Nieuwe serie: Reishengel Reviews

Zo neemt een aantal fabrikanten het "Past in elke koffer" wel erg letterlijk...

De afgelopen jaren is de trouwe  lezer getrakteerd op vele verslagen over visreizen naar alle uithoeken van de wereld. De reislustige DutchAnglers hebben inmiddels op vrijwel elk continent wel een keer gevist, of zijn het in ieder geval van plan. Al deze reizen hebben voor een pak ervaring gezorgd en we hebben te besloten dit te gaan delen hier op de site.

Nieuwe serie!

Nieuwe serie!

Zelf door schade en schande wijs geworden, heeft ons reismateriaal een vogelvlucht  gemaakt de afgelopen jaren. Van goed, soms via slecht naar beter en misschien wel best. Een reis op zich die, ondanks dat hij bij vlagen best leuk is, we jullie willen besparen.

Als je namelijk een hoop geld betaald om een bepaalde vissoort te vangen, binnen een afzienbaar aantal  dagen en op vaak behoorlijke afstand van de bewoonde wereld, dan wil je dat doen op materiaal wat daar voor gemaakt is en jou de optimale beleving geeft bij het vangen van je target. Materiaal huren kan, maar eigen materiaal voelt toch fijner en je bent zeker van de juiste spullen, mits goed voorbereid. Een logische investering is dan ook het kopen een aantal geschikte hengels, welke je vervolgens vervoert in een hengelkoker naar de plek van bestemming.

Met jou droom aan de andere kant van de lijn mag er niets fout gaan

Met jouw droom aan de andere kant van de lijn mag er niets fout gaan

Nu is dat reizen met een hengelkoker niet de meest lollige bezigheid die je kunt bedenken. Er zitten namelijk een aantal nadelen aan die, nu het vervoeren van ‘odd size luggage’ steeds duurder wordt,  ook steeds zwaarder beginnen te wegen.

Een korte, voor de ervaren rezigers onder ons zeer herkenbare, opsomming:

1. Het aanmelden en inchecken van hengelkokers vereist planning vooraf en kost zeker bij vertrek meer tijd omdat dit altijd bij een balie moet gebeuren waar nooit iemand staat…
2. Als je bijvoorbeeld naar Noorwegen gaat mag je in Oslo je hengelkoker weer op gaan halen bij een speciale bagageband, om deze vervolgens opnieuw aan te leveren voor de binnenlandse vlucht waar ook weer punt 1 geldt…
3. Kokers beschadigen best vaak en daarmee ook de hengels die erin zitten. Kortom geen garantie dat die dure koker doet wat hij moet doen…
4. Welke genius heeft bedacht dat je een koker ook ‘Bazooka’ kunt noemen en dat je dat er heel groot op kunt zetten..?!
5. Bij aankomst mag je op zoek naar de plek waar je de koker op kunt halen…
6. Je bent tegenwoordig zo maar 100 euro of meer kwijt per enkele vlucht naar je bestemming, en ook weer terug…

Tijd voor een andere oplossing dus, namelijk hengels die gewoon in je koffer passen. Geen extra wachttijden meer, geen geregel vooraf, geen extra kosten voor kokers en transport. Kortom, alleen maar voordelen. Maar… dan moet het wel betrouwbaar materiaal zijn!

Na een korte inventarisatie binnen de club Dutch Anglers kwamen we tot een kleine 20 verschillende reishengels. Over sommigen zijn we zeer tevreden, over andere minder of helemaal niet. Feit is dat we voor alle hengels netjes betaald hebben en zodoende vrijuit over onze bevindingen kunnen schrijven.

Zo neemt een aantal fabrikanten het "Past in elke koffer" wel erg letterlijk...

Zo neemt een aantal fabrikanten het “Past in elke koffer” wel erg letterlijk… :)

De volgende reishengels komen  (onder voorbehoud) aan bod:

–          Sportex Seastar Travel MH
–          Sportex Seastar Travel H
–          Shimano Yasei Monster STC 2.4m
–          Shimano Yasei Monster STC 3.05m
–          Zebco Rhino DF Travel Sea XH
–          Fin-Nor Rainer Korn Traveller Sea Spin
–          Shimano Caranx Kaibutsu Light Pleasure
–          Shimano Caranx Kaibutsu Pencil Instrument
–          Shimano Caranx Kaibutsu Long Cast
–          Basspro Oceanmaster Travel
–          Shimano Jigwrex STC
–          Shimano Beastmaster STC Spinning
–          Shimano Exage STC Spinning
–          Penn Overseas Travel Boat 50lb
–          Penn Overseas Travel Boat 20lb
–          Albatros Travel Spin
–          Okuma Nomad Travel Spinning Rod M-MH
–          Shimano Beastmaster BX STC Trolling 30lbs
–          Shimano Beastmaster BX STC Trolling 50lbs

Dit wordt 'm dus niet...

Daar waar andere hengels verrassend goed bleken

Vanaf nu gaan we er dan ook ons best voor doen om elke week een nieuwe review te plaatsen, om uiteindelijk te eindigen met een samenvattend artikel waarin we de aan- en afraders zullen opsommen. Heeft u als lezer zelf ook (andere ervaringen) met de door ons gerecenseerde hengels, dan lezen wij hier graag over terug via het reactiesysteem onder de artikelen.  Suggesties voor de ultieme reishengel zijn ook altijd welkom!

Groet,
The DutchAnglers

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

10 reacties

 1. Jeroen T. schreef:

  Ha,
  Nodig me eens uit om een dagje te buffelen op de rivier en je mag een hele dag mijn schatje (3-delige CTS elite SD) misbruiken ??
  Grtz,
  Jeroen

 2. volkmar schreef:

  Beste Jeroen,

  Wij testen ook ingestuurde reishengels, graag zelfs. Voel je dus vooral niet bezwaard :)

  Groet,
  Volkmar

 3. Jeroen T. schreef:

  Erg interessante reviews, bedankt daarvoor!
  Zou er iemand van jullie nu ook nog zo vriendelijk willen zijn om de zenaq expedition 7’3″ B te kopen en hiervan een uitgebreid testverslag te schrijven? ?
  PS: check de meerdelige CTS blanks, echt topspul!

 4. Thomas schreef:

  Zeer goed initiatief heren, heb met veel plezier jullie huidige reviews gelezen, maar wacht met smart op een volgende reeks. Ik zie dat jullie lijstje nog lang niet is afgewerkt!

  Keep up the good work!

 5. H.J. Mok schreef:

  Shimano heeft de hengel zonder gedoe vervangen, productiefout ;-)
  Wel een goed idee: eerst thuis even serieus aan de tand voelen voordat je in Verweggistan met pech zit!

 6. admin schreef:

  Da’s flink balen idd H.J. Mok. Hopen dat het netjes wordt opgelost en niet weer gebeurd. Ik heb zelf met die Yasei Monster STC 2 dagen op Zeilvis gevangen (zie mijn artikel) zonder een centje pijn. Zo zie je maar weer, de ene hengel is de andere niet. Groet, Michel

 7. H.J. Mok schreef:

  Op reis met een kompakte hengel, superhandig, voor deze vakantie een Arca (8 delen) en als TOPPER de Yasai 2.40 monster STC voor de lichte tonijnvisserij gekocht.
  Veel leuke vissen op de Arca kunnen drillen maar de Yassai heeft het 2 (!!!) worpen met 75 gr. uitgehouden en nu in 5 ipv. 4 delig ;-(
  De eerste keer dat ik blij was dat er geen grote vis was tijdens mijn vakantie. Ga ervan uit dat Shimano een goede garantieregeling heeft maar op je eerste zeedag 2 worpen maken voor een breuk is niet echt een opschieter als begin van de vakantie..

 8. Arno schreef:

  Handig! Het waren de jaren negentig dat ik mijn Spro telescopische reishengel trots liet zien aan een Arubaan. Hij grijnsde. Een grote plug werd overboord gezet. De boot gaf gas. De hengel boog, piepte en kraakte. Op open zee kreeg ik beet. Klap, boem hengel stuk…. “Big fish” zegt ie…

 9. Volkmar schreef:

  Rene,

  Dank voor je reactie. Uiteraard kunnen we alleen hengels testen die we én in ons bezit hebben én waar we tevens de nodige ervaring mee hebben. De Tenryu hengels heb ik ook voorbij zien komen op het net, maar geen van ons heeft er één.

  Voor mezelf sprekend zal ik ook nooit 900 euro neerleggen voor één hengel. Ik geloof niet in een meerwaarde van 600 euro tov andere, tevens topsegment reishengels., maar misschien heb ik dat mis. Budgettair gezien gaat dit mij ook de pet te boven.

  Maar vwb een review van deze hengels: Zeg nooit nooit. We starten met de hengels die we nu hebben (en dat zijn er al best wat, varierend van 70 tot 300+ euro) en daar gaan in de toekomst ongetwijfeld hengels bij komen, de DutchAnglers kennende… :)

  Groet,
  Volkmar

 10. Rene schreef:

  Heren,
  Een super initiatief om alle reishengels op een rijtje te zetten.
  Helaas mis ik de (te dure?) reishengels uit het top segment:
  Tenryu Furrary Travel Rod en de Tenryu Diablo travel
  Hengels die in de reisverslagen al eens geroemd zijn.
  Ik kijk nu al uit naar de tests.

  Groet,
  Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *