Variëren en lessen trekken

‘De projectweek bracht afgelopen week tamelijk wat vrije tijd. Een aantal dagen werd aan school en werk besteed, maar ook kon ik een tweetal dagen inruimen om er op uit te trekken met de bellyboot. Heerlijk zoeken zal het worden. Op diverse manieren, op diverse vissoorten. Ook op diverse stekken. De pioniersessies van afgelopen zomer beginnen nu vruchten af te werpen. Op verschillende plekken krijgen we langzaamaan in de gaten waar we moeten zijn en wat we kunnen verwachten..’

Zaterdagavond heb ik nog een verjaardagsfeest en daarna begin ik pas aan de voorbereidingen voor de eerste sessie. Het doel is in een bepaalde omgeving eerst de snoek op te sporen en dan op een ander water te gaan werpen op baars, waarbij dan een aasvis meedrift. Als een echt snoekwater staat het niet bekend, maar toch komt er op de beoogde plek met regelmaat een snoek tussen de baarzen door. Op klein kunstaas ook, dus een gerichte benadering zou toch ook wel voor wat actie moeten kunnen zorgen?

Rond half 3 ’s nachts kruip ik eindelijk onder de wol, om er vervolgens twee uur later weer uit te komen. In het donker arriveer ik op de eerste stek, zodat ik heerlijk in rust mijn boeltje op kan bouwen. De hotspot wordt als eerste afgevist, maar hier valt het tegen. Geen actie. Verderop kom ik wel wat vissignalen tegen, maar een aanbeet weet ik niet te forceren. Shad, spinnerbait, streamer of swimbait. Het blijkt allemaal niet uit te maken. Snel op naar het volgende water!

Een dikke voorn zweeft onder de dobber en met de lichte combinatie vis ik de oevers af op zoek naar baars. Vol vertrouwen, namelijk gesteund door resultaten van Bernd en Sanne de dag voordien. Zij vingen toen diverse mooie vissen; baars, snoekbaars en ook snoek! De weersomstandigheden waren echter wel anders. Bewolkt en regenachtig. Vandaag is het stralend weer en met een zonnetje heerlijk toeven. Voor de visvangsten lijkt het echter ook verschil te maken. Ondiep krijg ik voorlopig geen actie en dus ga ik wat verder richting talud vissen. Niet lang daarna mag ik de eerste aanbeet incasseren. De vis komt in eerste instantie lekker mee, al zit er wel wat gewicht achter. De gedachte aan een flinke baars wordt bij de eerste run al direct bijgesteld. Snoek op de kleine shad. Zonder onderlijn. Gelukkig blijkt alles goed te gaan en na een spectaculaire dril kan ik de snoek achter het kieuwdeksel vatten. Het 8 lbs lijntje is zwaar gehavend en ik besluit ook direct om voortaan altijd een onderlijntje te gebruiken bij redelijke kans op snoek.


Mazzeltje!

Terwijl de aasvis de gehele middag onaangeraakt blijft vang ik naast de snoek nog een mooie snoekbaars en een tweetal flinke baarzen. Uiteindelijk komt één daarvan toch nog van de ondiepte en is mijn middag geslaagd. In het laatste avondlicht rijd ik op huis aan, denkend aan de voorbereidingen voor de komende dag.

Het is ‘slechts’ elf uur als ik de laatste hengels in de kofferbak stop. Morgenochtend zal ik in alle vroegte vertrekken naar het water waar we al wat meer sessies gedraaid hebben. Aanvankelijk was ik wat kritisch over de makkelijke manier waarop de vissen in eerste instantie te vangen waren. Naar mijn mening dien je een water goed te leren kennen om er structureel (goed) te vangen.
Bovenstaande geldt overigens nog steeds, maar ook hierin blijken weer uitdagingen te zitten. De diverse methodes die we er ondertussen getest hebben blijken allemaal in meer of mindere mate succesvol. Ook de tijden lijken invloed te hebben. Daarnaast blijkt het ook weer niet altijd feest want de laatste malen was het telkens werken voor een vis. De laatste keer zat ik echt ongelofelijk te sukkelen, terwijl Thijs een topsessie draaide. Ook op shads bleken de vissen goed vangbaar.

Vandaag ga ik het wederom alleen proberen en de berg hengels in de kofferbak dekt een heel arsenaal aan mogelijkheden af. De ochtend begint echter zoals vorige sessie. Werpend de oevers uitvissen. Ondiep met zelfbouwspinners, maar ook wat dieper met shads. De meegesleepte aasvis laat ik ditmaal achterwege. Groot rendement heeft deze methode hier nog niet gehad. De stok is eerder storend tijdens het actieve vissen.


De doodaas stok achterwege..


Enige succes

Ook deze ochtend begint weer taai. Eerst wordt een onbekend stuk oever afgeworpen, zonder resultaat. Het bekende deel levert echter ook niks op. Half de middag houd ik het bellyboten voor gezien en besluit ik passief aan de gang te gaan. Hier een veel beproefde methode, maar ook een succesvolle. Met de kudde meelopen heeft normaal gezien niet mijn voorkeur, maar de resultaten van deze morgen doen me toch besluiten aan te schuiven.. Daarnaast probeer ik wat aanpassingen in mijn montage en manier van vissen door te voeren, waardoor ik af kan wijken van de standaard. Ik zie er op dit water wel een uitdaging in om op alternatieve wijzen bovengemiddeld te scoren, of gericht op de echt grote exemplaren te jagen. Hoe zulks in zijn werk zal gaan moet de toekomst leren.

Voor nu is het afwachten. Twee verschillende aasvissen liggen te water en een collega visser komt een praatje maken. Hij zal morgen met zijn kayak het water gaan bevissen. Tijdens het gesprek loopt de lijn van één van mijn passieve stokken echter strak en verstoort een optonic luidkeels onze conversatie. De aanslag volgt snel en onder toeziend oog kan ik een fraaie snoek landen. Een bijzonder fraaie snoek en met 1.10 meter mijn huidig waterrecord. Wat een mooi resultaat!


Wat een mooi resultaat!


Een fraai puzzelstukje voor de toekomst!

De vis vliegt er bij de release direct vandoor en voldaan ga ik de stek weer in orde maken. De collega besluit ondertussen ook nog wat te gaan werpen en rustig wacht ik verder af. Bij mij blijft de actie voorlopig uit. Op het kunstaas klapt nog wel een vis, maar deze lost ook weer vrij snel. Hij krijgt ze morgen wel!

Ondertussen breekt de avond aan en begint het snel te donkeren. Ik krijg nog een aanbeet, maar deze zet niet door. Vooraf al heb ik besloten in het donker nog wat uren door te vissen. Dit gevoed door verschillende bronnen. Enerzijds de druk op het water en anderzijds ook de positieve geluiden hierover op het roofvisforum.

Blijkbaar een wijs besluit want een volgende aanbeet laat niet lang op zich wachten. Daar waar de optonics meermaals kortstondig ‘vals’ alarm geven, begint het kunstaas nu te produceren. De vis wordt actiever en ik verwissel één doodaas stok voor de kunstaas stok. Vorige keer was de grote maat Fox pro shad in firetiger print de succesfactor en vandaar dat ik daar ook nu weer naar grijp.
Bij één van de eerste worpen krijg ik al een doffe knal en weet ik een fraaie snoekbaars te haken. Tegen de tachtig centimeter en gretig over de pro shad heen. In het donker staat de stoel met daarop de camera reeds gereed en met de zelfontspanner wordt een snelle plaat geschoten. Het is een beetje behelpen maar het uiteindelijke resultaat mag er best zijn.


Fraaie snoekbaars

In de komende uren krijg ik nog meermaals actie, maar verspeel ik ook de nodige shads. Gelukkig heb ik een ruime voorraad bij de hand en kan ik met een gerust hart doorvissen.


Vol over de pro shad!

Binnen een uur vang ik nog twee snoekbaarzen bij. De laatste daarvan is de kleinste van de avond, maar is wel volledig over de pro shad heen geknald! Vreemd, en gelukkig, genoeg hangt de dreg buiten de bek en is de vis slechts gehaakt op de loodkop. Wat een agressie! De aanbeten zijn er ook naar.

Wild enthousiast ruim ik ondertussen de doodaas stok op en besluit nog even door te vissen met kunstaas. Langere tijd blijft het rustig maar uiteindelijk weet ik de laatste vis van de avond te vangen. Wederom een fraaie snoekbaars. Mijn avond is compleet.


Mijn avond is compleet!

Uitermate voldaan ruim ik de rest van mijn materiaal op. De dag is alsnog zeer geslaagd en tevreden kijk ik terug op twee leerzame visdagen.

Tot slot..
Tevreden vang ik de terugreis aan. Zelf ben ik erg gelukkig met het resultaat. Het plan heeft gedeeltelijk gewerkt en er kunnen weer lessen getrokken worden. Elke sessie kom je weer op leerpunten en elk moment aan het water zal je weer verder brengen in je zoektocht. Allemaal dingen die je uiteindelijk naar het gewenste resultaat zullen brengen, wat dit dan ook moge zijn..
Wat later heb ik Thijs nog aan de telefoon en plannen voor vervolgsessies op verschillende stekken in Nederland komen alweer boven. Hoewel ik hier nog niet klaar ben, lonken ook ander water en andere methoden weer! Hoe zullen we het hier weer aan gaan pakken…

Vangse,

Tom Dieleman

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 18 september, 2014

    paleo diet xylitol does it work

    Variëren en lessen trekken | The Dutchanglers

  2. 23 oktober, 2014

    spermidine

    Variëren en lessen trekken | The Dutchanglers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *