Wedstrijd Lage Vaart, Almere. Gewonnen!

De eerste wedstrijd van het seizoen is bij ons de voorjaarswedstrijd. Deze wedstrijd  is een op zich staande wedstrijd en is dus een alles of niets wedstrijd. Aangezien de  voorjaarswedstrijd altijd het  laatste weekend van maart  gevist wordt is het meestal nog erg koud en is de vis nog niet echt los op de Lage Vaart. Maar een weekje zon of hogere temperaturen kunnen voor verrassingen zorgen.
Marco (mijn vaste koppelmaat) en ik vissen meestal een wedstrijd voor. Het liefst een dag van te voren. Maar omdat de wedstrijden altijd op zaterdag zijn is het niet mogelijk om elke keer de vrijdag vrij te nemen dus wordt er ook wel een aantal keren een week ervoor gevist.

Een week van te voren  voorvissen is niet ideaal maar beter iets weten dan helemaal niets. Zo hebben we op  15 maart lekker ’s middags in het zonnetje een aantal uurtjes gevist maar zoals verwacht niet veel gevangen. Wat wel duidelijk werd is dat het zonnetje en de oplopende temperaturen goed waren voor de ondiepe kanten. Als we al  een aanbeet kregen kwam deze dus van deze stekken, de diepere delen hebben we geen aanbeet gehad. Die informatie hebben we dus alweer mooi meegenomen en met de temperaturen van de aankomende dagen zal het alleen maar beter worden. Best lekker gevist en met de zoon erbij, hartstikke leuk!

Zoonlief is al net zo geïnteresseerd!

Voer en Aas:
Als je met twee man voor kan vissen probeer dan ook alles uit. Het maakt daarbij niet uit wie er vangt, dat geldt pas in de wedstrijd. Nu bleek dat een schraal voer gevuld met een enkele made, een aantal  4 mm pellets, casters, een paar geknipte mais korrels en een hand vol hennepkorrels,  het goed deden. Pieren werken nu nog niet goed, de vis raakt hierdoor te snel verzadigd. Aanbevolen flavour is vanille of caramel, het voer mag er net naar ruiken.
We hoorden ook dat de eerste brasems met paaipukkels al weer gevangen zijn kijk dat moet je ook meenemen juist deze brasems zoeken graag de ondiepte op waar het water een aantal graden warmer is en waar ze later hun hom af kunnen zetten.

De wedstrijd aan de Lage Vaart.
We moeten vroeg uit de veren. Alles is gisteravond al in de auto gepropt, alleen nog koffie zetten en het aas uit de koeling halen.  Als alle 25 personen gearriveerd zijn is het nummertjes trekken, ik moet als eerste, laat ik nou net nummer 25 trekken = KOPSTEK!  Hiermee zijn we dus lichtelijk in het voordeel, nu moeten we dat uitbuiten! Afgelopen week had ik nog even contact met John en hij wist mij te vertellen dat de fishfinder een watertemperatuur van meer dan 10C aangaf. Dat is belangrijke informatie: boven de 8 C gaan de vissen weer zwemmen en azen en met de temperaturen van de afgelopen week zal het water alleen maar warmer geworden zijn.

Ik besluit om echt alles of niets te spelen en bereid voor mijn doen veel voer voor of eigenlijk veel aas. Ik gebruik 1 kilo droog voer zwart en maak het aan met het water waar ik de hennep in heb gekookt en heb laten kiemen. In dit water doe ik eerst nog een theelepeltje zoetstof en een flinke scheut caramel. Als het voer eenmaal aangemaakt is neem ik ¼ van het geheel en voeg er een hand maden, een hand 4 mm pellets, een hand casters en een hand hennep aan toe. Ik ben van plan om dit in een keer te gaan brengen in de eerste 15 tot 30 minuten en heb daarna nog 4 ½ uur om de vis te vangen. Ik begin met 8 korven en ga daarna over om de 2 tot 3 minuten een korf.

Montage:
Ik begin met een lijn van 50 cm, lijn 14 en haakje 12 , speedkorfje van 30 gram. Ik vis met een heavy feeder met een 3 oz top. Ik gooi na de eerste 8 korven in en de hengel wordt direct in een hoepel getrokken. Het is nog vroeg  dus het dringt niet in één seconde door maar dan valt het kwartje: het water lijkt heel rustig maar er staat een giga onderstroom waardoor de korf niet blijft liggen. Inhalen en een 50 grams korf met loodgewicht aan de zijkant erop: deze blijft ook niet liggen, dan maar 60 gram proberen, die huppelt heel af en toe iets van de plaats maar dat neem ik voor lief.
Als ik dan toch eenmaal tevreden lig met een caster en twee maden krijg ik bij de 2e ingooi al een aanbeet . Ik heb dan al twaalf korven gegooid, maar nu komt m’n eerste platte binnen!

De eerste helft loopt verder lekker en precies op de helft heb ik vier platten en een voorn en ik heb nog twee vissen gelost. Ik besluit net voor de pauze om over te gaan naar een iets grotere haak en een iets dikkere onderlijn. De vis doet het toch lekker en ik kan altijd nog terug. Ik prop de haak goed vol, resultaat: twee platte van 2,5 kilo per stuk. Na de pauze ga ik door met de grove haken en lijnen en de aanbeten blijven komen alleen verspeel ik de 2e helft zes vissen. Ik probeer er alles aan te doen om dit te voorkomen, langere lijnen, nog grotere haken, kleinere haken enz. maar het helpt niets. Terug naar de 50 cm lijn 16 honderdste haak 8. Ik haal de 2e helft toch nog vijf platten en een aantal voorns binnen.

Ik heb dus enorm lopen schakelen om de juiste afstelling te vinden. Ik ben er kapot van. Maar het resultaat is er. Na de weging blijkt dat het resultaat de eerste  plaats is! Gewonnen!

Gewonnen!

Wat is nu mijn theorie waarom ik ook veel verspeeld heb:
bij navraag hadden er meerdere mensen vis verspeeld, vooral de mensen die aan de overkant visten. De hengel staat al in een hoepel, de vis aast redelijk voorzichtig maar haakt zichzelf op de kromme hengel en het zware lood. De haak pakt echter maar net een velletje doordat ze zo voorzichtig azen. De brasem vocht hard en het waren veelal zware brasems. En ja: dan kun je erop wachten dat je na een aantal slagen de vis verspeelt.

Volgende wedstrijd: Begin Competitie op het Amsterdams rijnkanaal op 10 april

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. sandra schreef:

    gefeliciteerd!!
    gaaf zeg en ook prachtige foto s die zijn gemaakt.

    groetjes sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *