Dubbel Pret!

Rustig bij laten komen

Er waart een besmettelijk virus rond, met schadelijke gevolgen voor vissers. Na eerder de familie Hakstege en Smit getroffen te hebben, lijdt onze familie al vier weken aan het “nieuwe keuken virus” Het duurt drie tot vijf weken en gaat gepaard met een chronisch tekort aan visuren. Dit weekend moest de keukenvloer weer terug gelegd worden. Na vrijdagavond tot een uur of elf doorgewerkt te hebben, was de klus op zaterdag rond het middaguur geklaard. Jens had wel zin in een middagje vissen en het beloofde diner bij het restaurant met de bekende gouden M.

Op weg naar de eerste visplek!

.

Het vizier is gericht op grote snoek. De fantastische visdagen van Volkmar, John en Michel hadden de vangdrang tot grote hoogte opgedreven. Het is mooi weer, dus goed vissen op een mooi groot water en aasvissen langs het talud te slepen.

Voor mijn werk ben ik geregeld in de USA en mag daar graag vistijdschriften kopen. In de Amerikaanse tijdschriften staan vaak gepopulariseerde wetenschappelijke artikelen (goede tip voor Beet, Rovers of Roofvis). Ik las een artikel twee jaar geleden over het aasgedrag van Northern Pike en Muskie in Reindeer Lake in Canada. Een slordige 400 vissen van verschillende grootte lieten het leven voor de vooruitgang van de Ichtyologie (“vis-wetenschap”) . Analyse van de maaginhoud liet zien dat de favoriete prooigrootte ongeveer 10% van het lichaamsgewicht was!! Dat moest ik drie keer lezen voor het tot mij door drong dat een lekkere stevige metersnoek van 20 pond het liefst vissen eet van een pondje of twee – da’s een hele beste voorn, een stevige kolblei of een 40cm brasem. Vorig jaar vingen Volkmar en Roel snoeken met brasems van meer dan 50cm in de maag, met de staart nog zichtbaar in de keel.

Vandaag gaan er echter kleine brasems onder de dobber en een stevige voorn aan de fireball. Jens en ik hebben ieder een dobber en een fireball hengel. Bij de tweede drift over het eerste talud dat we aandoen, schiet vrijwel gelijktijdig mijn dobber weg en slaat bij Jens de fireball hengel dubbel. Na een paar tellen is het duidelijk dat een grote vis daar beneden beide hengels in een diepe buiging trekt en meters lijn van de molens scheurt. Voor Jens is dit zijn eerste keer dat hij zo’n geduchte tegenstander aan de andere kant heeft zitten: “djozes” hoor ik als de snoek weer wegschiet. Daar staan we naast elkaar in het zonnetje – dubbele pret aan een aanbeet. Na een paar minuten komt een grote “centenbak” voor het eerst in het oppervlak. Eenmaal in de boot brengt ze 112 cm op de plank! De haak van de ene hengel in het scharnier, de andere haak onder de bek – we geven elkaar een “high-five” voor een prachtige gedeelde metervis en een nieuw PR voor Jens. Bij de verdeling van de taken neemt Jens de honneurs van het fotograferen waar.

De snoek die met twee hengels gevangen werd!

.

Tegenwoordig knip ik in geval van twijfel direct de haken en takels stuk, ook hier en binnen een paar tellen is de vis onthaakt. We maken nog een paar mooie plaatjes van het terugzetten. De vis wil al weer weg maar moet nog even meewerken terwijl Jens plaatjes blijft schieten. Dan gaat ze terug de diepte in, snel weer verder.

Rustig bij laten komen

.

We verkassen naar een tweede talud, dit is een beetje lastiger te bevissen, het is hier iets ondieper. Toch gaat het vissen al beter over de afstervende waterplanten, de zomer loopt duidelijk op zijn einde. Deze drift levert twee kleine snoeken op. Zo rond half zeven traileren we de boot en gaan ons te goed doen aan de creatie van meneer Ray Kroc, van de bekende restaurants met die gouden M.

Roel en Jens Orsel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

 1. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Hoi Hendrik,

  Roel vaart een Lund rebel 145 (heb ik zelf vroeger ook gehad) Daar kun je in principe zo een base in de vloer aanbrengen.

  Met een gatenzaag maak je op de gewenste positie een rond gat in de bodem waar je de bodemplaat op monteert die je vastzet met schroeven.

  Er zijn verschillende typen bases, waarbij de taperlock base de meest ondiepe is bij mijn weten dus wellicht ook het meest geschikt.

  Alternatief is natuurlijk een opbouw base (een ‘bolletje’) maar zelf vind ik dat toch minder fraai.

  mvg,

  Hendrik-Jan Verheij
  Dutchanglers

 2. Roel schreef:

  Hendrik,

  De boot is een 14ft Lund Rebel. De stoel staat op de grond gemonteerd op een “9 inch bulkhead base” van Springfield, kan direct op de bodem geplaatst worden, kost 40€ en is bijvoorbeeld bij Marco Groenenberg op http://www.evin.nl te krijgen. Succes ! gr Roel

 3. Hendrik schreef:

  Leuk verhaal!
  Korte vraag, is jouw boot een alumacraft en heb je die stoelbasis voor de motor zelf geplaatst of zat die er al in? Ik heb nl een alumacraft zonder stoelpootbasis daar. Ik heb nu een motor met een kort handvat en zit dus op het achterste bankje. Ik wil echter een motor kopen met een lang handvat en moet dus een basis daar monteren, kan dat?

 4. John schreef:

  Klasse Jens, volgens mij had jij die grote gevangen hoor! :-) John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *