Soroya! Daar gaan we dan!

ruim assortiment
Het is zover. Morgen vertrekken we. Na ruim een half jaar voorpret zijn de koffers nu gepakt en de hengelkokers gevuld. Ik kan niet wachten.

Soroya ligt in het uiterste noorden van Noorwegen. In het Poolgebied en relatief dicht bij de Noordkaap. Het staat bekend om zijn visrijke gronden en de grootte die de vissen er kunnen bereiken.

Soroya ligt in het uiterste noorden van Noorwegen

En dicht bij de Noordkaap!

.

Daarnaast zijn er lokaal relatief weinig voorzieningen. Ja, wel huisjes en boten, da’s geen probleem. Maar vismateriaal, dat is een ander verhaal. Daarom hebben wij er voor gekozen om alles zelf mee te nemen.

We reizen vanaf Amsterdam Schiphol via Oslo naar Tromso. Daar komen we donderdagnacht aan en nemen we de volgende ochtend een klein vliegtuig naar het eiland Soroya. Met een beetje geluk, en als we niet helemaal gesloopt zijn…., zijn we vrijdagmiddag  en nacht al aan het vissen!

Begin mei verwachten wij vooral kabeljauw-XL en heilbot te kunnen vangen. Daar hebben we ons qua materiaal dan ook op ingericht. We willen vissen met relatief licht materiaal; dit zou gebaseerd op de ervaring van een aantal reisgenoten mogelijk moeten zijn. Denk hier aan hengels van maximaal 20lbs en dito gevlochten lijnen (15-30lbs). Wel hebben we veel aandacht besteed aan het aas. Daartoe hebben we ons laten informeren door Eddy Mares, de eigenaar van havfiske.nl. Hij kent werkelijk alles over het vissen in Noorwegen en is ook in direct contact met Marc van Roie die gevestigd is op Soroya. Eddy heeft een prima winkel in Nijverdal, geheel gericht op zeevissen en specifiek het vissen in Noorwegen.

De winkel in Nijverdal

ruim assortiment

En netjes en overzichtelijk ingericht!

.

Wij hebben gekozen voor een aantal pilkers van Dieter Eisele en daarnaast hebben we een rijk assortiment aan shads (6inch) mee. En natuurlijk de cutbaits! Die schijnen het helemaal te zijn; dat gaan we dus mooi even uitproberen!

Cutbaits, prachtig afgewerkt materiaal

.

Wat Eddy daarnaast in zijn assortiment heeft opgenomen is een zogenaamde heilbot lasso. Deze zijn nieuw in Nederland. Eddy heeft ons gevraagd om deze mee te nemen en voor hem te testen. Dat doen we natuurlijk graag want als dit werkt dan wordt het gemartel met gaff en touwen weer een stuk minder. En wellicht werkt dit ook voor grote kabeljauw!? We zullen het zien; eerst maar zorgen dat we de vis gaan vangen!

De heilbotlasso, uitgeprobeerd op de VISMA. Ook goed als je “kwestie” hebt met je vismaten :-))

.
Ook hebben we materiaal meegenomen om ons vanaf de kant te kunnen vermaken. We moeten realistisch zijn. Het is een zeer windgevoelige plek met een ZW-NO georiënteerd fjord waarin het plaatsje ligt waar we geboekt hebben (Breivkbotn). Dus als het waait, dan wordt het vissen vanaf de kant. Of gewoon lekker in de traditionele hot-tub zitten die we bij het huisje hebben, ook lekker!

We zullen het zien. Voorlopig zijn de verwachtingen hoog gespannen. We zullen proberen dagelijks een verslag te uploaden. Als de internetverbinding er tenminste ligt….

Soroya: here we come!!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Eddy Mares schreef:

  Heren Dutch Anglers,

  Veel succes daar in het hoge noorden. Ik hoop dat als jullie terugkomen, dat jullie armen zeker een halve meter langer zijn geworden. Aan het materiaal zal het niet liggen…

  Groet,
  Eddy

 2. Volkmar schreef:

  Euh… De foto’s van 4 stomende Dutchanglers, gezamelijk in een net té krappe hot-tub, mogen van mij achterwege blijven in het verslag, maar naar de vangsten ben ik zeer benieuwd :)

  Succes daar!

  Groet,
  Volkmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *