Shimano Exage AX STC M

Shimano Exage AX STC
De hengel is licht, maar heeft toch voldoende power in het onderdeel

Waar Michel in eerdere reviews met de Beastmaster en Kaibutsu, de zwaardere hengels uit de Shimano STC serie, onder de loep nam, ga ik verder met een lichte variant.

Algemeen

De Exage AX is er in 4 uitvoeringen. Van medium tot heavy, waarbij gelijk blijkt dat dit relatief is. Een opgegeven werpgewicht van 20 tot 50gram vind ik niet echt heavy, daarentegen zal het voor de ultra light visser als enorm lomp klinken.
Kortom, het is erg lastig een stempel op een hengel te drukken waar iedereen zich in kan vinden.

Wat opvalt is dat het werpgewicht samenhangt met de lengte. Meer werpvermogen betekend een langere hengel. Terwijl ik persoonlijk graag een kortere stok met flink wat power toegevoegd zie worden in de STC serie. Waarschijnlijk wil Shimano een zo breed mogelijke range bestrijken. Helaas bestaat er niet zoiets als de “gemiddelde visser”…

Specificaties

Shimano Exage AC STC 210/240 Medium

Shimano Exage AX STC

Shimano Exage AX STC

Aan de AX af te lezen één van de eerste series en door mij al lange tijd in gebruik. Daar moet ik bij vertellen dat ik de hengel alleen in de 210cm lengte gebruik.

Het is een 5-delige hengel, waarvan er 2 delen zijn voor boven het handvat deel. Een kort en wat langer deel, zodat de lengte respectievelijk 210cm of 240cm is.

Lengte: 210cm/240cm
Aantal delen: Totaal 6, waarvan 2x middendeel
Opgegeven werpgewicht: 10-30gr
Transportlengte: 56cm (koker is 61cm)
Gewicht: 157gr

Voor welke visserij is deze hengel het meest geschikt?

De hengel kan prima gebruikt worden voor de visserij op baars, snoekbaars, winde en roofblei. Werpend vissen met plugjes of shads, trollen of verticalen, allemaal geen probleem. Multi inzetbare hengel dus!

Multi inzetbaar, maar werpen op grote baars vormt de hoofdmoot

Multi inzetbaar, maar werpen op grote baars vormt de hoofdmoot

Ik gebruik deze hengel hoofdzakelijk om mee te verticalen en het werpend vissen op baars en snoekbaars met plugjes of kleine shads (10cm). De hengel is strak genoeg om te verticalen met loodkoppen tot 20gram. Met lichte loodkopjes, 12gr of minder, is het amper mogelijk om goed contact te voelen met de bodem, zeker bij wat wind. Voor het werpend vissen is 30gr werpgewicht inderdaad de grens.

Afwerking en gebruikte componenten

Blank

Het materiaal wat gebruikt is voor deze hengel is XT60. Ik ben niet thuis in de verschillende materiaalsoorten om daar een waardeoordeel over te vellen. Feit is dat deze hengel al aardig lang meegaat en dat is wat telt toch? De hengel heeft een flinke wanddikte wat de stevigheid verklaard. Desondanks blijft de buitendiameter mooi dun.

Handvat

Het handvat is van een redelijke kwaliteit kurk, afgemaakt met een rubber stootdop in dezelfde kleur. De lengte van het handvat is prima. Bij de visserij waar deze hengel voor bedoeld is heb je geen lang(er) handvat nodig. Een prima kwaliteit reelhouder maakt het plaatje af.

De afwerking van de hengel is prima

De afwerking van de hengel is prima

Geleideogen

Op deze hengel zitten éénpootsogen wat gebruikelijk is voor de lichtere hengels. Blijven ze lekker strak en laag in gewicht.

Sluiting van de verschillende delen

De eerste 2 delen (gerekend vanaf het handvat) zijn voorzien van een pensluiting, de rest van een oversteeksluiting. Op deze manier krijgt de hengel geen abnormaal verloop qua dikte.

Algehele afwerking

De hengel is degelijk afgewerkt, sober, geen kleurrijke sierwikkelingen oid.

Aktie van de hengel

Het is een strakke hengel, maar zeker geen pook! De haak zetten op afstand, verticalen, daar heb je een strakke hengel voor nodig. Maar de hengel buigt goed door bij zwaardere belasting. Op die manier is er genoeg demping om losschieten van de haak te voorkomen.

Shimano Exage AX STC

De hengel is licht, maar heeft toch voldoende power in het onderdeel

Prijs

De prijs van deze serie zal liggen tussen de 80 en 120euro. De nieuwe Exage BX serie is uitgebreider, van 2.10 tot 3.00m met een oplopend werpgewicht tot 100gr. Ook is het een vaste lengte geworden per werpgewicht, geen los verlengdeel meer.

Pluspunten

– Goede degelijke blank
– Bruikbaar in 2 lengtes. Vooral vanaf de kant (rivier) zal de langere versie tot zijn recht komen.
– Mooie actie, waardoor de hengel voor meerdere types van visserij gebruikt kan worden.
– Goede stevige koker voor de reizende visser

Minpunten

– Waar blijft de korte en zwaardere versie, Shimano?

Dutchanglers eindoordeel: make or break

Duidelijke make. Prima no-nonsense hengel voor een betaalbare prijs.

André de WitP1050765

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Michel schreef:

    Vooral die laatste foto is een plaatje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *