Een dagje noordzeekanaal

Een lekker divers visweekje deze week. Allereerst met HJ op de IJssel, vervolgens met Roel aan de kust en vandaag nog een dagje snoekbaarzen op het Noordzeekanaal. Deze keer gaan we met de boot van Roel en ook HJ komt samen met Jeroen naar Amsterdam. We traileren om een uur of tien de boot in het water en zoeken dan HJ en Jeroen op die al op het water liggen.

NZ kanaal prachtig

ruby @ NZ kanaal

Het blijft altijd nog een bijzonder water. Midden in de stad vaar je tussen de grootste schepen door op weg naar je visplek om daar één te worden met de natuur. Als het je tenminste lukt om de vliegtuigen te zien als megavogels en de windmolens als vlinders. Of iets dergelijks. Het is in ieder geval wel begrijpelijk dat er op het Noordzeekanaal scherp toezicht wordt gehouden op het naleven van de vaarregels. De combinatie van veel verkeer, grote verschillen in snelheid en grote verschillen in formaat maken het tot een complex vaarwater. In ieder geval mag je niet harder varen dan 18 km/u en op sommige stukken zelfs slechts 7,5 of 12 km/u.

HJ relaxed

Klik voor de vaarregels op het Noorzeekanaal

Met de twee boten dicht bij elkaar zoeken we de vis tussen de 9 en de 11 meter. We vissen met shads en een fireball jig met natuurlijk aas: spiering. We zien genoeg vis op de fishfinders, alleen lijken ze niet aan te staan. Het valt ook op dat er nauwelijks stroming in het water staat. Dat schijnt voor het Noordzeekanaal toch wel de truc te zijn. Stroming = vangen. Daarnaast lijkt de vis gegroepeerd te liggen.

jeroen NZ kanaal

roel NZ kanaal 1

We proberen een paar verschillende stekken tussen de veerponten met verschillende technieken en snelheden. Af en toe komt er een dikke baars uit en naast een paar lossers vangen we ook een paar snoekbaarzen. Maar wild is het niet. We blijven daarom maar een beetje opschuiven in de hoop een groep vissen te vinden die wel los zijn. Dat lukt iets later in de middag. HJ en Jeroen vinden een plek waar ze een tiental vissen eruit weten te peuteren. Roel en ik vinden een plek waar we er ook een aantal uit weten te halen. Mijn dag lijkt het niet te zijn, ik los de ene na de andere vis en kan niet bedenken waarom dat is. Pas wanneer aan het einde van de dag de stroming er meer inzit en de aanbeten harder worden weet ik er ook een paar te vangen.

john NZ kanaal

Conclusie:
lekker gevist, weinig gevangen. Pas bij stroming aanbeten. Vis ligt gegroepeerd. Veel baars. Kunstaas beter dan natuurlijk aas. Als je er veel vist zal je er veel kunnen vangen, ervaring in dit water speelt kennelijk een belangrijke rol.

Weersomstandigheden:
Temperatuur water: 2.0 graden / Temperatuur land: 0 graden / Wind: ZO 2-3 / zwaar bewolkt

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *