Dynamisch riviervissen

Bas is altijd even fanatiek

Vrijdagmidag stop ik een paar uurtjes eerder met werken om met een van Jeroen geleende feederhengel op de IJssel een paar voorns te vangen. 3 korfjes mee, aangezien je bijna nooit iets verspeeld op de beoogde stek zou dat genoeg moeten zijn. Een kilootje voer, hengelsteun en een grote emmer completeren het geheel.

Als ik mezelf een weg baan door het hoge gras langs de kribben zie ik tot mijn spijt dat er op het plekje dat ik voor ogen had al iemand zit te vissen. In het duits met pools accent vertelt hij me dat het nog niet veel is. Een net maats snoekbaarsje waarvan de rigor mortis al is ingetreden is daar jammer genoeg getuige van.

Dan maar een kribje verderop, de hele hap gaat weer op de schouders en ik baan me weer een weg door het natte gras om het verderop te gaan proberen. De hengel is al opgetuigd en met een korfje van 60 gram zoek ik even hoe de stroomnaad loopt om vervolgens de lijn vast te clippen.

5 korven voer worden op de stek geleegd waarna ik een onderlijn in de wartel hang en de haak beaas met 3 maden. Met een mooie ‘ping’ stopt de worp op de lijnclip waarna ik de hengel naar voren beweeg en de korf mooi op de stek beland.

Terwijl de korf nog ‘zoekt’ in het stroomnaadje naar een richeltje om te blijven liggen zie ik al een mooie aanbeet  op de top en weet ik de eerste voorn te landen. In hoog tempo komen de beten door en ik probeer het tempo van vissen en voeren zo hoog mogelijk te houden om meer vis op de stek te trekken en hopelijk wat mooie kolbleien op de stek te krijgen.

Jammer genoeg gooit een obstakel onder water roet in het eten omdat ik bij de 8e inzet muurvast kom te zitten. Na wat gemorrel rest me niks anders dan de boel los te trekken. Snel tuig ik opnieuw op en al snel zit ik weer te vissen. Een harde aanbeet doet wat anders dan een voorn vermoeden en dat blijkt ook te kloppen als een winde van dik 40 centimeter me een beetje pissige aankijkt. Snel de haak eruit in het water en weg ermee.

Dan lijkt het winde uurtje aangebroken want ik vang er binnen no-time een stuk of 5 tot een 50 centimeter aan toe waarna ik vervolgens weer een korf aan de IJssel offer. Met een 15 niet al te grote voorns in de emmer geef ik het op, inpakken en wegwezen.

Om 10 voor 6 ’s avonds pik ik Volkmar op van het station voor de Dutchanglers barbeque die we hebben gepland. Lekker met een aantal mensen die voor de site schrijven een avondje bieren en vlees verbranden. Eenmaal thuis schroeven we een terrasheater in elkaar met een handleiding die zo vanuit het chinees door google translate heen lijkt te zijn gehaald. Toch weten we met een beetje common sense het apparaat in elkaar te zetten en kunnen we aan de bak.

De avond vliegt in alle gezelligheid voorbij en om half twee in de nacht breien we er een eind aan. John, Roel en Volkmar slapen bij mij en Arno en Michel die de andere dag bij elkaar in de boot zitten gaan richting Michel.

Nog geen 5 uur later hoor ik beneden het gebrom van John die kennelijk al wakker is. Zelf ben ik daar nog niet helemaal klaar voor maar aangezien het prachtig weer gaat worden rol ik met wat moeite toch uit mijn bed om te gaan vissen. Echt snel gaat het allemaal niet deze ochtend en als John en Roel vertrekken richting het westen om daar te gaan vissen zijn Volkmar en ik nog de boot aan het klaarmaken. Pas om een uur of 8 is dat allemaal gereed en ik loop naar binnen om de koffie te gaan halen. Daar tref ik zoon Bas aan die vraagt of hij mee mag, prima wat mij betreft.

Bas is altijd even fanatiek

Alles bij elkaar staan we om half negen aan de helling waar net de zon door de ochtendmist heenprikt. Gelukkig hoeven we niet ver te varen omdat we gewoon in de haven gaan beginnen. Er wordt daar op witvis gevist met feeder of vaste stok en al diverse malen hoorde ik van witvissers dat ze lastig gevallen werden door snoeken die net gehaakte vissen pakten.Tijdens de eerste drift komt een bevriende witvisser aanlopen om te vissen en al snel heb ik geregeld dat we in de middag de vangst kunnen overnemen. Scheelt toch weer in de komende weken als ik wat voorns en kolbleien op voorraad heb. Het aas kan niet vers genoeg zijn wat mij betreft.

Met 2 dobberhengels en 2 fireball hengels en Bas met een grote shad kammen we het talud uit maar na een dik uur is het nog steeds helemaal niks. Ook Michel en Arno die op de plas liggen hebben nog niks gezien dus ik besluit om te verkassen richting rivier. Daar gooien we een anker uit en werpen we een stroomnaad uit. Al snel vang ik een, voor IJssel begrippen, mooie baars maar daarna wordt het stil.
Ook een verderop liggende plas geeft niets prijs, wat jagende roofblei weten we niet te vangen en afgezien van 1 snoekbaarsaanbeet die niet blijft hangen op de vertikaalhengel geven ook de dobberhengels niet thuis.

Toch is het genieten op het water, je voelt de herfst. Vluchten met ganzen komen over, kieviten verzamelen zich en overal zie je dat het wachten is op het omgaan van de schakelaar naar herfst en winter. Volkmar en ik zijn het erover eens dat de eerste koude nachten een hoop gaan veranderen.

Rond het middaguur gaan we weer de rivier op en vaar ik een stukje stroomopwaarts naar een gekende stek. Hier ankeren we en weten we een serietje mooie en maatse snoekbaarzen te vangen. Harde aanbeten op werpend geviste shadjes die we subtiel door de stroomnaden laten huppelen. Als we rustig terugvissen geeft Bas aan dat hij het wel zat is. Ik bel naar huis en Anita vind het geen probleem om hem even op te komen halen. Als we Bas over de dijk hebben gezet varen we terug richting de haven waar we onderweg Michel en Arno tegenkomen die een stroomnaadje aan het uitvissen zijn. We kijken er even rond maar besluiten dan door te varen richting de stad.

Mooie maatse vis

Volkmar haakt in een nering die we uitvissen een baars formaat aasvis en deze verdwijnt dan ook in de bun. We besluiten om de boot aan een drijvend ponton vast te maken en we vissen de stek uit met kleine shad raps. Superleuke visserij op een mooi formaat scholenbaars. Diverse keren volgt een groepje van deze roofridders de plug waarbij we diverse vissen weten te vangen. Zoals zo vaak is het na een half uurtje uit met de pret want we weten geen beten meer uit te lokken

In de haven halen we vervolgens een klusje mooie voorn op uit het net van de witvisser als ook Michel en Arno aan komen varen. In eerste instantie geven ze aan het wel zat te zijn maar als ik aangeef dat ik wat stroomafwaarts nog een plas wil bezoeken geven ook zij de boot de sporen. We vissen zonder success een oude haveningang uit en ook de plas geeft niets prijs.

Terwijl Arno en Michel doorzetten op de plas besluit ik dat we het roer om gaan gooien, we gaan werpend vissen op de rivier met licht materiaal en kleine shadjes. In een kribje dat altijd goed is gaat de boot voor anker en vliegen al snel 2 kleine shadjes de stroomnaad in. Wat tot op dat moment een tam dagje is veranderd in dit kribje in hoog tempo in een betere dag. Waar we de shad ook inwerpen we krijgen beet na beet en de teller loopt rap op richting 20 vissen. Zeker niet de grootste vissen maar op het relatief lichte materiaal hebben we het prima naar ons zin.

Niet allemaal even groot

We vissen zo stroomopwaarts en overal vangen we snoekbaars en baars, de laatste gaan bij geschiktheid de bun in om te verhuizen naar de bak bij mij thuis en de snoekbaarzen gaan zonder uitzondering allemaal terug. Als we rond een uur of 6 uiteindelijk van het water afgaan hebben we de 50 vissen aangetikt en zeker een veelvoud aan aanbeten mogen noteren.

Leuke maatse vis, goeie sport op licht materiaal

Een dag heerlijk gevist waarbij de beoogde snoeken het af lieten weten maar waar door te wisselen van aanpak er toch leuk success is geboekt. Die grote snoeken die komen wel weer en de soms keiharde snoekbaarsaanbeten zijn ook best wel verslavend :)

Fanatieke aanbeten

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Hendrik-Jan Verheij schreef:

  Hoi Tim,

  We zijn nog wel ff gebleven…. links en rechts wel een visje gevangen maar het was wel werken geblazen.

  De zaterdag daarvoor was in ieder geval veel beter…

 2. Tim Huizenga schreef:

  Hoi HJ,

  Leuk verslag weer :). Zijn jullie nog lang op het water geweest zondag? We hebben wel een visje gevangen maar het was wel taai. Veel kleine aanbeten.

  Gr,

  Tim Huizenga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *