Vakantie update

Dikke 70-er

Na vorig jaar in Frankrijk op vakantie te zijn geweest besluiten we deze vakantie om weer eens een poging in nederland te wagen. Leuk voor de kinderen die op de camping met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen, en leuk voor ons omdat er een hoop te doen is in de regio. De boot gaat mee, in eerste instantie als veredelde aanhangwagen maar gezien de lokatie (Stellendam) zal er ook zeker een aantal malen gevist gaan worden.

Na een vlotte rit staan de tenten al snel en de eerste dagen brengen we door op het strand waar we ons vermaken met zonnen, zwemmen en het vangen van garnalen. Ik weet het zelfs voor elkaar te krijgen om in een mui een beste tong in het garnalennetje te krijgen maar deze weet te ontkomen op het moment dat ik het net omhoog breng. Met een hoop kabaal en een dikke ‘V’ trekkend zwemt ze met het terugtrekkende water weer de zee in.

Een dagje op het Hollands Diep / Haringvliet met Bas blijkt taai te zijn. Normaal gesproken kun je op dit water werpend / speedvertikalend altijd wel aardig een visje vangen maar dat blijkt nu niet gemakkelijk te zijn. Links en rechts peuteren we een visje los maar echt woest wordt het nooit. ’s avonds vissen we nog even op het Volkerak maar ook in de avondschemer weet ik geen aanbeet los te weken.

Omdat de grote wateren niet veel prijs geven besluit ik later in de week om de rivieren op te zoeken. Zeker op de onder de invloed van het getijde staande wateren is het in de zomer vaak net wat gemakkelijker om een visje te vangen. De stroming zorgt voor meer zuurstof in het water en dat is vaak een voorwaarde voor het vangen van vis in de maand Augustus.

De dames zetten we af op Zuidplein om lekker te winkelen en zelf rijden we door naar de helling. In eerste instantie moet de getijdestroming er nog in komen maar als deze er in komt vangen we in korte tijd een aantal mooie snoekbaarzen die flink knokken en het lichte vertikaalmateriaal flink testen. Wat opvalt is dat het allemaal grove vissen zijn die flink hooggebouwd zijn.

Dikke 70-er

Zondag’s is het weer inmiddels helemaal omgeslagen en met een bak wind en de nodige voorspelde buien keer ik met Andre de Wit terug naar de rivier. Met de bilgepomp op volcontinue en een dikke meter deining weten we al fireballend en vertikalend 2 snoekjes en een aantal fraaie snoekbaarzen te vangen. Ik los op een forse voorn nog een hele dikke vis die de dag een echte gouden rand had kunnen geven.

Leuk slag vis

Ruig weer ruige vissen

Prachtig

Mean Green

 

Het weer is er inmiddels ook niet beter op geworden, de ene actieve storing na de andere trekt over ons heen en de temperaturen zijn niet echt heel behaaglijk. Komt nog bij dat het gras onder onze tent vanwege het vele vocht begint te rotten waardoor je af en toe een behoorlijk naar luchtje moet trotseren om droog te zitten :) Toch vermaken we ons prima met bezoekjes aan Neeltje Jans, het bezoeken van wat pittoreske dorpjes en het barbecuen onder de paraplu omdat het net moest regenen toen het vlees erop lag.

Als ik de ochtend na de barbecue heel vroeg wakker wordt hoor ik uit de naast de camping gelegen sloot een heel koor aan smakkende geluiden. Omdat ik ook iets kwijt moet loop ik richting het toiletgebouw en loer ik op de weg terug door het riet heen waar ik na enige tijd een groepje karpertjes zie die de muggenlarven tussen de rietstengels aan het opzuigen zijn.

Opportunist als ik ben roept dit om actie en in de tent kijk ik even om me heen naar een geschikt aasje. Mijn oog valt op een zak eierkoeken en gewapend met een penhengel en een 2500 molentje met 20/100 nylon sta ik even later weer bij de sloot. Het duurt niet lang voordat een van de karpers de stukjes eierkoek die ik tegen de overkant heb gegooid in de gaten heeft en voor ik het weet worden deze gris van de oppervlakte afgegrist. Het nadeel voor mij is dat er een manshoge rietkraag voor me staat maar door hier overheen te werpen weet ik toch al snel een mooi bonkig schubje te haken waarna ik al heen en weer rennend het visje uiteindelijk door een opening in het riet weet te landen. Uit mijn ooghoeken zie ik de rest gewoon doorazen en ik vermaak me in de vroege ochtend prima met het, in campingsmoking gekleed, vangen van kleine schubkarpertjes.

Leuke sport op licht materiaal

Die week komt ook Volkmar twee daagjes langs en we kiezen dit keer voor een ander getijdewater onder de rook van Rotterdam. We vangen wat baars, Volkmar weet een paling midscheeps te haken die zijn shad en onderlijn tot een slijmerig prop reduceert en we weten nog wat leuke snoekbaarzen te haken. Zeker geen topresultaat maar we vermaken ons prima en Volkmar heeft zich in ieder geval gekwalificeerd voor het NK palingworstelen.

Op naar het WK ?

Paar leuke snoekbaarzen

De dag erna besluiten we er vroeg uit te gaan en we gokken op groot. Werpend vissen op het Volkerak op grote snoek. Omdat we er al in het donker opliggen kiezen we ervoor om heel kortstondig even te verticalen waarbij Volkmar een dikke vis halverwege de dril lost. Aan mijn fireballhangel hangt een grote diepgevroren voorn die, als we ons gereedmaken om te gaan werpen, wordt gegrepen waarna er in hoog tempo lijn wordt genomen. Ik pak snel de hengel en hijs aan maar geheel in lijn met de matige resultaten van de laatste tijd is er geen tegenwicht behalve een afgekloven voorn op de fireball.

Een prachtige ochtend

We vissen hierna een aantal plantenbedden af waar ik op een grinder spinnerbait een vis missla die even later door Volkmar wel gevangen wordt. Een prachtige hardvechtende snoek van dik in de 80 centimeter. Hierna komt de zon er flink door en krijgen we vrijwel geen aktie meer. Ik weet aan het eind van de ochtend nog wat snoekbaarsaanbeten los te weken waarna we van het water afgaan.

 

Op de spinnerbait, uit de planten

 

Toch nog een paar aanbeten

 

Voor het weekend breken we ook onze tent op. De weersvoorspellingen zijn niet woest en we besluiten om de laatste week weer lekker in het comfort van ons eigen huis door te brengen. Wellicht geeft mij dat ook de kans om op ‘gekend’ water nog een paar mooie vissen te vangen.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *