06-11-04: Met de baarsjagers op pad

Vandaag een dag waar ik al lang naar uitkeek. Steef Meijers, Bernd en ik zouden een dagje gaan baarzen op enkele grindgaten en dit zou moeten leiden tot enkele grote baarzen. Een paar weken terug kreeg ik echter bericht dat Bard Borger en Han van de Eertweegh ook mee zouden gaan op deze dag. Een mooi gezelschap dus met vele baarsspecialisten, dat zou gewoon goed moeten komen.

Vrijdagavond ging ik al weg met de trein richting Arnhem waar Steef mij op zou wachten. Ondanks wat gezeur in de trein kwam ik zowaar 3 hele minuten te vroeg aan (puik werk van de NS) en gelukkig stond Steef er ook al waardoor we meteen konden vertrekken. Gezellig bijkletsen onderweg en ook in huize Meijers was het erg gezellig, biertje erbij en de vangsten en dergelijke doorgenomen. Toen was het al weer twaalf uur en besloten we te gaan slapen, om 6 uur zouden we er al weer uit gaan En aangezien vertikalen een echt concentratiespelletje is konden we wel wat slaap gebruiken.

Het werd een lange nacht en vrijwel ieder uur werd ik even wakker om op de wekker te kijken… 3 uur… hmzz dat duurt nog zo lang…. 4uur… nog niet…. 5 uur…. nog een uur, Tjonge wat duurt zo’n uur lang zeg! Dan is het toch ineens 6 uur. Ik ben klaarwakker en loop meteen naar beneden. Steef is ook wakker en zo laden we snel alles in om vervolgens met de auto naar de ontmoetingsplek te rijden.

Na even kort kennis gemaakt te hebben met de 3 mannen uit het zuiden konden we opweg naar de traillerplaats, hier ging de warmtekleding aan, werden hengels en boten opgetuigd en even later lag alles goed en wel het water. De 15pk motoren gingen vol gas en zo stoven we over de rivier na de grindgaten die we zouden gaan bezoeken. Bij het eerste grindgat aangekomen werden eerst even de goede stekken besproken en daarna konden we gaan beginnen. Bard en Han gingen het boven een diep doorlopende landtong proberen en wij gingen ons geluk boven een hoge bult onder water beproeven. We besloten zo verschillend mogelijk aas in te zetten om er snel achter te komen wat de vanger zou zijn. Steef ging voor een kreeftimmitatie, Bernd voor een Fireball met daaraan een voorntje en ik koos voor mijn eigen baarskiller waar ik in Terneuzen ook al erg goed mee gevangen had. Een shadje van zo’n 6cm met een hele nerveuze actie. Alles ging naar de bodem en het vissen kon beginnen. Het was Steef die de eerste aanbeet kreeg. Een forse dreun op zijn kreeft en een grote baars kon omhoog gepomt worden. Bij de boot keken Bernd en ik elkaar even vreemd aan want het was meteen een flinke van rond de 40cm! Dat belooft wat! Helaas lost de vis bij een laatste poging dan toch de haak. Jammer maar, het begin is er! Een 5 minuten later krigj ik dan ineens een felle tik op mijn shadje en ook ik haak een leuke baars. De vis vecht lekker aan mijn spinstok en bij de boot blijkt het een leuke 30er te zijn. Met 31cm uiteindelijk de kleinste van de dag!

Ja, de kleinste! U hoort het goed!

Kort na deze vis krijg ik weer een mooie aanbeet maar ook deze vis schiet helaas los. Steef heeft ondertussen ook nog enkele aanbeten gemist en het is alleen Bernd wiens aas onaangeraakt blijft. Bernd verwisseld zijn voorn voor een blei en nadat Steef nog wat aanbeten mist is het dan ook ineens raak voor Bernd. De vis stompt er lekker op los en Bernd voelt al dat het om een snoekbaars zal gaan. Dit blijkt het ook te zijn en zo is ook Bernd van de 0 af.

Leuke snoekbaars op de fireball.

Na deze vis blijft het een tijdje stil. Ik kan mijn 11 gram loodkopje maar slecht op de bodem houden en dus besluit ik mijn shadje te verwisselen. Even neuzen in de koffer van Steef en dan zie ik een mooie rod witte Bass Assasin liggen. Een shad waar ik al eens eerder mee gevis heb en ook toen ving ik er leuk op. Shadje aan de wartel en vissen maar. Ik heb nu veel beter bodemcontact dus dat moet goedkomen. En dat het goedkom bleek al snel! Tijdens een lange drift heb ik al behoorlijk wat lijn onder de boot door uitstaan als ik ineens een forse dreun krijg. Ik sla bijna een gat in de lucht en vervolgens gaat de spinstok helemaal krom. Ik wist het meteen, dit wordt hem! Dit wordt eindelijk die eerste 40er! De vis vecht als een stier en het duurt even voordat hij aan de oppervlakte komt. Snel pak ik hem onder de buik de boot in. Hebbes! Dit moet gewoon een nieuw pr zijn. Meetlint erlangs en: 42cm! Een verbetering van 4cm, mijn doelstelling van vandaag was behaald. Mijn eerste 40er was een feit!

Een schitterende vette en hoge baars van 42cm, een vis waar ik lang naar uitkeek!

Na de vis terug gezet te hebben en de felicitaties van Steef en Bernd kon er weer doorgevist worden. Ondertussen kwamen Bard en Han even in de buurt en werden de vangsten doorgenomen. Ook zij hadden vis gevangen, Bard had 2 snoekbaarsjes gevangen. Han had nog niks, helaas had zijn accu het begeven waardoor ze op de 15pk verder moesten vertikalen, dit is natuurlijk een stuk minder nauwkeurig en het ging dus helaas ook ten koste van de vangsten

De eerste vis voor Bard, een leuke snoekbaars was zijn deel.

En ook de tweede vis van Bard was een snoekbaars, deze vis had wel zin in zijn shad!

We wisselden nu even van stek om te kijken of Bard en Han ook wat baars zouden kunnen vangen op de bult, hier kregen we toch wel behoorlijk wat meer aanbeten dan zij op de riggel dus wie weet. Boven de riggel gingen onze aasjes ook weer te water en zo kon het feest weer beginnen.

Al vrij snel haakt Steef weer een mooie baars, deze lost, pakt weer, lost en dan pakt hij niet meer. We drijven door en dan komt mijn shadje over de plek heen. BOEM! en nu blijft hij wel hangen. Weer een beresterke vis en ook mijn 2e 40er van de dag is een feit! Wat een dag, al 1,5 jaar staat mijn record op 38 en nu vang ik binnen 2 uur 2 40ers!

Tweede 40er voor mij, 40cm en weer lekker dik.

Steef miste vrij snel weer een leuke vis op de kreeft en toen kreeg Bernd een harde aanbeet op zijn groen oranje shad die hij er inmiddels aangeknoopt had. Terwijl Bernd staat te drillen krijgt Steef ook weer een beuk maar helaas lost de vis na een tijdje. Echter nog voordat de vis van Bernd goed en wel aan boord is haakt Steef weer een vis en deze vagt hij wel.

Bernd met een mooie snoekbaars van 52cm. Op de achtergrond staat Steef zijn grote baars te drillen.

We houden de snoekbaars nog even aan boord en maken dan een mooie dubbelfoot met de baars van Steef. Ook dit is weer een forse baars van maarliedst 40cm. Zitten er wel kleintjes in dit gat?

Een schitterende plaat van 2 schitterende vissen.

Hierna gaat de beet er helemaal af. We krijgen heel af en toe nog een tik maar helaas missen we ze allemaal. Ook 2 andere mooie plekken kunnen geen vis meer opleveren. We zoeken Bard en Han weer op en vragen naar hun vangsten. Han had nog een snoekbaarsje gevangen maar zij hadden verder ook geen beet meer gehad.

Han met zijn enige vis van de dag.

Het was zoeken geblazen naar de vis.

Het werd dus tijd om te verkassen. Steef wist nog een mooi havengebied en ook nog een ander grindgat. De motoringen gingen weer vol gas en na een hobbelige vaart van zo’n 25 minuten kwamen we aan op de volgende stek. Een mooie diepe geul met daarin enkele steigers met jachten. Het zag er allemaal schitterend uit maar om eenlang verhaal kort te maken, er viel niks te beleven. Ik kreeg 1 twijfelachtige tik maar dit kon ook een witvis geweest zijn. Ook Steef en Bernd kregen beide 1 tikje maar daar bleef het bij.

Erg lang hebben we dus niet op deze stek gelegen en zo gingen we alweer vol gas naar het volgende grindgat. Ook hier gebeurde een tijd lang helemaal niets. Han en Bard kwamen ook het gat opvaren en zo konden we met 5 vissers verder zoeken naar vis. Het was Steef die als eerste een mooie tik kreeg maar helaas missloeg, dit was nu al erg vaak voorgekomen en daar begon Steef ook wel een beetje van te balen. De volgende aanbeet werd daarom ook fors hard aangeslagen en nu hing de vis wel. Het was weer een mooie snoekbaars die voor de kreeftimmitaite gevallen was. Eindelijk weer een vis naar een uur of 3 niksen.

Weer een leuke 50er.

Die kreeftjes waren super!

Nu is het voor mij ook wel duidelijk dat die kreeftjes het gewoon erg goed doen vandaag en dus gaat mijn shad er ook weer af. Een kreeftje zinkt af en zo vertikaal ik weer verder. Het duurt niet lang of ik krijg een onmisbare aanbeet. We hebben de vis weer gevonden en ze liggen ondieper dan verwacht! De vis mokt weer lekker in de diepte en even later komt ook mijn 3e baars boven die groter is dan mijn oude pr. Met 39cm net niet mn 3e 40er maar ach, wat zou het!

39 kogelronde centimeters!

Bernd begint nu toch wel een beetje te balen aangezien hij als dé man van baarsvissen.nl nog steeds geen mooie baars gevangen heeft. Beide bieden we hem steeds de kreeftjes aan maar eigenwijs als hij is knoopt hij er weer een fireball aan. Er gaat weer een voorntje naar beneden en al snel haakt hij toch weer een vis. Het blijkt weer (het lijkt niet anders te kunnen) een baars van rond de 40cm te zijn maar het zit Bernd gewoon niet mee en naast de boot schiet de vis los. De kromme hengel geeft de fireball vervolgens een flinke snelheid mee en deze kanlt keihard vlak boven z’n oog tegen zn kop aan. Dat deed ff flink pijn en echt blij kon Bernd er ook niet van worden. Het was hem gewoon niet gegund…

Bard en Han komen ook in de buurt vissen en dan vangt Bard toch nog zijn eerste en enige baars van de dag. Met 32cm natuurlijk een leuke vis maar wel de 1 na kleinste. Helaas heb ik van deze vis (nog) geen foto maar mocht ik deze krijgen dan komt hij er uiteraard tussen.

Bard en Han gaan hierna weer opzoek naar nieuwe stekken en wij vissen lekker door op de steile wand. Als we weer boven ondieper water drijven krijg ik ineens weer een snoeiharde beuk op de kreeft. Ik voel meteen dat dit geen baars is maar een leuke snoekbaars. De vis blijft lang diep vechten en na een paar mooie runs komt een schitterende gouden gloed boven. Ikzelf dacht aan een kleine 60er maar uiteindelijk bleek deze schitterende vis 59cm te zijn. Opvallend was de grote staartvin die deze vis had.

Schitterende gouden vis van 8 meter diepte gehaald.

Mooi plaatje, helaas is de regenboog op de achtergrond helemaal niet te zien…

Na deze vis mis ik nog 2 aanbeten en dan is de koek voor mij op. Ook Steef mist nog 1 vis maar kan verder niks haken. Bij het sluiten van de markt is het alleen Bernd die nog een vis vangt. Eigenwijs als hij is weigert hij de kreeften en vis lekker door met een Salt & Pepper Fin S shad. Vlak voordat we stoppen krijgt hij een mooie dreun en haakt hij een mooie vis. Het blijkt weer een snoekbaars te zijn en zijn enige troef is dat het nog wel eens de grootste van de dag kon zijn. Dit blijkt echter niet het geval als het meetlint op 58cm blijft steken. Sorry Bernd ;- )

Bernd blij met zijn mooie snoekbaars!

Na deze vis is het weer uit met de pret. Vol gas varen we weer terug naar de traillerhelling. De vangsten waren niet echt wild maar toch hebben we allemaal vis gevangen. Jammer dat we zo veel vissen gemist/ verspeeld hebben want anders kon de dag nog wel eens heel anders verlopen zijn. Uiteindelijk was ik blij met mijn dagzege, ik had de meeste vissen, de grootste baars, de kleinste baars en de grootste snoekbaars (ik blijf het zeggen Bernd :p)

Full speed naar de traillerhelling!

Steef, Bernd, Bard en Han ik wil jullie allen hartelijk bedanken voor deze leuke dag. Zeker iets om nog eens over te doen, hopelijk met dan wat meer vis per persoon en ook een leuke baars voor Bernd, is die jongen ook weer tevreden hehe…

Groeten,
Volkmar Strikkers
__________________________________________________________

Bernd heeft zijn verhaal over deze dag getypt voor Baarsvissen.nl Dus wilt u visie op deze dag lezen dan verwijs ik u daarheen. En sorry voor de mogelijke spelfouten maar ik ga nu eerst slapen, het is al laat genoeg…

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. AceOx schreef:

    Mooie vissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *