Kort maar krachtig

Slanke sterke metersnoek!

Gisteren was het weer bar en boos. Wij zaten met de neus in windkracht 5-6 bij de buurtsuper onze aasvissen te vangen. Ben gaf visles, hij liet zien dat met het juiste tuigje er scherp gevist kon worden, ondanks de golven. De brasem en bliek waren ditmaal niet te vangen, waardoor we met voornamelijk kleine voorn naar het water vertrekken.
De totaal onbewolkte nacht heeft voor de eerste nachtvorst van het jaar gezorgd; het is maar twee graden op weg naar de helling.  We hebben om half negen bij de helling afgesproken, zodat Bram wat langer kan slapen. Na het eerste optreden van de nieuwe clubtour van Miss Montreal lag hij pas om 2 uur in bed.

De stralende zon maakt het al vroeg aangenaam, zodat we het pak maar in de auto laten liggen. We zoeken dezelfde plas als vorige week op, de dikke meter en een grote geloste vis smaakt naar meer. We tuigen op bij een lang talud, gebruikelijk recept : een dobber en een firebal hengel en kijken of de snoek nog steeds rond een meter of 4 te vinden is.

Halverwege het eerste bakje koffie zie ik een paar voorzichtige rukjes aan mijn firebal hengel. Nu hangt aan deze hengel de enige hand-grote voorn die ik gisteren wist te vangen. Snel wordt de reel van de ratel gehaald en met de vinger aan de lijn gevoeld – zeker dit is vis ! Wanneer ik de lijn langzaam voel aflopen, gaat de reel dicht en wordt ferm de haak gezet. Actie = reactie vertelden ze bij natuurkunde – ook hier wordt de aanslag beantwoord met een fikse run in tegenovergestelde richting,  goeie vis aan de andere kant.

Vorige week ( een feestelijk potje vissen ) zaten de haken te vast in de aasvis, zodat de haken niet losgeslagen werden bij het aanslaan, waardoor een metervis verspeeld werd. Deze keer zijn de haakpunten op een klein stukje vel vastgezet. Na een paar minuten drillen bevestigt  een grote kolk in het oppervlak het vermoeden van een goede vis, die op de plank afgetikt wordt op 106. Een paar foto’s later verdwijnt ze met een ferme klap naar de diepte.

Slanke sterke metersnoek!

Tevreden wordt een SMS gestuurd naar een aantal visvrienden om de snelle voortgang te melden. Maar dat was het dan ook voor de dag: kort maar krachtig – de volgende 5 uur in het zonnetje  – geen stootje – we besluiten te traileren rond een uur of drie.

Roel Orsel

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *