk trage presentatie waar de snoekbaarzen vaak heel venijnig overheen vliegen.

Werpend vissen, een leuke toevoeging aan het arsenaal van technieken

Natuurlijk vang je zo vaak kleine vis, maar door een stek echt af te hameren hebben we gemerkt dat er op het laatst toch vaak 1 of meerdere grotere vissen overheen vliegen. Erg leuk om te doen deze manier van vissen en zeker op licht materiaal goed voor flinke sport.

Afgelopen zaterdag, ondanks het feit dat we niet overliepen van enthousiasme, moest er voorgevist worden op het Haringvliet. De berichten waren wat matig maar er zou op het gekozen parcours toch wel een visje te vangen zijn ? Mochten we een werkende strategie vinden en we hadden nog wat tijd over dan konden we altijd nog wat gaan werpen op grove baars.  Lekker licht vissen op deze roofridders kan soms ook een geniale visserij zijn

Leuke baars van het Haringvliet

Na de obligate 2 uur rijden werd de boot getrailerd en het viel ons al meteen op dat het water voor Haringvliet begrippen vrij helder was. Op diverse gekende stekken viel geen witvis te bekennen maar goed dat zegt niet altijd wat en dus werd er vol goede moed aangevangen met vissen.

We passeerden diverse andere boten maar de berichten waren verre van positief. ‘1 aanbeetje’, ‘Een ondermaatse’, ‘1 vis’ en meer van dat soort uitroepen deden ons vermoeden dat het wel eens een taai dagje zou kunnen gaan worden.

Diverse technieken werden geprobeerd, we wierpen wat ondiepe kantjes uit, we speedvertikaalden, er werd subtiel gevist met spiering, dropshot en shad maar een aanbeet wilde maar niet komen. Tegen het middaguur was ik het dan ook zat en hoewel de wind flink waaide en het richting de brug dus waarschijnlijk niet echt lekker meer zou zijn qua golven toch maar die kant op. We gaan geen 4 uur heen en weer in de auto zitten om niks te vangen.

Na in de grote klotsbak die het Haringvliet kan zijn, flink door elkaar geschud te zijn kwamen we in het verlengde van de brug en hier zag het water er inderdaad wat troebeler uit. Op het eerste waypointje visten we dan ook het taludje uit en binnen no time kreeg ik een fraaie aanbeet die er afrolde. 3 meter verder weer een beuk, de aanslag ging faliekant door de slip heen en een zwaar hangende vis mokte onder de top.

Dat voelde goed aan zeg ! De boot min of meer op diepte houdend probeerde ik de vis omhoog te krijgen maar daar was geen kans voor. Een ontegenzeglijk zware vis mokte en bleef diep om er dan vervolgens af te rollen, mij licht ontgoocheld achterlatend.

Jeroen met een hard knokkende 60-er

Veel tijd om er chagrijnig over te zijn was er niet want al snel hing de volgende vis eraan. Ook Jeroen liet zich niet onbetuigt en binnen no time trokken we er een mooie serie vissen uit. Vissen konden we dus nog wel…. Na nog wat stekjes te hebben afgevist besloten we om eraf te gaan. Niks nuttigs geleerd voor de wedstrijd maar in ieder geval nog wel de hengel een paar keer goed krom gehad.

Grote staart, een echte knokker

Komend weekend voor het ‘echie’ mijn voorspelling is dat je met 3 à 4 vissen er goed bijzit.

Hoe we die zouden moeten vangen ? Ik heb geen werkelijk geen idee.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *