Vroege vogels

Prachtige oude kop!

Midden in de week zit ik met Hendrik Jan aan de telefoon als hij naar mijn plannen vraagt voor komend weekend. Die zijn er nog niet echt en als hij oppert zaterdag nog wel wat tijd te hebben besluiten we samen een poging te gaan wagen.

Vroeg er op en ook vroeg weer van het water af, zo luidt het plan. We hebben beide nog andere dingen te doen en bovendien is de vroege ochtend toch vaak de beste tijd, zo is gebleken. Op vrijdagavond ga ik er nog snel een paar uur op uit in de hoop wat baarzen te vangen. Natuurlijk gaat er ook snoekmateriaal mee maar echt bevredigend verloopt de avond niet. Met 4 volgers, waaronder een dikke 110 snoek, achter mijn streamer blijf ik net als vorige week vangstloos op het gebied van (vliegvis)snoek. Met de eigenbouw treiter weet ik nog wel een grote snoek te triggeren maar deze lost alweer voordat de dril echt begint. Begint een beetje vervelend te worden dit seizoen…

Maargoed met vier baarzen en een paar voorns van Hendrik Jan moeten we de uurtjes wel vol kunnen maken en anders hebben we nog wat shads mee om te gooien. We spreken om vijf uur af bij de helling en met een flinke rit voor de boeg blijft er weinig slaap over. 23:00 uur van het water, 00:00 in bed en enkele uren later gaat de wekker alweer. Snel een bak koffie en een paar broodjes en dan de auto in. Er is geen mens op de weg en dus schiet het lekker op. Eenmaal bij de helling is HJ al gearriveerd en dus kunnen we snel van start. We blazen de plas over naar een gekend talud, waarna we beide twee aasvissen overboord zetten. Beide een onder de dobber en een op de fireball.

Als ik mijn baars overboord zet schiet de dobber direct door naar beneden. Nog niet helemaal wakker reageer ik verkeerd door gelijk te voelen, waarna de baars van de takel getrokken wordt. Niet de eerste keer dat dit gebeurd, maar op de een of andere manier lopen dit soort acties maar zelden goed af.

Afijn, nieuwe baars aan de takel en nu blijft de dobber wel keurig staan. We starten een eerste sleep over het talud terwijl er af en toe een karper in het oppervlak rolt. Het zonnetje komt inmiddels boven de bomen uit en wat blijft het toch lekker om zo, in alle rust, op het water te zijn

Het blijft mooi, de vroege ochtend

Aan het einde van de eerste drift wordt de boot omgedraaid waarna we in tegengestelde richting dezelfde lijn af vissen. Op de dieptemeter is voldoende vis te zien en vaak wordt de doorzetter toch beloond hier. Na weer een vruchteloze poging wordt de boot opnieuw gedraaid. We zijn alweer bij het einde van het talud als ik plots een mooie droge tik voel op de fireball. Ik voel geen massa maar als er nog twee bonken volgen weet ik genoeg. Ik zet de haak en onder de boot ligt iets flink te stompen. Mooie snoekbaars? Het blijkt toch een snoek te zijn. Een mooi getekende 70er betekend onze eerste vangst vandaag. We zoeken nog even verder!

Een klein kwartiertje later krijgt HJ een gortdroge knal door op zijn fireballstok. Precies daar waar verwacht en na de aanslag komt er al gauw een mooie snoekbaars in het oppervlak. 80 of niet, het zal er om spannen. We komen op exact 79cm en zetten de vis na een paar platen weer terug.

Na een mooie droge knal op de fireball

We blijven het talud nog een tijdje bestoken en dan verdwijnt mijn dobber resoluut de diepte in. Gezien de mannier waarop lijkt het een beste snoek te zijn en dus pakt HJ snel de camera erbij. De vis blijft zwemmen en ik klik mijn reel vast. Ik draai de losse lijn op, voel massa maar als ik wil slaan wordt plots de aasvis losgelaten. Ik sla een gat in de lucht en met een hoog adrenaline peil kijk ik zwaar balend naar mijn, inmiddels bovengekomen dobber…

We maken de drift af en besluiten dan door te varen naar een andere hotspot. We hebben er drie op het oog voor deze ochtend en hopen efficiënt te werk te gaan door deze grondig uit te vissen. Niet te veel verkassen dus, dat kost alleen maar tijd.

We doen een tweetal drifts maar de weelderige plantengroei gooit roet in het eten. Na onze aasvissen een aantal keren versierd te hebben zijn we het zat en blazen we door naar stek drie. Hier willen we ankeren, om vervolgens werpend te kunnen vissen. Terwijl de wind in kracht toeneemt gooien we het anker overboord en zetten we beide een fireballhengel in de steun. Daar waar de aasvis van HJ nog puntgaaf is, ligt de mijne helemaal aan gruzelementen. Kijken of het wat uitmaakt.

We beginnen te gooien en horen al snel HJ’s baitrunner af gaan. Zijn fireballhengel buigt goed door maar net als HJ de baitrunner in de vrijloopstand zet laat de vis los. De aasvis vertoont geen tandafdrukken en wordt snel weer onder de boot gehangen.

Het is lastig vissen met de wind dwars op het talud, maar met de grote shads die we gebruiken is het nog enigszins te doen. Na een dik kwartier zie ik vanuit mijn ooghoeken HJ’s shadstok een flinke dreun te verduren krijgen, maar helaas wordt de vis gemist. Dat we hier op de goede plek liggen is duidelijk, enkel de afronding kan beter…

We gooien verder en regelmatig kijk ik even om naar mijn fireballhengel. Door de flinke golfslag stuitert mijn aasvis flink op de bodem en tot mijn genoegen zie ik opeens een geweldige dreun op de top. De ratel van mijn Toro Winch maakt een  fraai geluid en ik leg snel mijn shadstok aan de kant om de fireballhengel er bij te kunnen pakken. De vis zwemt gelijk weg en ik haal hard uit. Hangen en goed ook! Ik zie een hele brede gouden flank wegdraaien en weer de diepte opzoeken, dikke snoekbaars dit!

De vis blijft er nog een tijdje zwaar in hangen en geeft zelfs op snoekmateriaal goed sport. Dan komt ze boven en wat een prachtig kasteel is het. Niet extreem lang maar allemachtig hoog en breed. Een oude knar getuige de groeven op de kop. Prachtig! HJ steekt snel het rubberen net onder de vis en dan is ze binnen. Super!

We schieten snel een serie platen en de vis werkt geweldig mee door haar stekels fier overeind te houden. Op de plank komen we tot 83cm waarna de vis weer terug gezet wordt. Ze heeft even nodig om bij te komen maar na een paar keer ‘plonsen’ gaat ze er met een klap vandoor.

Prachtig kasteel!

Prachtige oude kop!

Helemaal voldaan vissen we verder, maar gemakkelijker wordt het niet. De wind, die tot de middag op de achtergrond zou moeten blijven, sterkt nog verder aan en het anker houdt niet langer grip op de harde vlakke bodem hier. We besluiten dan maar backtrollend over hetzelfde gebied te gaan, maar dit levert helaas niets op. Ook een aangrenzend talud vissen we af zonder resultaat. We kijken het even aan en besluiten dat het mooi geweest is.

We varen terug naar de helling en rond de klok van tienen worden de spullen weer opgeruimd. Nog nooit zo vroeg van het water gegaan geloof ik maar voor vandaag was het prima zo. Lekker gevist, mooie vissen gevangen, meer hoeft het niet te zijn op een visdag. Op naar huis maar weer, terug het bed in…

Groet,
Volkmar Strikkers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Volkmar schreef:

  Ivar,

  Met plonsen bedoel ik de vis vasthouden bij de staart met de ene hand. Andere hand onder de buik (net achter de kieuwen). Kop van de vis vervolgens een stukje het water uittillen (10cm oid) en dan in het water laten plonsen. Dit doe ik vaak als het reanimeren wat langer duurt en vaak zwemt de vis na 1 of 2 keer plonsen gelijk goed weg. Even wakker schudden zegmaar. Werkt ook prima bij snoek overigens.

  Enne thnx voor de complimenten!

  Groet,
  Volkmar

 2. Ivar schreef:

  Hey Volkmar,

  schitterende Zander kerel, proficiat!
  Wat bedoel je bij het releasen precies met ‘een paar keer plonsen’??

  Groeten Ivar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *